2018-02-25 | 19:37:00

En bokklubb tar form

Inlägget är ett samarbete med Förlaget. 
 
 
Jag tror bestämt att det var på nyårsafton som idén till en bokklubb tog form. Jag och fem kompisar som alla har varit ivriga bokmalar tidigare i livet konstaterade att vi knappt läser riktiga böcker längre. Det hinns inte med, när det är så mycket annat som hela tiden pockar på ens uppmärksamhet. Och hur ledsamt är inte det egentligen? Jag minns en tid när jag slukade allt jag kom över i bokväg, försvann in i alla möjliga spännande världar och livshistorier och på det viset lärde mig massor. När lässaldot utan problem blev två böcker i veckan. Nu läser jag knappt två böcker i året ens! För att hitta tillbaka till läsintresset och "tvingas" läsa åtminstone en bok i månaden bestämde vi oss för att bilda en bokklubb i år. 
 
Konceptet för vår bokklubb är följande: vi bestämmer oss för en bok som alla läser, sätter upp en rimlig tidsram för när boken ska vara utläst och sedan träffas vi över ett par koppar kaffe och något gott bakverk för att diskutera bokens tematik, tankar som väckts under läsningen och högst troligen också allt möjligt annat som pågår i våra liv. Egentligen är poängen med bokklubben lika mycket att vi ska få in regelbundna kompisträffar som att vi ska få in en rutin i att läsa och diskutera litteratur, så man kan säga att vi slår två flugor i en smäll. 
 
I samarbete med bokförlaget Förlaget har vi nu fått hem den första boken som vi ska kasta oss in i. Förlaget är ett finländskt bokförlag som ger ut böcker på svenska. Det är ett relativt nytt bokförlag som bildades 2015 och arbetar globalt med utgångspunkt i Helsingfors. Många kända finlandssvenska författare finns med i deras bokkatalog, bland annat Tove Jansson, Staffan Bruun, Johanna Holmström och Kaj Korkea-aho. Ni hittar hela det digra utbudet av böcker på deras hemsida. 
 
 
En av de böcker som ni hittar i bokkatalogen är bokklubbens första läsprojekt. Vad heter ångest på spanska? av Michaela von Kügelgen. Beskrivningen på Förlagets hemsida lyder som följande:
 
"Erika är 25 år och nyutexaminerad jurist. Hon har allt hon någonsin önskat sig men är ändå inte nöjd. När Erikas långa förhållande havererar blir allt ett enda kaos och hon flyr till Ecuador för att samla ihop sig själv. Hemma väntar drömjobbet och en lysande framtid, men är det verkligen det hon vill med sitt liv?"
 
 
Jag följde ivrigt Michaela von Kügelgens skrivprocess via hennes blogg, så det här är verkligen en bok som jag länge har sett fram emot att få läsa. 
 
 
Den första bokdiskussionen blir om två-tre veckor så ifall ni bloggläsare där på andra sidan skärmen känner igen er i att bokläsningen inte är ett naturligt inslag i vardagen längre och vill haka på den här lilla läsutmaningen för att komma igång igen (det tycker jag förstås att ni ska göra!) så har ni god tid på er att haffa ett exemplar av Vad heter ångest på spanska? ni också.
 
Så fort bokklubbsgänget och jag har diskuterat boken publicerar jag ett blogginlägg med sammanfattning av våra tankar och åsikter om boken, så får ni andra sedan berätta vad ni tyckte och så fortsätter vi bokdiskussionen i kommentarsfältet. Det blir lite som en blogg-bokklubb. Hur kul är inte det? 😍
 
 
Nu är problemet bara: vad ska vår bokklubb heta? Man kan ju inte bilda en tvättäkta bokklubb utan att ha ett käckt namn. Vi brukar skämtsamt kalla oss själva Tantona (dialekt för tanterna) men Tantona läser låter ju onekligen både torrt och tråkigt. Det måste helt klart vara någonting med lite mer sting i. Hmm... 
 
 
Hoppas att ni också hakar på läsutmaningen, så återkommer vi till den här boken om ett par veckor. Jag är superivrig! 😊

Finheter
Emilia

Kul :D Jag har alltid varit en bokmal också, men tappade det lite när man började plugga på högskolan. Men kom tillbaka till läsningen med hjälp av appen Goodreads, så nu har jag mål och massa inspiration att läsa böcker igen! Även podden Mellan radera har fått mitt intresse att blomma igen :D

Svar: Bra app- och poddtips! Tack för dem. :) Det är skönt att man kan hitta tillbaka till ett gammalt intresse så här, även om man haft paus i flera år.
TIDSTJUVEN

2018-02-25 | 20:29:24
Marias Memoarer

Men vilken kul grej! Jag började äntligen läsa lite smått när jag reste till Australien, har inte klarat av att nöjesläsa under universitetstiden.. och så de tre böckerna från Förlaget nu det senaste halvåret :) har ju redan läst just den där boken, så ser fram emot sammanfattningen sen 😊

Svar: Det verkar vara ett allmänt förekommande problem det där, att lusten för att nöjesläsa försvinner när man börjar studera.
Roligt att du också har läst den här boken! Det ska bli riktigt kul att se om vi tyckt lika, sedan när jag läst den klart.
TIDSTJUVEN

2018-02-26 | 08:00:54 | http://www.mariasmemoarer.com
ellenlundis

Så kul med bokklubb. :) I vissa perioder läser jag mera och ibland mindre. (Både böcker, bloggar, poddar)

Jag försöker läsa varje kväll.. Läser just nu en Muminbok. Men jag har inte hittat nån rutin än ^U^ Så den ligger bara där och väntar på mej. Haha!

Fina bilder! :)

Svar: Muminböckerna är alltid lika härliga att läsa! Man upptäcker så många nya saker när man läser dem som vuxen än vad man gjorde när man läste dem som barn. Så mycket symbolik och psykologiskt djup att man riktigt får tänka till ibland om man vill. Vissa av dem kan man ju knappt alls klassa som barnböcker. :>
Visste du att muminböckerna ges ut av Förlaget (alltså samma bokförlag som jag samarbetar med) sedan 2015?
TIDSTJUVEN

2018-02-26 | 13:46:31 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
déa

bokklubbar är ju verkligen bästa konceptet ever

Svar: Du sa det! :D
TIDSTJUVEN

2018-02-26 | 18:27:16 | http://deasolin.ratata.fi/
Kommentera:
Kom ihåg mig?