2018-12-05 | 15:34:00

En gädda på 2,7 kg

Idag var det dags för det tredje och sista ultraljudet för den här graviditeten. Vi är nu inne i vecka 37 (36+4) och det återstår bara 23 dagar till beräknat datum. Dags för en graviduppdatering!
 
 
Sätesläge?
Det har ju varit oklart vilken väg Gäddan legat de senaste veckorna. Hälsovårdaren har klämt och känt under de senaste rådgivningsbesöken och konstaterat att antingen är bebisens huvud väldigt långt ner eller också har bebisen bänkat sig bekvämt i sätesläge för att stanna så. Min magkänsla har sagt att allt är i sin ordning, så jag har inte tagit någon stress över den saken utan tänkt att det lär ju visa sig under det sista ultraljudet. Idag var således sanningens minut kommen. Och... huvudet ligger neråt, precis som jag trodde. Oddsen för att Gäddan skulle lyckas vända på sig under de få veckor som återstår är inte stora, så en vaginal förlossning lär det bli om inte några andra komplikationer dyker upp längs vägen. 😊
 
Dagens viktuppskattning låg på hela 2,7 kg, och hjärtljuden och rörelserna såg bra ut. 
 
Sammandragningar och förvärkar?
Jag har inte känt av några förvärkar ännu, och ärligt talat vet jag inte om jag haft en enda sammandragning hittills under hela graviditeten. 😅 Eller vad vet jag som förstföderska egentligen, men om man ska tro på hur andra beskriver att sammandragningar känns så borde man ju nog veta när man får dem? Ibland kan det "hissa till" i magen, men inte på ett obehagligt vis utan mer som när man åker berg- och dalbana och det hissar sådär lustigt i magen när man åker ner för en backe. 
 
Vi tog en CTG-kurva idag också, och där syntes inte skymten av någon sammandragning. Barnmorskan gissade på att jag går över det beräknade datumet med en vecka när jag inte haft några sammandragningar ännu, men vi får se. Gäddan är hur som helst fullt utvecklad nu, och förlossningen kan i princip starta när som helst under de kommande fyra veckorna. Vem vet, kanske vi får fira jul med en bebis i år... Så spännande! 
 
 
Nattsömnen? 
Jag sover fortsättningsvis väldigt bra på natten. Visst vaknar jag X antal gånger varje natt för att byta ställning, men det är inget som stör eftersom jag somnar om direkt när jag vänt på mig. Fortsättningsvis lyser behovet av nattliga toalettbesök med sin frånvaro, och varje morgon vaknar jag senast klockan 8 och är pigg. Inget att klaga på på den fronten heller. 
 
Men visst har det börjat kännas att jag är höggravid, även om jag kunnat leva normalt och sluppit de flesta jobbiga gravidsymptomen än så länge. Den senaste veckan har det ibland när jag står upp börjat kännas som att någon skär mig med en kniv inuti underlivet och rör om litegrann (verkligen mysig känsla 😂) och det är ju troligen Gäddan som borrar sig neråt och kommer åt en massa nerver. Fosterrörelserna är stora och bökiga nu, och det märks bättre än någonsin tidigare när Gäddan sover eller är vaken.
 
Nu till helgen tror jag bestämt att det är dags att packa BB-väskan så att den är klar sedan när det gäller – om det sedan blir i år eller nästa år som vi åker in.

Finheter
Ida-Marie

Åh vad bra uppdatering, känns som att man är där breve dig och myser med en kopp te (eller glögg, hehe)! :)

Svar: Tack Ida, vad roligt att höra <3
TIDSTJUVEN

2018-12-05 | 17:35:37 | http://idajungell.com
M. S

Ååh, 😍fick vårt andra barn förra julen och blir så nostalgisk när jag ser andra som ska få barn denna tid. Lycka till hoppas du får må bra ända till slutet! 🙂

Svar: Tack snälla! :) Jag tror också att det är supermysigt att få barn i jultider. Man hinner ju verkligen njuta till max av julförberedelserna nu under mammaledigheten, och sedan förhoppningsvis njuta ännu mer med en bebis på utsidan. <3
TIDSTJUVEN

2018-12-05 | 18:03:29
Sara

Jag kände heller aldrig av några sammandragningar under min graviditet (förutom vid förlossningen). Minns att hälsovårdare/barnmorskor jämt frågade om det, men visste aldrig om jag hade haft några eller inte 😅 De svarade alltid: ”du vet nog när du har dem”. Lät konstit då, men det är verkligen så, man vet nog sen när de kommer 😄

Svar: Skönt att du inte heller behövde lida av sammandragningar före förlossningen. Vad jag förstått är det ju inte precis trevligt med tidiga sammandragningar. Och precis den kommentaren har jag också fått höra så många gånger; "Du vet nog när du har dem". Man får väl bara lita på att det är så :D
TIDSTJUVEN

2018-12-05 | 18:10:17 | http://saranyholm.blogspot.com
Marias Memoarer

Åh vad det börjar närma sig, och skönt att din graviditet hittills varit så pass problemfri, hoppas det fortsätter så 😊

Svar: Ja, nu kommer det gå undan på slutet har jag på känn. :) Tack!
TIDSTJUVEN

2018-12-05 | 20:05:29 | http://www.mariasmemoarer.com
Annie

Wow att ni gör tre ultraljud! :-D I Sverige gör man bara ett vanligtvis, två om något verkar fel, och fler om det är mer än två bebisar.

Svar: Ja, visst är det lyxigt med tre stycken ultraljud. Det första som görs runt vecka 12 är ett s.k. screeningsultraljud för att kontrollera att fostret inte har några avvikelser och för att fastställa hur långt gången graviditeten är. Det andra görs runt vecka 21 och det tredje som vi var på nu görs runt vecka 36.
TIDSTJUVEN

2018-12-05 | 20:16:19 | http://narannie.se
Emma J

Om du har kännt att magen blir skarp någon gång, då har du en sammandragning 😉

Svar: Det har jag inte upplevt. :)
TIDSTJUVEN

2018-12-05 | 20:18:27
Marre

Åh, vad spännande! Lycka till med allt nu!
Jag var förresten också höggravid för exakt tre år sen. Tänk vad tiden går...!

Svar: Tack! :) Det är nästan lite skrämmande hur tiden bara verkar gå snabbare och snabbare ju äldre man blir...
TIDSTJUVEN

2018-12-05 | 22:49:05 | http://arinya.blogg.se/
Rebecca Adnell

Lycka till!

Svar: Tack så mycket!
TIDSTJUVEN

2018-12-06 | 00:49:30 | http://rebeccaadnell.se/
hanna, förbanna 2.0

när jag väntade Tova kände jag aldrig av några sammandragningar, men det visade sig att jag haft dem i hemlighet ändå, eh. Åh, minns den där skärande känslan i mutti! Inget jag ser fram emot att uppleva igen, men så lär det bli alldeles inom kort :')

hoppas du får en lugn tid nu innan förlossningen, bara mys i massor! Lycka till när det beger sig <3

Svar: Okej, vem vet om jag haft smygsammandragningar då också. Jag lär ju nog märka senast när förlossningen sätter igång hur sammandragningar kan kännas. :D Tack så mycket Hanna, jag ska göra mitt bästa för att maxa myset. Och lycka till du också!! <3
TIDSTJUVEN

2018-12-06 | 18:38:33 | http://hannaforbanna.blogspot.com/
V

Hur kommer det sig att barnet kallas för Gäddan? Bara nyfiken! Dessutom, vet ni om det är en tjej eller kille? Kommer inte ihåg om du har berättat det!

Svar: Tack för frågorna, jag kan svara på dem i ett skilt inlägg. :)
TIDSTJUVEN

2018-12-07 | 02:52:08
Kitty

Men så härligt att du får må så pass bra och sova på nätterna! Roligt att höra!

Stort lycka till nu! Vilket datum hade ni bf?
/Kitty

2018-12-09 | 10:41:50 | http://dromgarden-10.blogspot.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?