2018-02-10 | 13:40:31

Omgiven av 700 idioter

  
Strax före jul när sambon och jag var till Helsingfors köpte jag två böcker i julklapp åt mamma. Två böcker som så många i min omgivning rekommenderat att jag var alldeles säker på att mamma – som är lika ivrig hobbypsykolog som jag själv är – skulle tycka att var intressanta. Det var succéboken Omgiven av idioter och den lika uppskattade uppföljaren Omgiven av psykopater av Thomas Erikson. I tåget på vägen hem kunde jag inte låta bli att kika lite i den förstnämnda av böckerna, och det slutade med att jag tjuvläste de åttio första sidorna så försiktigt jag bara kunde så att pärmen inte skulle bli böjd. Det var helt enkelt omöjligt att "bara kika lite". När mamma sedan hade slukat boken fick jag förstås låna den för att läsa klart den jag också. 
 
I onsdags var modern och jag två av de närmare sjuhundrafemtio personer som ivrigt bänkade sig i Runebergssalen i Jakobstad när Thomas Erikson, författaren bakom succéböckerna, gästade Finland. Det vankades Svenskfinlands största öppna föreläsning, och temat för föreläsningen var Omgiven av idioter – hur man förstår dem som inte går att förstå
  
  
De flesta av er har säkert läst böckerna (och har ni inte redan gjort det så borde ni göra det!) eller hört talas om dem, så ni vet säkert att den teori som Erikson grundar sin psykologi på innebär att man delar in människor i fyra kategorier enligt personlighetstyp; röd, gul, grön och blå. Röd är dominant och driven men risktagande och arrogant. Gul är entusiastisk och kreativ men ytlig och rastlös. Grön är omhändertagande och vänlig men velande och förändringsovillig. Blå är analytisk och noggrann men kräsen och ifrågasättande. 
 
Det här med extrovert kontra introvert och sakorienterad kontra personorienterad är inget nytt sätt att kategorisera olika personlighetstyper, men Erikson beskriver det hela på ett så underhållande och enkelt sätt att vi alla kan lära oss att förstå de där människorna som vi tidigare inte förstått oss på. Vi kan lära oss att handskas med idioterna vi möter i vardagen. Också den vi möter i spegeln! 
 
 
Erikson poängterade flera gånger under föreläsningen, precis som i boken, att lyckade människomöten bottnar i en god självinsikt. Social kompetens är förmågan att förstå och förutse hur det egna beteendet inverkar på andra, och att därmed kunna anpassa sitt eget beteende enligt andras personlighetstyper. Det lustiga är ju att det är hemskt lätt att kategorisera alla andra i omgivningen (min sambo är exempelvis ett skolboksexempel på sin personlighetstyp) men desto svårare är det att komma fram till vad man själv har för färg. Jag tror att jag, likt majoriteten av nordborna, är rätt grön? Med lite inslag av gult och rött kanske? 
 
 
Onsdagens föreläsning bjöd en stor dos igenkänning och många skratt. Den där Erikson vet verkligen hur man gör för att fånga och underhålla publiken. Det jag tror att alla tog med sig från föreläsningen var att man sist och slutligen inte kan förändra någon annan. Man kan bara förändra sig själv och sitt eget sätt att möta och kommunicera med andra andra människor. 

Finheter
Christina

Jag har boken i hyllan å ska så småningom börja läsa den. :)

2018-02-10 | 17:20:09 | http://finachristinas.com
Julia

Jag läste boken och blev helt fast i den. Tyckte så mycket om den. Hade presentation i skolan för resten av klassen och det var omtyckt :)
Är avundsjuk på dig, skulle så vila höra honom föreläsa om boken :)

2018-02-10 | 18:43:51
Livingwithmycamera

Läste om honom i Åu. Intressant! Tror dock att jag inte skulle vilja läsa böckerna, speciellt inte den senaste-omgiven av psykopater- eftersom jag varit gift med en sådan. En manipulatör, mytoman och narcissist som förstörde mitt självförtroende. Tror det skulle riva upp gamla sår som skulle göra ont...

Jättebra att det skrivs om dessa personlighetstyper ändå, så vi kan känna igen dem och kanske har färdighet att hantera dem, även om jag tror att det tyvärr är så att skicklig psykopat lindar en runt lillfingret ändå. Man märker det liksom ändå för sent. De är skickliga å¨att hitta sina offer.

2018-02-10 | 20:03:40 | http://livingwithmycamera.wordpress.com
Jarina

Alltså den boken! Känns som jag har fått en annan bild av allting efter att ha bläddrat i den. Varenda människa jag möter tänker jag på vilken färg de är och jag analyserar alla på ett helt annat sätt. Jag är en 100 procentigt renodlad blå person, rätt så säker på det. Allt som sägs om blåa personer är jag. Så konstigt att läsa då allt stämmer, men samtidigt så fascinerande och häftigt att läsa om varför man just är som man är. Väntar på att Thomas kommer till södra Finland och föreläser också. :)

2018-02-10 | 20:49:31 | http://jarinafoto.blogg.se/
Marias Memoarer

Har hört en hel del om den boken, borde nog försöka få tag i ett exemplar.. Skulle vara intressant att se vilken personlighetsfärg jag har mest drag av - tror ju ändå inte jag kan kategorisera mig 100% i ett fack :)

2018-02-11 | 00:49:11 | http://www.mariasmemoarer.com
Anna

Åh köpte boken igår (efter en hel del rekommendationer)! Längtar efter att läsa den!😀

2018-02-11 | 09:59:11 | http://www.annaxemilia.com
Helen

Jag var också och hörde på honom. Så bra! Boken har jag läst. (Jag är nog en grön person med blåa inslag ...)

2018-02-11 | 14:50:49
Julia

Jag har inte läst böckerna men nu har jag läst om den på såå många bloggar så är nog tvungen haha! Tror du den fungerar som flygbok eller måste man vara jättekoncentrerad?

Svar: Det tycker jag absolut att den funkar som :) Den är skriven på ett väldigt lättläst och underhållande sätt, så på det viset kräver den ingen hög koncentration.
TIDSTJUVEN

2018-02-12 | 08:43:43 | http://sevendays.fi/juliaholmqvist
Kommentera:
Kom ihåg mig?