Att acceptera en kropp i förändring

Inlägget är ett samarbete med Dress Like Marie.
 
 
Jag tror att det är lätt att tappa bort sig själv under en graviditet. Det händer så mycket med kroppen, både inuti och utanpå, och plötsligt känner man knappt igen sig själv. Kroppen förändras i en sådan fart att det är svårt att hänga med, och man får en liten chock varje gång man ska ta på sig favorittröjan eller de skönaste jeansen och inser att de inte längre passar... 
 
För mig tog det ett tag innan gravidmagen började märkas, så jag kunde rätt länge använda mina vanliga kläder utan att behöva tänka desto mer på vad jag drog på mig på morgonen. Sedan började alla mina jeans spänna, och de förpassades längst in i garderoben. Småningom fick hela underklädsarsenalen bytas ut. Över en natt blev sedan många toppar och t-skjortor för korta. Ja, till och med vissa par skor har jag fått acceptera att inte längre funkar på mina gravidfötter. Kroppsformen förändras från vecka till vecka och hälsovårdaren antecknar pluskilon varje gång jag ställer mig på vågen under rådgivningsbesöken – inte är det ju konstigt om självkänslan får sig en törn. 🙁
  
Lika lätt som det är att tappa bort sig själv under graviditeten, lika viktigt tror jag det är att man ändå hittar något sätt att känna sig bekväm med hela den här kroppsliga förändringen som man genomgår under en graviditet. Och där kan kläderna faktiskt spela en stor roll. Självkänsla kommer som bekant inifrån, men av erfarenhet kan jag ändå säga att smickrande och sköna kläder kan göra mycket för att man ska känna sig lite mer nöjd med sin kropp trots att den inte längre ser ut som den gjorde före graviditeten (och troligen inte kommer att se ut igen). Tänk så mycket kroppen går igenom under ett liv egentligen och vilka påfrestningar den får vara med om! Det är klart att den förändras med åren, och det bästa man kan göra för sin egen skull är att acceptera förändringen. 
 
Att hitta fina gravidkläder i de stora kedjornas utbud är däremot inte det lättaste. Oftast ser gravidkläderna rätt formlösa och tråkiga ut och åtminstone jag vill gärna klä mig lite roligare även fast jag är gravid. Som tur finns det en specifik klädaffär som delar min syn på att kläder ska vara bekväma och smickrande, och gissa om jag blev glad när prick den klädaffären tog kontakt och ville göra ett bloggsamarbete med mig. Ja, jag snackar förstås om härliga Dress Like Marie! ❤
 
Lila bastunika / Blommiga leggings finns enbart i fysisk butik
 
 
Sjal / Armband finns enbart i fysisk butik / Bläckfiskhalsband
 
En eftermiddag för ett par veckor sedan styrde sambon och jag kosan mot Vasa med sikte på Dress Like MarieHandelsesplanaden 18. Ni som har läst min blogg länge minns säkert att Dress Like Marie fanns i Oravais förut, men nu har DLM expanderat ordentligt, och har inte längre någon fysisk butik i Oravais men däremot i både Vasa och Pedersöre här i Finland, i Mariehamn på Åland och i Sollentuna i Sverige. Och så har de en webshop också förstås. 
 
Med tiden har Dress Like Marie-konceptet utvecklats från att enbart bestå av noggrant utvalda kläder och accessoarer från andra märken till att även innefatta ett helt eget Dress Like Marie-klädmärke med egendesignade kollektioner. Grundtanken med klädbutiken är fortfarande precis samma som i starten: att alla kvinnor ska få känna sig nöjda och stolta över sina unika kroppar trots kroppsform, storlek och ålder. Med kläder som passar alla kroppsformer har DLM givetvis även kläder som passar gravidkroppar, utan att kläderna för den skull behöver gå under benämningen "gravidkläder" och förpassas till något särskilt litet hörn av affären. 
 
Besöker man Vasa-affären möts man av Lisen, en härligt sprudlande kvinna som gärna hjälper till med personlig styling och hjälper en att hitta kläder som passar ens kroppsform, tycke och smak. Jag fick sååå bra stylinghjälp av Lisen, och framför allt kände jag mig snygg i de kläder hon plockade fram åt mig. Många plagg var sådana att jag kanske inte själv hade tänkt tanken på att testa dem när de hängde på galgen, men när Lisen plockade fram dem och uppmuntrade mig att testa dem insåg jag hur bra de satt. Ibland är det verkligen bra med en utomstående som hjälper en att hitta rätt i kläddjungeln. 😊
 
De blommiga leggingsen från den här första outfiten fick följa med mig hem, för inte nog med att de var både varma och sköna så var de även högmidjade och perfekta för såväl en växande bebismage som sedan när bebisen är ute och man säkert vill ha lite extra stöd för magen. Bastunikan som finns i flera olika färger passar även den alla kroppsformer – gravida och icke-gravida. 
 
 
 
Fodrade läderkängor / Halsbandet finns enbart i fysisk butik
 
"Wow, den här vill jag prova" utbrast jag när jag såg ponchon av mormorsrutor. Man blir ju så glad bara av att se den, och jag älskar det lite knasiga i att man kan använda traditionella hantverk på det här viset. Jag hade knappast tänkt på matcha tunikan och ponchon med ett par leopardmönstrade leggings, utan hade troligen kört på något så tråkigt som svarta leggings ifall jag valt själv. Men nu hade jag ju Lisen till min hjälp och visst blev det fräckt med leopardleggings? 😄 

Har man inte möjlighet att besöka någon av DLM:s fysiska butiker finns nu även möjlighet till onlinestylinghjälp via hemsidan. Det går till så att man gör ett stylingtest online innehållande frågor om kroppsform, vad man gillar och vilken typ av tillfälle man behöver styling till och sedan får man ett personligt mail från DLM:s stylister med olika stylingförslag. Så fiffigt!
 
 
 
Halsband och armband finns enbart i fysisk butikFodrade läderkängor
 
Det som jag specifikt också var ute efter var kläder som funkar både till graviditet och amning, och sådana finns det en del av på Dress Like Marie. Den här tunikan (eller snarare festtoppen, om man är en långis som jag) har jag på känn att jag kommer använda ofta under vintern och våren. Man kan välja om man knyter banden framåt eller bakåt, och eftersom bandet kommer under bysten kan man även framhäva gravidmagen på ett så vackert sätt. För det är klart att en gravidmage ska framhävas, och inte gömmas. Eftersom tunikan dessutom går omlott vid bysten ser den inte bara festlig ut utan den går även smidigt att amma i. 
 
Jeansleggingsen var verkligen suuupersköna, och hade jag inte redan haft ett par jeansleggings hemma hade jag absolut slagit till på de här. De här är extra höga i midjan och formar sig så fint efter kroppen. När man haft på sig ett par såna här vill man aldrig ha på sig vanliga byxor igen.
 
Min icke-gravida stil består till stor del av jeans i kombination med lite längre koftor eller tröjor, så som tur går en stor del av min garderob ändå relativt smidigt att gravidanpassa på det här viset. Jeans går att byta ut till leggings och långa koftor passar fint ihop med toppar som framhäver bebismagens konturer. 
 
Klänning / Halsband finns enbart i fysisk butik
 
 
Treggings / Armband finns enbart i fysisk butik
 
Den fjärde outfiten är en riktig festoutfit! Vi skulle på bröllop dagen efter besöket vid Dress Like Marie, och hade jag inte redan haft bröllopsoutfiten under kontroll hade det definitivt blivit den här smaragdgröna klänningen. 😍 Tyget hade fint fall, vilket gjorde att kroppsformerna verkligen framhävdes på ett smickrande sätt. Det smarta med den här klänningen är ju dessutom att även om det egentligen inte är en gravidklänning per se är det så enkelt att få den att passa gravidmagen bara genom att flytta upp midjebandet ovanför magen. En så liten sak som ett bälte eller band kan verkligen göra stor skillnad för att framhäva en midja eller en gravidmage. 
 
 
Ett tips när ni ska besöka Dress Like Marie: ta god tid på er. Timmarna bara flyger iväg när man provar den ena outfiten efter den andra, och själva upplevelsen i provrummet är minst lika rolig som att komma hem med nya kläder. Kaffe och något smått tilltugg finns att tillgå, och personalen är så trevlig att man knappt vill gå hem. DLM:s mål är att alla kvinnor ska känna sig nöjda med sin kropp, och man märker att deras personal verkligen månar om och värdesätter sina kunder. 
 
Slutligen har jag även glädjen att få ge er läsare en liten present. En av er kommer nämligen att få hem valfritt par leggings med posten! 😊
 
Gör så här för att vara med och tävla:
1. Gå in på Dress Like Maries webshop och kika runt. Välj ut de leggings som du gillar mest. 
2. Berätta här i kommentarsfältet vilka leggings du skulle vilja vinna, och berätta gärna också hur du skulle matcha dem. Kom ihåg att ange din mailadress så att vi kan kontakta dig om du vinner. ❤
 
Tävlingen avslutas den 28.10. 
 
 
#1 - Ellinore

Skulle välja jeansleggings med diskret mönster, skulle matcha med en skjorta :)

#2 - Janica N

Ja sku önska mig dom svarta leggingsen med vit spets nertill. Dom sku vara lagom prydliga till sommaren med en klarfärgad tunika.

#3 - Mikaela

Leopardleggins med t.ex camilla tunikan. Nåt blått känner jag för idag 😉

#4 - Hannah

Jeansleggings skulle jag välja och använda med tunikor jag har från Dress like Marie 😊

#5 - Josefin

Jeansleggingsen var ju riktigt snygga, så skulle välja dem! :) Skulle matcha med ljus skjorta.

#6 - Pernilla

Jeansleggingsen skulle jag välja å kanske kombinera med omlottunikan, det såg snyggt ut! :)

#7 - Heidi

Jag tror jag sku ha bästa nyttan av helt vanliga svarta leggings, det passar ju med allt. Men de som såg ut som jeans var ju jättesnygga! Å en mysig stickad tröja på! Voilà!

#8 - hanna, förbanna 2.0

älskar Dress like Marie - finns alltid något där jag känner mig fin i och de som jobbar där är alltid så glada <3

jag skulle välja jeansleggings och matcha med en av mina två (!) svarta tunikor med vita prickar plus min älskade ryssjal!

#9 - Gunilla Viklund

Jeansleggings gärna med en färgglad tunika av ngt slag

#10 - Lena

Dedär blommiga leggigs som du har på bilden och en enfärgad tunika till.😊

#11 - Petra

Värmande jeansleggings med en stickad tröja till. :)

#12 - tiina turunen

https://dresslikemarie.com/sv/nederdelar/2634-stretchbyxor-i-varens-faerger-ankellanga.html#/21-storlek-s/14-farg-svart,,tunikan kanssa

#13 - E

Jeansleggingsen skulle jag gärna testa tillsammans med nån tunika.

#14 - Annica

Jeansleggings med diskret mönster skulle jag vilja ha och dessa skulle jag matcha med en t shirt med tryck.

#15 - Josefine

Leopardleggings :) skulle ha en enfärgad längre tröja/tunika/stickatröjja till. Och färger som passar med leopardmönstret. T.ex svart eller varför inte senapsgul som jag diggar!

#16 - Anne

Jag tror jag sku ha bästa nyttan av helt vanliga svarta leggings, det passar ju med allt.

#17 - När Annie fotograferar på Gotland

Vilket kul inlägg!! :-D Jag har aldrig känt mig så snygg som nu när jag är gravid :-) Älskar att se mig själv i spegeln och ha tighta linnen och se magen växa. Har fått ärva ett par gravidbyxor nu och har aldrig känt mig snyggare än jag gör i dem! Har inte direkt några problem med att kläderna inte passar, för de mesta jag äger är redan löst, mjukt, långt och mysigt. Det är bara mina jeans som numera inte passar alls, så det är skönt med gravidbyxor! Det där företaget du gör reklam för är säkert bra, men dem hade ju inget roligt i byxväg för gravida alls. Och det är det enda jag känner att jag behöver. :-P Synd. Större sortiment där av snygga kläder för underdelen av kroppen vore uppskattat!

Jag använder mest stickade koftor just nu, det är ju så höstmysigt! Hittills har jag inte behövt köpa mer än två par nya bh:ar. Mina trosor är redan lågt skurna och stretchiga så dem sitter fortfarande fint så det kommer jag nog inte behöva köpa nya alls, om inte magen lägger sig grymt lågt. Några par kommer jag nog att köpa när jag är som allra störst, men det lär dröja. :-) Tycker det kan vara fint om en tröja är kort, så länge man har ett längre linne under! Känner mig så fin med min lilla mage och känner plötsligt en längtan efter tighta kläder för första gången någonsin ;-)

#18 - Gunilla Egelstad

De fina i Leopard och skulle matcha dem med högklackade svarta låga boots och en svart tunika med lite spets ,en lång grov svart kofta och avsluta med en sjal gärna också i Leopard.

#19 - Amanda

https://dresslikemarie.com/sv/nederdelar/2424-yanoir-thermic.html#/14-farg-svart/33-storlek-s_m
Perfekt till alla mina klänningar!

#20 - Risto Vanhanen

Sininen kiitos

#21 - Annika Nilsson

Klart att jag vill ha de coola leopardleggingsen! Dem matchar jag med en svart lång blus! https://dresslikemarie.com/sv/home/2361-multicolor-leggins.html#/33-storlek-s_m

#22 - Maria

Jag ser att jeansleggings med diskret mönster är populära! Min vita blus skulle vara fin ihop med dessa.

#23 - Ingegerd Rönnlid

Skulle gärna vilja ha ett par svarta MAGIC leggings. Till dessa skulle det passa fint med en vit långärmad skjortblus med manschetter. i.ronnlid@gmail.com

#24 - Petra

Tycker genuint att det här var ett väldigt välgjort och fint samarbete! Skulle jag vinna så skulle jag vilja testa jeansleggingsen, eftersom jag velade fram och tillbaka på dem vid min senaste beställning därifrån. Ångrar mig lite, men har ännu inte kommit så långt som ytterligare en beställning. ;-)

#25 - Jenny

Jag skulle nog också välja jeansleggingsen :)

#26 - jennifer

Leopardleggings, äger bara svarta då jag ännu inte har vågat mig på att köpa färgade/mönstrade.. Men om jag vinner lovar jag att INTE välja svarta :D

#27 - Nathalie

Jag hade ett par jeansleggings som var från dress like marie som jag hade i nästan 3 år och sista tiden så använde jag dem då jag var gravid såå ofta och fast de var lägre i midjan satt de hur bra som helst men tyvärr gick de sönder och blev urtvättade och nu har jag ett par nya (ca.1.5år) nästa lika dana så ett par till jeansleggings skulle inte sitta fel 😄