2018-02-19 | 12:26:00

Kunskap är aldrig tung att bära

 
"Ymmärrättekö edes suomea?"
 
Jag försöker i alla lägen vara en öppen och fördomsfri människa, men ibland lyser mina egna fördomar ändå igenom. För visst har även jag fördomar. Senast det skedde var i lördags, när jag stod utanför en nattklubb i Seinäjoki när klockan var runt ett.
 
Vi hade varit på fest i Seinäjoki Areena och när den officiella festen var slut var vi ett litet gäng som begav oss vidare ut en sväng i natten. Till saken hör att Seinäjoki är en till 98% finskspråkig stad, men en minoritet på 0,2% som talar svenska (enligt Wikipedia). Mina fördomar gentemot staden är att svenskspråkiga inte är särskilt omtyckta och att man ska akta sig för att tala svenska för högt på småtimmarna. Vi har alla hört historierna om hur finlandssvenskar åkt på stryk för att de talat sitt modersmål i någon grillkö, så vill man ta det säkra före det osäkra ska man inte göra för mycket väsen av sig. Nå, det tänkte vi ju kanske inte på när vi skrattade och pratade samtidigt som vi hade siktet inställt på nattklubben i lördags. Vi hann inte gå långt från taxin mot nattklubben förrän han stod där bredvid oss på gatan – min fördom av den finska seinäjokimannen personifierad – och ropade "ONKO TÄÄLLÄ RUOTTALAISIA" lite halvaggressivt mot oss. Suckande svarade vi bara ett kort "ei" samtidigt som vi gick in. 
 
Nästa gång jag fick bita mig i läppen för att inte säga någonting riktigt spydigt var när vi ansåg oss klara med kvällen och köade för att få en taxi till hotellet. Vi småpratade lite på svenska i taxikön och genast fick vi ett "Ymmärrättekö edes suomea?" från killen bakom oss. Så sakligt jag orkade förmå mig svarade jag, på finska förstås, att visst förstår vi finska men förstår han själv svenska? Snacka om att killen blev ställd. Som tur kom vår taxi innan jag hann kläcka ur mig ett "Puhu sä mitä sä osaat niin mä puhun mitä mä haluan".
 
Att kunna göra sig förstådd på flera språk är inget annat än en fördel. Tänk vilken lyx vi har, vi som bor i ett tvåspråkigt land, och får lära oss inte bara engelska utan också det andra inhemska språket i skolan. Jag hoppas att jag om jag någon gång jobbar som lärare lyckas förmedla en sund attityd till det finska språket till mina elever. Att nästa generation inser att det finska språket inte är något vi ska avsky, utan något vi kan se som ett ess att ha i rockärmen om vi lär oss att behärska det. Det önskar jag att jag själv hade insett lite tidigare i livet. En önskedröm är verkligen att de finska lärarna skulle satsa på att förmedla en sådan attityd gentemot det svenska språket till sina finskspråkiga elever också. Då skulle vi kanske slippa de här situationerna som osar av ömsesidiga fördomar.
 
Kunskap är aldrig tung att bära. 

Finheter
Emma Järnström

Ja ush! Vilka knepiga situationer man hamnar i ibland när man pratar svenska. Jag minns när jag började studera i vasa (år 2006) fanns det många som hatade vi som talade svenska. Men med åren har det blivit bättre, men man måste ändå se upp med språket på sen timmarna(skall till Vasa i helgen så vi får se om det ännu håller i sig 😉). Seinäjoki är nog väldigt finskt det. Är det inte där som perä-seinäjoki borna bor, de som riktigt hatar oss?

2018-02-19 | 14:24:14 | http://emmajarnstrom.com
Cecilia

Ja oj vilka kommentarer man fått ta emot bara för att man pratar sitt modersmål. Och lika ställda blir de varje gång då man besvarar deras spydigheter på finska. Något jag också reagerat på är att det nästan alltid är de finskspråkiga som har nåt emot oss finlandssvenskar och inte tvärtom. Jag pratar svenska och är stolt över det men inte har jag ett behov av att trycka ner de som pratar finska bara för det.

2018-02-19 | 16:00:40 | http://nouw.com/svansarochskor
Ida

Oo ja, speciellt under studietiden i Åbo fick man nog höra ett och annat. Höjdpunkten var nog då jag och några vänner satt på en bar som profilierar sig som svensk (svenskt namn, svenskspråkig personal och svensk musik ibland, detta är väldigt ovanligt i Åbo), och pratade svenska med varann. Plötsligt tycker en kille som satt i bordet bredvid att han nog måste avbryta oss för att på finska säga att vi nog är idioter. Så vi frågade varför vi är idioter så sa han att det är för att vi pratar svenska och han inte förstår vad vi säger. Så givetvis ifrågasatte jag varför det är vi som är idioter om det är han som inte kan språket. Diskussionen fortsatte ett tag innan han avslutade med ett "f*ck off b*itch". Blev så arg att jag stack därifrån.

2018-02-19 | 17:27:17
Petra

Åh ja, det där med att man inte ska prata svenska på senan har man nog lärt sej. T.o.m. i Vasa sku man akta sej.

Det är inte helt accepterat alla gånger heller att prata svenska här i Köpis *oj oj* Nog har man fått höra idiotiska kommentarer ibland :')

2018-02-19 | 18:16:16
Hanna

Hade nog en del fördomar då jag blev skickad till Seinäjoki på MRI i höstas. Från VCS skulle de meddela att ja är svenskspråkig men de sa att det lyckas ju int jämt.
Men kom därifrån med bara positiva erfarenheter (så pass att jag skrev ros respons åt dem senare), både i röntgens anmälning och röntgenskötarna pratade svenska! En del ord körde vi nog på finska eller engelska men största delen gick bra på svenska. Så iallafall kan de svenska till viss del på sjukhuset ;)
Men minns då vi var på skolresa från lågstadiet till Seinäjoki då jag gick på ettan och i kassan vid anttila kunde de inte svenska och jag och kompisarna förstod förstås ingen finska. Men betalat fick vi! (kan vara att nån av lärarna kom till undsättning...)

Och herregud i Åbo har vi nog ibland undvikit att tala svenska sinsemellan om vi gått hem från centrum på småtimmarna, bara utifall att.

Märker att finskan nog blivit bättre efter Åboåren men int pratar jag finska bra ännu, jag förstår finskan ganska bra i både ljud och text (bättre i text nog) men min talande finska minskade så direkt då ja for från Åbo så...

2018-02-19 | 18:53:59 | http://www.hannushanna.blogspot.com
Hatet mot finlandssvenskar finns överallt tyvärr

Redan lilla Jakobstad har blivit väldigt finskt. Minns en gång då jag var på en av de största krogarna med ett kompis gäng. Vi var ute och rökte samt pratade. Mittiallt kommer en stup full person fram och ropar till oss: "Suomessa puhutaan SUOMEA Saatana!" Som resulterade i att jag och min ena vän blev urförbannade och försvarade svenskan trots vi själva svarade tillbaka med det finska språket till den person som var stor i käften!

Samma HAT till det svenska språket har jag varit med om i Kokkola och i Vasa.

2018-02-19 | 19:26:05
Linn

Usch vad jobbigt :-/

Jag pratar rätt bra finska, men när jag skriver är jag av nån orsak sämre, och grammatiken kan vara långt ifrån rätt. Och VARJE gång är det ngn som kommenterar säker som "vitun ulkomaalainen, opi suomea". Har nångång svatat att jag nog är lika finsk som dem, jag har bara ett annat modersmål.

2018-02-19 | 20:44:14
Sandra

Tänk att jag, min barndomskompis och hennes lillebror fick ett 'suomessa puhutaan suomea' slängt i ansiktet på oss..när vi gick i lågstadiet (gissar att vi gick på 5:an eller 6:an)..i vörå centrum(!). Vi va ut och cykla och sku köp glass när en dam stanna bilen vid trottoaren och fråga på finska var torrkullavägen ligger. Minns att jag och kompisen diskutera sinsemellan på svenska var vägen riktigt ligger men ingen av oss var säker, så jag svara på finska att vi inte vet men visar vartåt vi tror den ligger...varpå vi får till svar ett argt 'suomessa puhutaan suomea' och en arg föreläsning (som vi som tur är int förstod) och sen gasar hon ilsket iväg. Att bli så arg när man frågar vägbeskrivning av 11-12 åringar på så pass svensk ort och vi ändå svara på finska *skakar på huvu*

2018-02-20 | 12:25:44
Kommentera:
Kom ihåg mig?