2018-03-04 | 17:38:00

När vargen kom på besök

Till höger om spåren som Mikael går i syns vargspåren mycket tydligt trots att det snöat under natten. 
 
 
Vargobeservationerna har fyllt nyhetsflödet den senaste tiden och vargarna har varit det givna samtalsämnet i alla sociala sammanhang. Varför vargbeståndet i Österbotten har ökat markant det senaste året är ett mysterium – men att vargarna väcker åsikter, det råder det inga tvivel om. Vissa tycker att vargarna som rör sig nära bebyggelse borde skjutas bort, andra tycker att de ska få leva fritt. Vad jag tror är att det är svårt för alla att förstå hur obehagliga vargarna faktiskt är förrän man har dem bakom husknuten... Idag var det vår tur. 
 
Att vargarna synts till både i Jeppo och Pensala har vi vetat länge, så egentligen var det väl bara en tidsfråga innan de skulle hitta hit till oss. Kalla kårar gick längs min ryggrad när vi såg vargspåren idag. Någon gång inatt har en ensam varg rört sig bara trehundra meter från vårt boningshus!
 
 
Alla spår som syns på bilden kommer från vargen.
 
 
Vargen har kommit vandrande från skogen och gått in mellan skugghusen. Den har vandrat in närmare trettio meter mellan husen, hoppat runt väldigt livligt i snön och nosat under burarna, sedan vänt och vandrat vidare. Om den försökt gå till angrepp mot rävarna vet vi inte, för som tur har inga djur kommit till skada. Rävarna klarade sig med blotta förskräckelsen, den här gången. Jag vågar inte ens tänka vad som kunde ha hänt. Eller vad som kommer hända, ifall vargen kommer tillbaka. 
 
En sak är i alla fall säker, och det är att hädanefter går katterna inte ut när det är mörkt. Kosmos skulle säkert vara en god liten munsbit för en hungrig varg, och med vargar så här nära husknuten tänker vi inte ta några risker. Själv kommer jag också att vara extra vaksam när jag rör mig utomhus efter mörkrets inbrott, för vargmat vill jag helst inte bli. Vem vet vad de här orädda vargarna som rör sig så här nära bebyggelse kan hitta på. Usch, så obehagligt. 
 
Det är viktigt att vi inte glömmer att det faktiskt är rovdjur vi talar om. Trots att vi lever på 2000-talet och inte på 1800-talet är vargen fortfarande lika farlig nu som då. Den är ett stort rovdjur som inte tvekar att försvara sitt revir från såväl andra djur som människor. Jag ryser när jag tänker på att en varg har rört sig bara trehundra meter från vårt hus förra natten... 
 

Finheter
Ida-Marie Jungell

NEJ! alltså fy vad skrämmande, tänk om Mikael sku ha vari ut vi farmin när vargen kom, eller stackars katterna.. Näe ush hoppas att de inte syns till igen där!

Svar: Usch ja, den tanken vill man inte tänka klart. Känns väldigt otryggt att veta att vargen går och stryker här i knutarna.
TIDSTJUVEN

2018-03-04 | 17:49:42 | http://idajungell.com/
Malin

Usch så obehagligt :/ Vi har också mycket vargobservationer här i Raseborg och jag är mest orolig för hundarna när de brukar få springa lösa på gården (nog under uppsikt men ändå..) För ett år sen var det en hund som dödades av en varg så man är ganska orolig :/

Svar: Jag förstår din oro! Bäst att alltid hålla dem under uppsikt, och bara låta dem springa löst när det är ljust. Här får alla tre katterna nöja sig med att gå på lådan inomhus när mörkret har fallit numera.
TIDSTJUVEN

2018-03-04 | 19:57:44
Terese

Undrar om det "finns mer vargar" på grund av att vi har och har haft snö på marken länge under den här vintern, vilket såklart gör det lättare att upptäcka spåren. Känns som att det har gått ett par år utan desto mer snö på marken.
Obehagligt är det i vilket fall som helst.

Svar: Ja, garanterat blir vargobservationerna fler på grund av att det är så lätt att se spåren i snön i år. Men med tanke på hur många människor som sett livs levande vargar röra sig nära bebyggelse i år, på platser där vargar tidigare år inte har synts till, är det väl bara faktum att vargstammen ökat. Jag läste på Vasabladet för någon dag sedan att en biolog hade en teori om att ökningen av vargar i Österbotten beror på att vargarna rört sig västerut för att hitta föda.
TIDSTJUVEN

2018-03-05 | 15:28:53
Josefine

Hittade nyligen din blogg och ville bläddra igenom den och läsa lite gamla inlägg. Men går man via arkivet (exempelvis maj 2015) så ser bloggen superkonstig ut så det går inte att läsa gamla inlägg.. Texten smälter liksom ihop med bilder och allting. Finns ingen vi bakgrund på inläggen.. :/

2018-03-07 | 10:16:38
Kommentera:
Kom ihåg mig?