2018-12-10 | 19:56:00

Att förbereda sig inför förlossningen

 
Vi är nu i vecka 38 (37+2) och med så lite som 18 dagar kvar till vårt beräknade datum snurrar förstås tankarna på den stundande förlossningen dagligen. Hittills har jag inte känt mig nervös inför vad som komma skall, utan snarare förväntansfull inför hela upplevelsen. Att uppleva en graviditetet har varit så häftigt, och ännu häftigare kommer det bli att få uppleva en förlossning. Kvinnokroppen är ju verkligen fantastisk i vad den klarar av.
 
Jag tror att det här med att jag inte är särskilt nervös har att göra med att jag till min personlighet inte är en "oroare" utan snarare en sådan som tar saker som de kommer. Saker och ting brukar ha en tendens att lösa sig, och löser de sig inte får man se till att lösa dem själv på något vis eller acceptera att det gick annorlunda. Jag är ju inte den första kvinnan här i världen som ska föda barn, och om generationer och åter generationer av kvinnor före mig klarat av det så ska väl jag också fixa det. Kvinnokroppen är ju ändå designad för att man ska kunna föda barn. 
 
Fast sådär superchill som det nu låter är jag väl kanske ändå inte, för jag gillar som bekant också att ha kontroll över situationer och att veta vad som händer. Man vill ju liksom inte komma helt oförberedd till en av de häftigaste upplevelserna i ens liv. Därmed har jag preppat inför förlossningen genom att läsa på vad som rent fysiologiskt händer under en förlossning, lyssna på andras erfarenheter och fundera igenom hur jag vill att just min förlossning ska vara samtidigt som jag ställer mig öppen för att det sist och slutligen går som det går. Förlossningsförloppet i sig är ju något som man verkligen inte kan styra över, men jag tror att man har rätt stor makt att själv bestämma hur upplevelsen av det hela blir. Målet är att jag vill kunna känna att jag samarbetar med kroppen och med barnet under förlossningen. 
  
 
Så här har jag förberett mig inför förlossningen: 
 
Profylax
Sambon och jag gick utöver förlossningsförberedelsekursen som ordnas från rådgivningen en fristående profylaxkurs i Nykarleby en kväll. Den var lätt värd de 60€ som den kostade per par. Under kursen, som leddes av en erfaren och profylaxutbildad barnmorska, fick man som par lära sig hur man fokuserar på andning, avslappning och samarbete under förlossningens olika faser.
 
Profylax handlar i grund och botten om att andas igenom värkarna och slappna av på rätt sätt för att på så vis kunna känna sig lugnare och tryggare under hela förloppet. Värkarna ses inte som något negativt, utan som något positivt som för en närmare sitt barn. Just det här med andningsteknik och avslappning är något som jag verkligen tror på och kommer använda mig av. Något som också togs upp under kursen var målbilder, och hur viktigt det kan vara att man inte bara har det där stora målet då man får upp babyn på bröstet, utan också har delmål att fokusera på innan dess så att förlossningen känns mer uthärdlig. 
 
Profylaxkursen gav en så positiv bild av att föda barn och gjorde att man blev riktigt taggad inför allting. Jag är verkligen glad att vi gick kursen, för sambon och jag åkte hem den kvällen med inställningen att vi kommer jobba som ett "team" under förlossningen. Sambon vet nu rent konkret vad han kan göra för att vara bästa möjliga stöd under förlossningen och om jag tappar fokus på andningen och avslappningen så vet han hur han kan försöka guida mig tillbaka. Sambon fick dessutom med sig en hel del praktiska tips på hur han kan hjälpa till att lindra smärta genom massage och beröring. Jag kan verkligen rekommendera alla som är gravida att gå en profylaxkurs tillsammans med sin partner/stödperson!
 
 
Poddar och videor
Sedan jag gick på mammaledigt har jag lyssnat på minst ett avsnitt om dagen av någon förlossningspodd samtidigt som jag donat och fixat här hemma. Min favorit är utan tvekan Vattnet går med Nina Campioni. I podden samtalar Nina med kända och okända kvinnor (en per avsnitt) om deras upplevelse av graviditet, förlossning och moderskap. Allas förlossningar är olika, vilket gör att man verkligen lär sig massor i varje avsnitt. Prematura födslar, hemmafödslar, vattenfödslar, rupturer, förlossningsdepressioner, kejsarsnitt, tvillingfödslar, amning som funkar och amning som inte funkar... här ryms verkligen allt som berör förlossning med! Det bästa med Vattnet går-podden är att Nina är så härlig och förstående gentemot sina gäster, och att hon får expertsvar av en barnmorska när det är något som är oklart eller behöver redas ut. Verkligen en informativ podd som jag kan rekommendera alla preggoladys där ute att lyssna på!
 
Förlossningspodden där Emma Philipsson intervjuar gäster om deras förlossningar har jag också lyssnat på ett par avsnitt av, men den fastnade jag inte för på samma sätt som för Vattnet går. Men vill man riktigt gotta ner sig i andras förlossningshistorier ska man förstås lyssna på båda poddarna. 
 
På Youtube finns dessutom oändligt och åter oändligt med förlossningsvideor som man kan kika på. Att vlogga under förlossningen har blivit otroligt populärt det senaste året, och de flesta videor är ju bara för fina. Min favorit är Margaux Dietz förlossningsvideo
 
 
Böcker och bloggar
Jag lånade hem boken Föda utan rädsla av Susanna Heli för ett tag sedan, och den har jag tänkt läsa klart den här veckan. Den är skriven ur ett psykologiskt perspektiv och tar likt profylaxkursen upp konkreta tips och verktyg som man kan använda sig av inför och under förlossningen för att känna sig lugn. Andning, avslappning, röstanvändningen och tankens kraft är det som ligger i fokus, och precis som profylaxkursen innehåller den också praktiska tips till partnern/stödpersonen som ska vara med under förlossningen. Man ska inte låta sig avskräckas av titeln, för det här är en bok som man verkligen har nytta av att läsa oavsett om man har rädslor inför förlossningen eller inte. 
 
De flesta bloggare som fött barn har ju dessutom delat med sig av sina förlossningshistorier, och dem kan det också vara intressant att läsa i förlossningsförberedande syfte. Främst tycker jag att det har varit intressant att läsa om sådana som jag vet att har fött på samma sjukhus där jag själv kommer föda, eftersom det ger en bild av hur förlossningsvården ser ut just där. 
 
 
Det bästa med förlossningen kommer förstås vara att den resulterar i en bebis på utsidan istället för insidan av magen. 😍

Finheter
Daniela

Spännande tider för dig <3

Svar: Ja verkligen! :)
TIDSTJUVEN

2018-12-10 | 20:06:40 | http://www.nouw.com/danielaikaheimo
Jenni

Oj om ja sku va lika lugn å säker som dej!! Ja får typ mera panik för varje dag som går :O :D

Svar: Nämen nej är det så 😲 Upplever du att din förra förlossning har påverkat mycket hur du känner inför den kommande förlossningen? Jag är väl kanske lugn eftersom jag är lyckligt ovetande om vad som väntar mig... 😉 Jag kan absolut rekommendera dig att låna boken som jag tipsar om här i inlägget ifall du inte har läst den redan, för där finns såå många konkreta tips och övningar.
TIDSTJUVEN

2018-12-10 | 21:20:00 | http://jennivillanen.fi
Johanna

Vad skönt att du är lugn! Jag läste också den där boken och fick måmga bra tips därifrån. Mitt viktigaste verktyg under förlossningen var att andas rätt, och mitt ena mål var att hålla humöret uppe. Det hade jag minnsann, vi hade så sjukt roligt och jag hoppas följande förlossning förlöper lika fint :) Lycka till!

2018-12-11 | 07:35:31 | http://joije.wordpress.com
Marre

Vad spännande, snart dags!
Jag kan ju säga mycket av det du tipsar om har jag också gjort och själv rekommenderat till andra preggon :) Boken var riktigt bra, har läst den inför båda de senaste förlossningarna. Även om jag inte "lyckades" praktisera allt, så var det ändå skönt att ha tagit till sig tänket i boken.

Dock är jag lite allergisk mot när folk tycker att kvinnokroppen är gjord för att föda barn. Alltså, det stämmer ju så klart delvis, men det finns ju ändå ganska många som det är lite knepigare för än att tänka positivt och krysta. Menar verkligen inte att komma här och vara negativ eller skrämmas (ut kommer ju ungen oavsett till slut, så det behöver man ju verkligen inte oroa sig för :) ). [Här försökte jag utveckla mitt resonemang, men insåg mig besegrad av min sömndepriverade hjärna och gav upp (som jag nog nämnt någon gång: vi har tre barn nu... 😂), så du får helt enkelt föreställa dig att jag skrivit något smart här 😉]

2018-12-11 | 08:09:28 | http://arinya.blogg.se/
Annie

Känner typ exakt som du. Jättechill över det än så länge, men vi har ju också halva tiden kvar. Men det känns som en så dum sak att vara orolig över. Man vet ju om att det kommer att göra vrålont men att det kommer att vara värt det, så det är inget att vara orolig över. Att oroa sig hjälper ju inte alls utan då lider man ju bara två gånger. Jag har suttit och tittat på Förlossningsprogrammet från Norge som finns på dplay och det har varit jätteintressant.

Mamma gick profelaxkurs inför att få mig men glömde prick allt när hon väl låg där XD Men det ska vi också gå. Allt som förbereder och ger en verktyg att klara sig igenom upplevelsen så ohemskt som möjligt är ju grymt! Det kommer göra ont, det kommer vara jobbigt och det kommer att innehålla jobbigheter men det kommer också bli ett av de finaste minnena i ens liv. Jag vill personligen göra det så bra som möjligt. Tänker försöka röra mig så mycket jag kan så länge det går, och finns det vattenbad vill jag gärna testa det. Jag längtar så efter den här lille krabaten!

Här är programmet om du är intresserad:
https://www.dplay.se/program/forlossningskliniken

2018-12-11 | 10:47:29 | http://narannie.se
Annie

Och jo, vi är ju ändå skapta för det även om ma tycker att vi kunde varit ÄNNU bättre skapta för det ;-) Vissa djur föder ju i sömnen och vissa verkar ju inte ha ont alls, så vi kunde ju varit lite bättre utrustade. Men vi är skapta för det och det är ju fantastiskt!

2018-12-11 | 10:49:39 | http://narannie.se
Sara

Jag blev själv mycket lugnare inför förlossningen efter profylaxen! Så den var verkligen super, tyckte jag också. Fick nästan feelis på att jag skulle klara förlossningen utan medicinsk smärtlindring, ändrade mig dock snabbt under förlossningen 😬😁 nå sist och slutligen hade jag ju inte så mycket smärtlindring på slutet heller eftersom jag nekades epidural då hjärtljuden på baby gick ner. Men tycker nog jag kom väldigt långt med andningen vi lärde oss på profylaxen! Åtminstone början!

2018-12-12 | 09:35:37 | http://www.saraholtkamp.fi/blogg
CJ

Spännande! Vilken jäkla resa du/ni kommer att vara med om.

2018-12-14 | 09:12:01 | http://cjs.blogg.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?