Vem lyssnar vi på?

 
Hälsningar från sjukstugan! Familjens minsting börjar vara sitt vanliga friska jag igen men nu har mamman och pappan i sin tur åkt på förkylningen. Här snörvlar vi ikapp i soffan. 
 
Angående mitt förra inlägg känner jag att jag ännu vill lyfta vaccinämnet lite efter att ha fått en del kommentarer både här på bloggen och på Facebook. 🙂
 
I samband med fyramånaderskontrollen som vi ska på i början av maj väntar även ett läkarbesök, så då tänkte jag passa på att diskutera Amelies vaccinreaktion med läkaren. Nu när vi vet hur Amelie reagerade på den första dosen tänker jag att det kanske vore vettigt att dela upp följande vaccination (femmånadersvaccinationen) på två tillfällen så att hon inte får samma chock en gång till.
 
Det här med att man kan dela upp vaccinationerna är ju något som inte alls tagits upp på rådgivningen och personligen tror jag att en delorsak till att bebisar får så många vacciner samtidigt är för att det helt enkelt sparar på resurser hos hälsovården... Men å andra sidan kanske det finns någon helt annan orsak bakom att man ger så många vacciner samtidigt? Och så kanske Amelie inte reagerar lika kraftigt vid nästa vaccination eftersom hennes kropp då är mera "van". Jag är inte rätt person att bedöma det här, så jag litar på att utbildad hälso- och sjukvårdspersonal kan sin sak.
 
 
Alla barn reagerar inte likadant på vacciner, och majoriteten av mina vänners barn har inte reagerat alls. Alla föräldrar vill det bästa för sina barn och jag tror att det är bra att i en viss mån vara kritisk till den info man matas med från samhället. Men något som är ännu viktigare är att vara källkritisk.
 
Googlar man biverkningar och för- och nackdelar med vacciner kommer man snabbt in på hemsidor där människor som påstår sig vara "experter" debatterar för hur alla dessa vacciner skadar barnen och inte för någonting gott alls med sig. De har oftast riktigt bra argument och hemsidorna ser proffsiga ut. Informationen är snyggt paketerad helt enkelt, och lätt att tro på. Men här är det ack så viktigt att inte glömma källkritiken under soffan när man läser. Ofta drar de här självutnämnda experterna sin statistik ur hatten eller hänvisar till forskning som inte är peer review-granskad, har ett tillräckligt stort sampel för att man ska kunna dra några generella slutsatser av den eller ens är särskilt vetenskapligt genomförd över huvud taget. 
 
Att följa det allmänna vaccinationsprogrammet är att lita på åratal av gedigen forskning, vetenskap och medicinsk kunskap. Jag som inte själv är utbildad inom medicin sätter mer än gärna min tillit till de som kan mer än mig inom just det ämnet.  
 
  
Det är vi föräldrar som har det sista ordet gällande dylika beslut om våra barn, och det är också vårt ansvar att välja vilka källor och vems rekommendationer vi lyssnar på. 
#1 - ellenlundis

Kram på er! <3

#2 - Marre

Precis! Vi har rätt att ta besluten, men då är det också vår skyldighet att ta upplysta beslut. Helst ska man inte låta besluten påverka andra negativt heller...

#3 - Sarah

Krya på er :)

#4 - Sara

Är noll insatt egentligen, så nu gissar jag bara. Men åtminstone de vacciner som kommer flera i ett. Alltså i samma spruta, så görs väl också just för att minska på resten av ingredienserna i vaccinet. Alltså att man inte behöver då ta t.ex. 3 skilda sprutor med 3 gånger så mycket tillsatsämnen. Nu var det kanske inte helt det du syftade på och jag bara gissar ändå... :D men i alla fall tänkte kommentera att det kanske inte bara beror på hälsovårdens resurser heller?

#5 - Anonym

Man börjar med vaccinationerna redan vid 2 månaders ålder eftersom sjukdomarna man vaccinerar för är farligare för små barn. T.ex. alla doser av rotavirusvaccinet måste vara givna innan barnet är 32 veckor. Det är inte farligt att ge flera vaccin på samma gång, men det är möjligt att dela upp det. Vaccinationsprogrammet bygger ju på THL:s rekommendationer och rådgivningsbesöken kan variera från kommun till kommun. Vaccinationerna är ju till för att skydda de små (och stora) för farliga sjukdomar så huvudsaken är att man tar dom. Krya på er! Hälsningar en hälsovårdare :)