2018-10-07 | 16:09:00

Tankar i vecka 29 och barnvagnsfunderingar

 
Vecka 29 (28+1)
De två senaste veckorna har magen växt så snabbt att man nästan kunnat se hur den ändrat från dag till dag. Nu kan man inte längre undgå att lägga märke till att det är mer än bara god mat som ligger och gottar sig där i, och både kollegor och andra bekanta som tidigare inte märkt att jag är gravid har förvånat gratulerat mig. Det sa liksom bara *poff*, och så började magen synas. 😜 Den här graviditeten har verkligen gett mig förståelse för hur vissa kan gå flera månader in i en graviditet utan att själva ens märka att de är gravida – får man må bra och dessutom råkar ha en gravidmage som inte *poffar* fram tidigt så behöver en graviditet inte innebära att vardagen förändras nämnvärt. 
 
Gravidappen säger att babyn nu är 35 cm lång från huvud till fot och väger ungefär 1,26 kg i början av veckan och närmare 1,4 kg vid veckans slut. Nu växer Gäddan med andra ord så det knakar, och det märks att det blir trängre i magen. Hittills har jag inte behövt stiga upp en enda gång nattetid för att kissa, men dagtid kan det kännas att bebisen trycker mot urinblåsan och andra organ när den bökar runt i magen. 
 
 
 
Sedan jag började med järntillskott för ett par veckor sedan har jag känt mig piggare, och det är väl tur med tanke på hur mycket program jag haft på sistone. I tisdags hade vi två proffsiga damer från Wikström Media på besök på gården för att filma och fotografera i fyra timmar till ett projekt som sambon är med i och i förrgår var vi till Vasa för att fotografera i tre timmar till ett superroligt graviditetsrelaterat bloggsamarbete som jag har på gång. Med några längre dagar på jobbet den här veckan utöver allt eftermiddagsprogram och dessutom bröllop igår kan ni tro att det är skönt med en ledig söndag helt utan planer idag. 
 
Något jag stört mig på under den senaste veckan är att jag plötsligt börjat sova urdåligt på nätterna. Jag kan vakna etthundrasjuttio gånger under en natt, helt utan orsak. Inte för att jag har det obekvämt eller för att jag drömt en mardröm eller måste gå på toaletten eller något sådant, utan jag bara vaknar. Det är så sjukt störigt speciellt eftersom jag vanligtvis brukar sova som en stock nätterna igenom, och nu tar det ju alltid en liten stund innan jag somnar om igen varje gång jag vaknar. Jag kan liksom vakna mitt i natten och vara bombsäker på att nu är klockan sju, för det är redan den femte gången jag vaknar av mig själv. Sedan kollar jag väckarklockan och konstaterar att nix, klockan är bara 3:05 ännu. 🙈
 
Jakten på barnvagnen
Sambon och jag har börjat spana aktivt efter barnvagnar och babyskydd de senaste veckorna, med det är verkligen en djungel! Man tror ju att det bara är att stiga in i en barnvagnsbutik, testa ett par olika modeller, hitta en man fastnar för och så är det bra så. Men icke då. Som förstagångsföräldrar har vi inte direkt koll på vad vi är ute efter, men med tanke på att vi bor på landet och ska gå på snöiga grusvägar i vinter åker alla "smidiga stadsvagnar" i alla fall bort. En stabil vagn med luftdäck och bra stötdämpning vill vi ha. Gärna får den också vara ergonomisk för oss långa föräldrar, och givetvis bekväm och trygg för babyn. 
 
 
Vid Baby City i Kokkola fastnade vi för en ABC Viper 4 (låter som värsta snabba batmobilen!) som var stilren och snygg samtidigt som den verkade stabil med sina stora lufthjul. Någon av er läsare råkar inte ha erfarenhet av just den här vagnen och kan berätta vad ni tyckt om den? 
 
 
Vid Lastentarvike i Vasa spanade vi på barnvagnar från både Emmaljunga och Britax i förrgår. Emmaljunga Super Viking kändes passlig till storleken och lagom robust, men suffletten på sittdelen kändes inte helt optimal rent vindskyddsmässigt. Jag tänker att det lätt blåser in i den? Britax Smile 2 verkade också som ett okej alternativ, men där är vi lite skeptiska till de små svängbara framhjulen. Är det faktiskt praktiskt med så små framhjul på landet? Spontant tänker jag att det mest praktiska när man ska gå på snöiga vägar vore om bak- och framhjulen är stora och placerade i linje med varandra, men kanske det inte spelar så stor roll egentligen? 🤔

Finheter
Jennie

Vi har en Emmaljunga Super Viking och vi har varit jätte nöjda. Fungerar bra just så här på landet. Även sittdelen har varit bra, fast jag också funderade på det där med vinden men vår son gillar att det är öppet och han kan se sig mycket omkring.

Svar: Roligt att höra att ni har varit nöjda med Emmaljungan! :) Och åh, det är ju sant att barnet troligen hinner bli lite mer observant på omgivningen tills det är dags att byta till sittdelen så på det viset är det ju en fördel att suffletten är rätt "öppen" mot sidorna.
TIDSTJUVEN

2018-10-07 | 16:34:03 | http://jennie90.vimedbarn.se
Nicoline

Vi har haft en Britax go, en Emmaljunga superviking och har nu en viking+en double viking. Superviking e den bästa vi ägt. Saknar den varje dag trots att den är bökig och tung att få in å ur bilen jämfört med viking. :D

Svar: Oj, ni har hunnit avverka många vagnar! Tack för kommentaren. :) På vilket sätt tycker du att Super Viking är bökig att få in i och ut ur bilen? Är den svår att vika ihop eller är det mer tyngden som gör det hela bökigt?
TIDSTJUVEN

2018-10-07 | 16:42:42
Nicoline

.. Å angående Emmaljungans sufflett så är det nästan det bästa på hela vagnen, för när de ska sova får man suffletten hela vägen ner till "bågen", så det blir mörkt, ombonat och övrekroppen är väldigt skyddad mot vind :)

Svar: Aha, det låter ju riktigt bra! :)
TIDSTJUVEN

2018-10-07 | 16:44:59
Kometen

De två viktigaste kriterierna utöver vad man ska använda den till (i stan/på landet/snö/asfalt osv) är budget samt att den ryms in i bilen. Är vagnen för stor blir det dyrt, för då måste man ha en ny bil också. :D

Med det sagt så kan jag vart rekommendera Emmaljungas Duo Edge. Vi köpte begagnat av en kompis och jag har varit super nöjd.

Svar: Bilen kirrade vi för ett par veckor sedan, så det problemet har vi löst redan. :D
Vilken tur ni hade som hittade vagnen begagnat! :) Jag har försökt spana efter vagnar på loppisgrupper på Facebook, men tycker det är svårt att hitta det man är ute efter där. Helst skulle vi köpa hela paketet med chassi, liggdel, sittdel och babyskydd på en gång så att man vet att de passar ihop.
TIDSTJUVEN

2018-10-07 | 16:51:54 | http://nouw.com/kometklotter
Linda

Väntar oxå första barnet till December. Håller med det är rena rama djungeln veta vilken vagn man skall köpa. Vi bor oxå på landet och vårt val föll tillsist på en Emmaljunga nxt 90f. Stilmässigt väldigt lik den överstavagnen. Den har relativt stora lufthjul och är väldigt stabil, fjädringen går att justera men är en lite "styvare" vagn modell. Dessutom blir den rätt liten då man man fäller ihop den vilket var ett av våra krav iom att vi har hund som gärna får rymmas med bak i bilen. Har ju inte sluppit och testat den ännu...mem väntar med spänning på att få göra det.

Lycka till i vagndjungeln!

2018-10-07 | 17:13:00
Jessics

Vi har en finsk tillverkad vagn av märket Ora och den är jag super nöjd med. jag köpte den begagnad till dottern för snart 5 år sen och tänkte nu fortsätta använda den till babyn i magen. Vagnen har lufthjul och ett bra "gung" och sufletten är inte så öppen så det tycker jag är bra då det ofta blåser här omkring.

2018-10-07 | 17:16:43
Sara

Vi har en Emmaljunga nxt90f. Jätte-jättenöjda är vi! Kanske vi inte bor lika mycket på landet som ni men går ändå varje dag på grusvägar och den funkar super. Till och med på sandstrand! Vi har deras outdoor hjul. Alltså luft. Den är dessutom lätt att vika ihop (viktigt att det är lätt om man ofta ska iväg!! Annars får man spunk!)

2018-10-07 | 17:29:22 | http://www.saraholtkamp.fi/blogg
Malin Helenius

Emmaljunga duo edge combi hade bi till Adam och jag älskade den 😍 då hade vi en skilld vagn som passade ihop med babyskyddet och den vagnen hade vi med till butiken och på resor osv. Nu har vi en bugaboo donkey, bästa vagnen ever ❤️ Stora däck som rullat i alla väder sedan 2014 👌🏼 Nu som singel vagn men först som syskovagn. Passar ihop med babyskyddet också. Älskar den!

2018-10-07 | 19:21:05 | http://malinhelenius.wordpress.com
Ulrika

Vi har en inhemsk Ora / Jovi Air från 2013 och har varit jättenöjda med den. Lufthjul och stor liggdel. Våra båda pojkar har sovit i den tills de varit ca 2,5 år. Mycket valuta för pengarna. Enda nackdelen är att suffletten har bleknat under de år vi haft den fast den alltid förvarats inomhus.

2018-10-07 | 20:26:32
Sara Rasmus

Skulle kunna säga hur mycket som helst om vagnar. Men det viktigaste rådet jag kan ge med tanke på att ni bor på landet och säkert har en del grusvägar - satsa på lufthjul! Gärna sådana som går att byta till vinterdäck också, inför slask- och halktiderna! Svängbara framhjul har jag gillat och tror inte det har så stor skillnad så länge de går att låsa. 😊

2018-10-07 | 21:40:27 | http://www.sararasmus.com
Jennie N

Vi köpte en Britax go big förra vintern och är supernöjda. Stora, punkteringsfria lufthjul, och jättebehaglig fjädring. Stor förvaringskorg och sufflett som går att dra långt ner på sittdelen. Passar bra för långa personer (min sambo är 190+ och tycker om att gå med vagnen).

Minus är att den tar ganska mycket utrymme eftersom den är stor och att "locket" på liggdelen sitter lite löst ifall man har en bebis som sparkar mycket.

2018-10-07 | 22:04:14
Josefin

Hade tänkt köpa en Smile 2, men när jag provkörde den kändes den dyr för vaf man får. Blev en Emmaljunga duo edge begagnad och den känns så mycket stabilare och mer ergonomisk, speciellt åt oss långa föräldrar. Att den kostade en bråkdel av vad en ny vagn kostar var ju också trevligt. Och så är liggdelen så mycket rymligare än i andra vagnar. Någon smidig stadsvagn är det ju inte men det är vi inte i behov av heller :)

2018-10-08 | 08:22:51 | http://Http://junimamma.blogspot.com
Nadja

Vi har Emmaljungas Duo Edge med Outdoor-hjulen som är svängbara men låsbara. Det är en rejäl och stor vagn, men då man kan välja mellan svängbara och låsta framhjul känns den smidig även i butiken. :) Känns också bra att veta att sonen kan sova i liggdelen lääänge ännu, fast han är lång jämfört med om vi hade köpt en mindre modell som t.ex. Super Viking. Jag tror den vagnens liggdel skulle kännas trång och liten åt vår kille redan, och han är bara 4 månader!

2018-10-08 | 12:15:14 | http://nadjuska.blogg.se
Marre

Åh, inte lätt att veta vad det är man trivs med för vagn när det gäller första barnet! Fy, minns vad svårt det var...

Nu har inte jag någon erfarenhet av dessa modeller, men om jag skulle köpa en ny vagn och fick välja och vraka fritt skulle det helt klart bli en Emmaljunga! Vi hade en som lånevagn en sommar och det är den vagnen jag helt klart trivts bäst med (har provat några olika i mina dagar), annars gillar jag Brio, även om den nu inte var med här. Men Emmaljungan var jättesmidig att köra, även om den är rymlig. Höga, bra kanter på sittdelen.

2018-10-08 | 14:03:51 | http://arinya.blogg.se/
Emilia

Vi har ABC vagnen men är inte helt nöjda med den. Enligt alla recensioner skulle den vara bra i all sorts terräng men den är så stötig att babyn vaknar i den när vi kör på grus... När hon var riktigt liten fick vi laga filtar runt som stötdämpare så hon int sku rulla omkring helt löst :'D
Den är ändå kompakt och stadig, så den är smidig att ha med i stan på asfaltvägar och i butiker men på landet.. Nja, det finns nog bättre.

2018-10-09 | 21:46:49
Camilla

Vi har haft en Brio Smile (Britax Smile 2/s föregångare) och vi var supernöjda med den! Nu bor vi iofs i stan, men jag har nog gått med den på landet också och det fungerade bra åtminstone på vanlig grusväg. En gång gick vi upp för Öjberget med den också faktiskt, längs med motionsspåret som är som en guppigare grusväg, och det fungerade bra. Enda dåliga jag kommer på är att den har ganska kort sittdel så vi bytte bort den ganska fort. Men smidig och tog lite plats i bilen!

2018-10-10 | 17:56:58
Camilla

Vi har haft en Brio Smile (Britax Smile 2/s föregångare) och vi var supernöjda med den! Nu bor vi iofs i stan, men jag har nog gått med den på landet också och det fungerade bra åtminstone på vanlig grusväg. En gång gick vi upp för Öjberget med den också faktiskt, längs med motionsspåret som är som en guppigare grusväg, och det fungerade bra. Enda dåliga jag kommer på är att den har ganska kort sittdel så vi bytte bort den ganska fort. Men smidig och tog lite plats i bilen!

2018-10-10 | 17:57:00
Eva

Om jag skulle köpa en till barnvagn, skulle det blir en britax go big.

vår pojke är nu 3 år och vi har en britax b motion som har längsta liggdelen jag hittat (tyvärr endast framåtvänd). Den hade dock standard små svängbara hjul. De funkade inte på grusväg! Så vi köpte britax "terrängghjul" till.

2018-10-12 | 11:16:26
Sara

Har inte haft någon av dessa eller ja dubbel vikingen har vi men skulle säga det viktigaste på landet är lufthjul sen går nog hjul som är svängbara framme men att se att de går att låsa är nog att föredra :) som nämnt här innan så är nog suffletten riktigt bra fast den känns tunn :) vår syskonvagn har "stänkskärmar" vid framdäcken som vi ännu inte har tagit bort men de är helt onödiga för oss då snön lämnar mellan däcket och dom om det är mycket snö där man går så man hamnar till sist att gå och pilla bort där mellan :/

2018-10-14 | 19:43:16
Sanne

Vi har en Britax Go Next och har varit nöjda. Om jag skulle köpa en idag hade det antagligen blivit Britax Go Big. Go Nexts sittdel har inte fullt liggläge och sambon skulle ha velat ha större hjul fram. Men med framhjulen låsta funkar det fint på grusväg också. En del av vår vakio promenadväg är grusväg.
Jag såg aldrig på nån annan vagn för det ergonomiska handtaget var ett måste för mig! Jag håller aldrig i den vågräta delen av handtaget. Sen är Go Next supersmidig att fälla ihop med sittdelen på även om den inte blir helt liten ihopvikt. Vissa vagnars sittdel måste man ju ta bort först... Och det är ju bara typ resevagnar som blir små ihopfällda.
Och så som nån annan skrev så är locket på liggdelen lätt för bebisen att sparka av, men det är en liten detalj tycker jag.
Vi har svart chassi och grå ligg- och sittdel och jag tycker det är snygg kombination. Chassit är lite mer åt det moderna hållet och det gillar jag. 😊

2018-10-17 | 18:59:20
Kommentera:
Kom ihåg mig?