2018-10-12 | 22:41:00

I väntan på ett decemberbarn

  
Igenkänningen när jag läste Paulinas blogginlägg "Att vara decemberbarn" ikväll var stor. Paulina, vars yngsta barn är född i december förra året, skriver om hur hon ofta fick kommentarer om barn som är födda i december då hon var gravid. Lika ofta har jag fått höra de där decemberbarn-kommentarerna jag också. 
 
Jag skulle ljuga om jag sa att det här med decemberbarn inte var något som sambon och jag också pratade om i våras när våra barndiskussioner blev seriösa. Flera av mina vänner fyller år i december och min mamma fyller rent av år på julafton, och för att vara helt ärlig har inget av dessa decemberbarn uttryckt någon särskilt stor glädje över att fylla år sent på året. Men varken sambon eller jag trodde att det skulle lyckas så snabbt som det gjorde att bli gravid, utan vi tänkte bara att det sker när det sker – om det ens sker – och något decemberbarn blir det knappast ändå. Men nu står vi här med BF den 28 december, och lyckliga och glada är vi. Tänk att vi ska få ett barn!
 
Visst har jag skämtat om att jag ska knipa i fyra dagar så att vi går över årsskiftet och barnet blir äldst i sin årskull istället för yngst, men som tur får man ju inte välja när ens barn föds. Kanske blir det på det beräknade födelsedatumet eller kanske föds bebisen en vecka senare eller rent av tre veckor tidigare än beräknat. Tiden får utvisa när det blir. Lika älskat kommer detta barn som för tillfället verkar slå volter i min mage ändå att vara, oavsett om det blir ett decemberbarn eller ett januaribarn. Huvudsaken är att vi får ett barn som mår bra. Allt annat kvittar. 
  
Jag tror att det kanske var jobbigare förut att vara yngst på klassen, och att det är de där gamla attityderna som delvis hänger kvar och spökar hos folk. Jag är ingen utvecklingspsykolog, men efter att ha studerat specialpedagogik och jobbat som lärare vet jag i alla fall att elva månader kan betyda mycket rent mognadsmässigt just i början av skolåldern, men elva månader kan också betyda prick ingen skillnad alls mellan två barn. Det är så olika från individ till individ! Skolmognad handlar sist och slutligen sällan om vilken månad ett barn är fött i och skolsystemet idag är verkligen välutvecklat, speciellt ifråga om stödåtgärder och att utgå ifrån barnens individuella nivå, så jag tvivlar inte det minsta på att ett barn som är fött i december klarar sig lika bra i skolan som ett barn som är fött i januari. Att säga något annat känns som ett hån mot hela skolsystemet. 
 
Knappast är det roligt att vara den som är sist ut i årskullen att få ta mopedkörkort och bilkörkort, men det är väl kanske också de enda två gångerna som det är jobbigt att fylla år i december. Annars är det precis likadant som att ha födelsedag i vilken annan månad som helst. Eller kanske till och med lite mysigare än alla andra månader, för december är ju helt klart den mest stämningsfulla månaden på hela året. 😍
 
Det finns helt klart värre saker här i livet än att fira jul och födelsedag under samma månad. Eller på samma dag för den delen.

Finheter
Marre

Ja, kära nån, "december vs januari"-kommentarerna... Vår tvåa var beräknad 4 jan (men jag brukar sällan berätta exakt datum när folk frågar efter bf, så jag sa oftast bara "årsskiftet" när jag fick frågan), och oj vad folk tyckte det var viktigt att ungen skulle födas på "rätt" sida årsskiftet, och de förutsatte att det var vår högsta önskan också. Men ärligt talat struntade jag i vilket, så länge ungen mådde bra. Jag känner folk som är födda i dec, rent av på och kring jul, och de verkar faktiskt leva helt drägliga liv de också ;)

Så när föddes ungen då? Jo, första januari faktiskt...! Och bra mådde han <3 Så nu har vi en vecka mellan våra födelsedagar och skulle jag någon gång glömma min ålder är det bara att addera 30 till hans :P

I vilket fall, får ni ett decemberbarn eller ett januaribarn, det spelar ingen roll. Visst kanske det är lite trist ibland att vara sist, men om man inte har värre saker än så att oroa sig för i livet, ja, då får man nog räkna sig som rätt lyckligt lottad här i livet ändå.

Svar: Jag älskar speciellt slutpoängen på din kommentar! <3 Här snackar vi verkligen i-landsproblem.
TIDSTJUVEN

2018-10-13 | 04:40:15 | http://arinya.blogg.se/
Annika

Född 1 vecka innan julafton och har inte stört mig destumera, har flera kompisar som är födda året efter så int ens körkort/moppekort störde så mycket.
Det som var tråkigaste för mig var att alla presenter samlades till samma månad, men mamma var noga med att ingen kombination av födelsedagspresenter och julklappar, förbjöd även mamma att julpynta mera än adventljusstaken i köksfönstret och utegran 😀

Nu när man är äldre så tycker jag bara att det är kul att vara född sent på året, är ju 1 år yngre än de som är födda på samma år 😉

Svar: Det där tror jag att är det viktigaste när man firar en födelsedag i december, speciellt så länge det handlar om ett barn - att verkligen fira födelsedagen på riktigt ändå, och inte bara ha något kombinerat jul-födelsedagsfirande där presenter och julklappar flyter ihop till samma. Känner man att det blir för dyrt med dubbelt firande i december får man ju bara se till att lägga undan en summa till födelsedagspresenterna/kalaset redan under sommaren.
TIDSTJUVEN

2018-10-13 | 07:51:09
Ida

Min bror är höstbarn och med två lärarföräldrar bestämde de sig för att låta honom vänta ett år på skolstarten. De ansåg han inte var mogen och att han behövde få leka av sig på dagis ett år till. Då blev han ju äldst i klassen istället! Eftersom du också jobbar inom skolvärden tror jag du kommer känna själv om barnet är redo eller inte för som du säger är det olika mellan individer. Många föräldrar verkar tycka det är någon slags misslyckande om barnet inte börjar skolan med sin årskull vilket jag tycker är dumt. I ditt jobb kommer du antagligen få se barn som börjat skolan för tidigt och därför har det svårt. Ingen skam alls att vänta ett år och ge barnet bättre förutsättningar för att klara av skolan. Speciellt om det är ett decemberbarn, då är det ju knappt någon åldersskillnad till de som är födda nästa år!

Svar: Tack för kommentaren Ida, du satte ord på mina tankar! :) Det är verkligen ingen skam eller misslyckande alls i att låta barnet vänta med att börja skolan ett år. Det där tror jag att vi märker själva om sex år. Som tur är sambon helt på samma linje som mig här - han började själv skolan ett år senare än sin årskull och har verkligen inte lidit av den saken. Nästa generation hinner ju dessutom garanterat jobba tillräckligt innan de får gå i pension så ett år hit eller dit i början av skolkarriären är en droppe i havet.
TIDSTJUVEN

2018-10-13 | 08:12:41
Netti

28.12 är nog ett väldigt bra datum 😉. Både jag och min man är födda i december likaså vår äldre dotter, hon hade bf i november men vi var båda helt säkra på att hon skulle bli ett december barn också. Yngre dottern är född i oktober.
Han har väntat ett år och jag gick på "rätt" år i skolan, vi har båda varit nöjda med valet våra föräldrar gjorde.
Enda som jag inte tyckte om var att mitt kalas var mitt i jullovet och en del glömde bort kalaset, men det är samma för sommarbarnen också. Vi visste aldrig hur nnga som skulle komma för det var några som tog med sina syskon (för att leka med mina syskon) så att deras föräldrar fick åka på mellandagsrea i fred...

Svar: Tack för kommentaren! Jag tror att oavsett om barnet börjar ett år senare i skolan eller tillsammans med sin årskull så blir det rätt beslut, för det där är ju något man som förälder noga överväger i samråd med kunniga lärare.

Och angående kalasen så har du rätt i att det är precis likadant när man fyller år på sommaren. Jag är född i augusti och det var alltid lika pirrigt att se om de man bjöd kunde komma på kalaset i och med att det var på sommarlovet.
TIDSTJUVEN

2018-10-13 | 09:16:22
Paulina

Spot on, såhär känner jag också! Och när han väl föddes 28 december kändes det SJÄLVKLART att det var då han skulle födas, klart att han är ett mellandagsbarn liksom! Håller också med (och hoppas) att det är lite föråldrat, gammalt tankesätt att livet är usligt för den som är yngst... så behöver de ju inte alls vara!! :)

Svar: Precis! Roligt att ni kände att det var helt rätt datum för sonen. :)
TIDSTJUVEN

2018-10-13 | 13:45:10 | http://nouw.com/paulima
E

Vår äldsta var beräknad till 22 december och jag gick och hoppades på att han skulle hållas inne över nyår, vilket han också gjorde och föddes i januari.
Men med facit i hand hade det kanske varit bättre om han varit född i december eftersom han alltid har varit mogen för sin ålder och kännts så mycket mera mogen än dom som är födda samma år. Han hade exempelvis varit redo för förskola och skola ett år tidigare än han fick börja där. Har inte kollat upp saken närmare, men har förstått att det är mycket svårare att få börja ett år tidigare än ett år senare i skolan så därför hade det inneburit mera valmöjligheter att vara född i december!

Svar: Intressant tillägg till diskussionen! :) Ja, att tidigarelägga läroplikten för att barnet är skolmoget redan det år det fyller 6 är bra mycket krångligare än att skjuta upp läroplikten ett år i väntan på skolmognad eller förlänga den med ett år på grund av funktionsnedsättning eller liknande. På det viset är ju december absolut en bra månad att vara född i, eftersom man rent naturligt kanske tänker över barnets skolmognadsnivå lite mer än vad man hade gjort annars.
TIDSTJUVEN

2018-10-13 | 20:56:35
Viktoria

Det finns väl något dåligt och bra med att fylla år på alla månader haha. Jag fyller år i början av april och i högstadiet hoppades man hela tiden på att ens födelsedag skulle vara på påsklovet haha. Men april är en sjukt vanlig månad att fylla år på. Min kusin fyller år dagen innan mig, hennes mamma dagen efter också fyller min mamma år i slutet av april haha. Inget speciellt med en sådan månad ju där alla fyller år.

Svar: Absolut finns det för- och nackdelar med alla månader. :)
TIDSTJUVEN

2018-10-14 | 02:42:30
Mia

Först av allt - GRATTIS till nykomlingen, så spännande tider! Har inte varit inne på bloggen på ett tag, men såg dig på ÖT idag och blev tvungen att ta mig i kragen och titta in för att gratulera. :) Och för det andra - min lillebror är faktiskt född på nyårsafton, men precis som en del andra som kommenterat började han skolan med årskullen efter honom (det handlade ju faktiskt bara om några timmar till årsskiftet...) Så han har alltid varit äldst på sin klass. Och vi fick alltid fira honom med nyårskalas, mysig tradition! Fast ja, nu har vi inte fått fira honom på ett par år, tror han anser sig ha växt ur det nu i den mogna åldern av 25 år. ;)

Svar: Tack så hjärtligt! :) Låter jättemysigt med nyårskalas.
TIDSTJUVEN

2018-10-14 | 18:07:01 | http://miajohanna.blogspot.com
Sandra

December e en otroligt härlig månad att föda barn.. Om man bortser från eventuella snöstormar på väg till BB 😉
Så mysigt på BB, bara få mysa hemma med familjen och snusa bebisdoft på jul 💕

Med skolan så väntar man då ett år om det behövs. Visst slog den tanken oss med O som e novemberbarn, men det går hur bra som helst.

Jag ville helst inte va inne på BB över jul med A eftersom jag vet att pojkarna sku va så ledsna om mamma inte e hemma på jul.

Oavsett när gäddan gör entré så är det på precis rätt dag/månad/år. ❤️

Svar: Jaa, december är på alla vis en riktig mysmånad, och jag kan tänka mig att tempot på BB är lugnare och mysigare än i vanliga fall då också. <3 Du har helt rätt i att dagen, månaden och året garanterat blir rätt när det än blir.
TIDSTJUVEN

2018-10-14 | 20:50:51
När Annie fotograferar på Gotland

Ärsch. Jag är född 25 januari. Den du! DET måste vara årets sämsta födelsedag! ;-) Alla är utfattiga efter jul, vädret är grått och jag växte upp i Göteborg där det bara var blaskigt och trist i januari. Varenda kompis frågade alltid om jag skulle ha kalaset helgen efter min födelsedag och det var först i typ 11årsåldern som jag insåg att det var för att alla fick lön först efteråt. Snacka om att känna sig som en börda! Efter det gillade jag aldrig att fylla år. Jag avskyr det. Känner mig alltid i vägen. :-P Så gå inte över tiden till den 25:e januari vad du än gör ;-)

Svar: Haha, åh nej så tragikomiskt egentligen. :D
TIDSTJUVEN

2018-10-14 | 21:23:34 | http://narannie.se
Sanne

Ska börja med att säga grattis! Så kul med bebis! 😊

Jag hade bf 9.1.2018 och min dotter föddes tre veckor för tidigt den 20.12.2017. Jag undrar om det inte var ödets ironi att hon föddes i december när vi faktiskt hade paus i bebisverkstaden månaden innan så vi inte skulle få ett decemberbarn. Som om jag skulle fått välja datum, hon var redo när hon var redo! 🤗
Det var mysigt i förlossningssalen för det kom julsånger på radion och vi hade en julstjärna i fönstret i rummet på BB. Och vi fick komma hem den 23.12, passligt till julafton.😍

Här i kommentarsfältet fanns flera bra saker jag inte funderat då angående min dotters födelsedatum. Jag hann ju aldrig förbereda mig på vissa saker då jag var bombsäker på att jag skulle gå över bf, eller i alla fall över årsskiftet. Men nu blev det så här och jag vill inte ändra nånting!

Svar: Tack så mycket Sanne. :) Lustigt hur det kan bli. Man tror att man kan planera saker och ting, men sedan blir det ändå precis så som ödet vill att det ska bli. Och bra blir det oftast ändå.
Låter härligt med mysstämningen i förlossningssalen. Nu ser jag riktigt fram emot att få njuta av jul- och nyårsstämningen på BB. :)
TIDSTJUVEN

2018-10-17 | 16:42:36
Kommentera:
Kom ihåg mig?