2018-10-17 | 12:49:00

Är det fult att nöja sig?

 
Res till spännande platser dit andra turister inte hittat!
Få ett högstatusjobb med bra lön! Utveckla dig själv!
Sikta mot stjärnorna, se alltid snygg ut och prestera ditt yttersta på alla fronter! Tillåt aldrig dig själv att stagnera.
 
Ibland blir jag så matt på hela det här prestations- och framgångssamhället som vi lever i. Alla krav och förväntningar vi ställs inför. Vad är det egentligen för fel på att bara vara nöjd med det man har och det man är – att nöja sig och vara tillfreds – istället för att ständigt sikta efter någonting högre och "bättre"? Jag tror att alla människor skulle må bättre av att bara nöja sig lite oftare, men det känns som att nöja sig är ett uttryck som fått rent av negativ klang i dagens samhälle. Det är fult att nöja sig. 
 
Jag borde säkert skämmas över det här, men nu ska jag erkänna en sak. Jag är nöjd med att bo kvar i lugna, trygga Österbotten och skapa en framtid här istället för att resa och upptäcka spännande platser runtom i världen. Jag är nöjd med att inte ha ett välbetalt toppjobb utan ett helt vanligt människonära jobb där jag trivs och känner att jag gör nytta. Jag är nöjd med att ha ett alldagligt utseende och vara bara ganska bra på många olika saker istället för jättebra på en specifik sak. 
 
 
Ibland tror jag att vi låter oss luras av allt det där stora och vackra som vi ser i realityserierna på TV och bland personerna vi följer på sociala medier. Vi slukar idén om att livet borde vara glamouröst och snofsigt för att man ska kunna vara nöjd, när verkligheten egentligen är en helt annan. Jag menar såklart inte att man ska stanna i ett förhållande där man behandlas illa eller spendera varje dag på ett jobb där man inte trivs, utan det jag menar är att det inte är något fel med att vara nöjd fastän allt inte är perfekt.
 
Det är inget fel med att flytta tillbaka till hemorten om man inte trivs ute i världen. Det är inget fel med att gå ner i arbetstid och lön för att få mer tid över till familjen. Det är inget fel med att inte ha koll på alla de senaste trenderna. Det är inget fel med att ha lite dammråttor i hörnen.
 
Man kan leva ett lyckligt liv där man är nöjd med tillvaron trots att man inte bestigit berg, simmat med delfiner, besökt alla världsdelar eller utvecklat en app som gjort en till miljardär. Jag lovar att det är alldeles tillåtet att vara nöjd ändå, och att nöja sig behöver inte vara synonymt med att stagnera. Om man tänker att man ska bli nöjd och lycklig först den dag då man uppnått alla mål man har på sin bucketlist, då missar man garanterat en hel massa glädje längs vägen. 

Finheter
Jasmine - Mitt gröna samhälle

Håller sååå med dig! Ska göra den här medelmåttan till mitt livsmål, om inte att leva ännu enklare. Känner mig mycket mera tillfreds med den tanken än med att sikta på toppkarriärer och åka runtom hela världen. <3

Svar: Medelmåtta är den nya toppkarriären! <3
TIDSTJUVEN

Marias Memoarer

Jag håller verkligen med det där med högstatusjobb, jag är nöjd bara jag har ett jobb jag själv trivs med och en lön som går att leva på 😊

Svar: Härligt! Det viktigaste är att man själv är nöjd, inte att man gör det som andra tycker/förväntar sig.
TIDSTJUVEN

2018-10-17 | 15:50:07 | http://www.mariasmemoarer.com
janina

SÅ SANT!!!

Svar: <3
TIDSTJUVEN

2018-10-17 | 16:01:04 | http://yae.blogg.se
Christina

Vilket toppeninlägg Maria! :) Jag känner precis som du, jag är så nöjd med livet i sin helhet just nu.

Svar: Tack Christina! Roligt att höra att du också är nöjd. :)
TIDSTJUVEN

2018-10-17 | 17:37:13 | http://finachristinas.com
Malin

Sååå sant!!!

Blir så trött på att man ska ha sån lust att backpacka i ett år, tjäna massor med pengar och vara otroligt smart och framgångsrik.
Jättebra om man tycker om alla de sakerna, blir nog inspirerad av dem, men alla är olika och alla har inte samma mål här i livet.

Jag har kommit fram till att meningen med mitt liv är helt enkelt att 1. Skaffa egen familj 2. Ha ett jobb som jag gillar (behöver inte vara ett jobb med högsta möjliga lönen) 3. Och att utvecklas resten av livet (i MIN takt och sånt som JAG vill utvecklas inom).

Superbra inlägg!

Svar: Härligt Malin! Det låter verkligen som att du har sunda tankar och mål med livet.
TIDSTJUVEN

2018-10-17 | 19:21:11
Sara

Håller med :)

Svar: Roligt att höra! :)
TIDSTJUVEN

2018-10-17 | 22:04:44 | http://www.saraholtkamp.fi/blogg
An

Alltså jaa! Vilket bra inlägg!

Svar: Tack så mycket!
TIDSTJUVEN

2018-10-18 | 10:47:57
SandraEmilia- Fashion, Business, Lifestyle

Åh jag håller så med dig! Nog för att jag själv är en högpresterande person som vill nå nya höjder och mål hela tiden, MEN det viktigaste är fortfarande för mig att oavsett mål, så måste jag vara nöjd med den tillvaron jag har JUST NU! För mig skulle aldrig tanken "sen när jag har nått dit kommer jag att vara lycklig" ploppa upp i mitt huvud, nej nej! Nöjd och lycklig måste jag vara i nuet och hela resan fram till mina mål!
Och jag tycker det är så synd att det idag "inte är okej" att säga att man är nöjd! Jag kan märka när jag pratar med andra om mina mål att de kan säga något i stil med jo nog bord man väl sträva efter något bättre, NEJ! Är du nöjd så varför ska du då sträva efter något "bättre"?
Sen måste jag säga att jag tycker den här meningen är lite fel "utan det jag menar är att det inte är något fel med att vara nöjd fastän allt inte är perfekt." För är man nöjd så är ju allt perfekt? Eller?
Åtminstone jag känner att allt är perfekt för allt är just nu så som jag vill ha det! Visst har jag mål till ett annat sorts perfekt, men mitt nuläge är också perfekt! Om du förstår hur jag menar, haha.
Och för mig är VERKLIGEN inte ett riktigt typiskt lyxliv a la nån fancy tv-serie ett perfekt liv, nej nej! Så där skulle det ju för mig vara konstigt att sträva efter det för det är inte perfekt i min värld.
Haha oj vad långdraget det här blev nu men bra inlägg iaf! :D

Svar: Tack så mycket för kommentaren Sandra! Intressant att höra hur du tänker om det här. :)

Absolut får man sträva efter att ständigt nå nya höjder och nya mål, om det är det som man själv faktiskt VILL och inte det som man TROR att man vill bara för att samhället intalat en det. Det är ju ändå det som är den stora skillnaden, om man gör det för sin egen skull och inte för att det ska se bra ut utifrån eller för att imponera på andra.
TIDSTJUVEN

2018-10-18 | 19:37:23 | http://sandraemilia.com/
Malin

Väldigt bra och tänkvärt inlägg! Brukar ofta fundera det samma :)

Svar: Tack Malin! :) Så glad jag blir att vi ändå verkar vara en del som tänker så här.
TIDSTJUVEN

2018-10-19 | 14:00:55
Bella

Ett jättebra och tänkvärt inlägg! Detta är likadana tankar som jag ibland går omkring och tänker på och du skriver verkligen ner det som kunde vara mina ord! Jag är också så nöjd med att bo på ett litet ställe i Österbotten, ha ett jobb jag trivs jättebra med men inget högavlönat jobb och inte har jag studerat så väldigt länge heller. Gillar faktiskt över huvudtaget inte att resa, trivs bäst hemma och det om något upplevs ofta som något negativt i andras ögon. Känns som att man ofta har en press på sig att man som ung kvinna borde göra så mycket, man borde flytta bort från Österbotten och ”se mer”, byta jobb till något mera utmanande och försöka få ett mera högavlönat jobb, studera mer, res mer och upptäck nya platser osv osv. Jag försöker nöja mig med det jag har och jag är glad över mitt liv. Men vissa gånger påverkas man av det yttre och känner sig misslyckad.

Svar: Tack Bella! Din kommentar är spot on. Kanske är det så att speciellt vi unga kvinnor har en större press på oss att "uppleva världen", resa runt, avancera i karriären och lyckas med det vi tar oss för. För sedan när vi får barn, ja då är det ju "för sent" för allt annat. Suck alltså.
TIDSTJUVEN

2018-10-19 | 19:06:29
Julia Holmqvist

Vilket tänkvärt inlägg! Jag tycker absolut inte det är fult att säga man är nöjd. Framför allt är det en väldigt ovanlig och fin egenskap finländare har. Att nöja sig med det kan har och att se det fina i små sakerna i livet :)
Jag har själv funderat på det här hur man ska mäta när man är "nöjd". Jag menar, jag är nöjd men inte mätt på utmaningar eller så att jag vill stanna på samma ställe i livet f.o.m nu. Om man tillåter sig själv att vara nöjd, slutar liksom personliga utvecklingen då?

Tack för ett tänkvärt inlägg!

Svar: Tack för kommentaren Julia! Jag tror absolut inte att den personliga utvecklingen slutar bara för att man tillåter sig att vara nöjd. Vi människor är bra mycket mer komplexa varelser än så. :)
TIDSTJUVEN

2018-10-23 | 01:03:45 | http://juliaholmqvist.com
När Annie fotograferar på Gotland

Håller med dig. Men jag tror inte "utveckla dig själv" ska vara med på den listan. För man utvecklas ju alltid. Du utvecklas som person nu när du blir mamma, t ex. Du utvecklas som mamma allt eftersom barnet växer. Du utvecklas som människa av allt du läser/ser/gör. Man slutar ju inte utvecklas bara för att man blir vuxen. Det går bara långsammare.

Jag älskar att utvecklas. Men inte för att "bli nått". jag utvecklas för att det är roligt att lära nya saker och träffa nya människor. Man behöver inte tänka att "utveckla sig" är att läsa nya kurser eller så. Det enkla i livet är också utveckling. Jag tror att om man kan vara glad och nöjd med det lilla blir man lycklig i det stora. Om man hela tiden lever efter mål, mår man mindre bra i nuet och stannar aldrig upp och njuter av vad man har.

Svar: Oh ja, givetvis utvecklas man hela tiden under livets gång i takt med att man blir äldre, intar nya roller, lär sig saker, mognar, samverkar med andra människor och så vidare. Nu syftar jag inte på mänsklig utveckling på det viset i blogginläggets inledning, utan mer på det där "åk på retreat till Indien och utveckla dig själv"-tänket som råder. Jag var kanske lite otydlig.
TIDSTJUVEN

2018-10-24 | 15:38:11 | http://narannie.se
ett ritstift i din rumpa

word!

Svar: Tack!
TIDSTJUVEN

2018-10-25 | 18:16:20 | http://yllestrumpa.wordpress.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?