2018-08-03 | 21:12:00

Den rosa skatten

 
Känner ni till uttrycket “pink tax”, eller “rosa skatt” om man översätter det till svenska? Rosa skatt innebär att produkter som marknadsförs specifikt till kvinnor är dyrare än motsvarande produkter som riktas specifikt till män. Rakhyvlar för kvinnor är till exempel bra mycket dyrare än rakhyvlar för män – trots att båda rakhyvlarna har exakt samma funktion, det vill säga att ta bort oönskat hår. Uttrycket rosa skatt kommer från att de kvinnoprodukter som berörs ofta har färgen rosa, men innefattar i princip alla produkter som riktar sig till kvinnor, oavsett färg. Den rosa skatten är ingen skatt i ordets rätta bemärkelse utan snarare en smyghöjning i priset. HBL skrev nyligen en mycket läsvärd artikel om hur den rosa skatten kommer till uttryck.
 
Jag hade inte reflekterat desto mer över den här prisskillnaden som de facto berör halva befolkningen fram till någon gång i våras när jag stötte på uttrycket för första gången. Sedan dess har jag sett den rosa skatten överallt. På hygienartiklar, på leksaker, på kläder... Att den rosa skatten existerar är ett faktum.
 
Idag när sambon och jag skulle köpa nya arbetskläder inne på Clas Ohlson blev den rosa skatten extremt tydlig. De svarta arbetsbyxorna för män kostade 29,95€ med klubbrabatt (normalpris 39,95€) och de rosa arbetsbyxorna för kvinnor kostade 39,95€ med klubbrabatt (normalpris 49,95€). Skillnaden? Ja, förutom den rosa färgen på kvinnobyxorna så var skillnaden ingen annan än att kvinnobyxorna var formsydda för att passa en kvinnokropp och mansbyxorna var av en rakare modell. I övrigt hade båda byxmodellerna exakt samma funktion och var gjorda av samma material. Ja, med tanke på formen var ju mansbyxorna till och med gjorda av mer tyg än kvinnobyxorna och borde rimligtvis vara dyrare. Ändå var byxorna för män 10€ billigare. Hade mansbyxorna passat min kropp hade jag helt klart köpt dem istället, men nu var det ett faktum att kvinnobyxorna helt enkelt hade bättre passform på mig. Så jag fick så lov att bita i det sura äpplet och köpa kvinnobyxorna fastän jag gärna låtit bli i protest.
 
Är det inte sjukt att det går till så här? Och att vi är så vana vid den rosa skatten – vi kvinnor har ju för sjutton levt med den hela våra liv! – att vi knappt reflekterar över hur orättvist det är. Och att sedan mensskydd har en mervärdesskatt på 24%, ja det ska vi inte ens tala om...
 
 
Så nu står jag då här i mina nya arbetsbyxor. Som jag betalade 10€ mer för än vad jag hade behövt göra om jag var en man som köpte nya arbetsbyxor. 10€ är inte hela världen, men några euro rosa skatt här och där blir till slut en rätt stor summa på ett år...

Finheter
ellenlundis

Bra skrivet Maria! 💪

Svar: Tack Ellen!
TIDSTJUVEN

2018-08-03 | 22:31:09 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Hanna

Vägrade köpa rosa arbetsbyxor ifjol så det blev en butik endast med arbets/säkerhetsklädsel. Dyrare än 40€ förstås men ordentligt utrustade (kvinnliga) svarta arbetsbyxor med knäskydd kom jag hem med och ingen rosa skatt.
Protesterar högljutt varje gång jag ser rosa skatt i affärer, så onödigt påfund!

Svar: Förstår dig! Jag råkar dessutom gilla rosa och har gärna rosa arbetsbyxor. Det fanns svarta kvinnobyxor för samma pris som de rosa också, men för att undvika förvirring bland arbetskläderna i hushållet vill jag ha ett par som sticker ut bland sambons svarta. Så sjukt att man som kvinna måste betala mer för detta.
TIDSTJUVEN

2018-08-04 | 08:33:29 | http://hannushanna.blogspot.com
Jim

Håller med om att det troligen existerar en "rosa skatt" när det gäller många saker och det är ju rent ut sagt för jävligt. Dock haltar dina argument i just det här fallet för efter en snabb titt på Clas Ohlsons hemsida kunde jag konstatera att motsvarande grå/svarta arbetsbyxor med stretch för herrar (unisex enligt Clas Ohlson) kostar precis lika mycket.

Att det sen inte finns byxor av specifik dammodell av den billigare modellen är förstås beklagligt, men det betyder ju inte automatiskt att de rosa byxorna är dyrare enbart p.g.a. färgen.

Ingen kritik alls mot ditt inlägg i sig, men kände att det jämfördes lite päron med äpplen här (och jo, det är verkligen STOR skillnad mellan olika modeller av arbetsbyxor om man använder dem ofta).

Svar: Intressant kommentar! :) Jag svarade på den i ett skilt inlägg: http://tidstjuven.com/2018/august/fragor-svar-och-kommentarer.html. Hoppas det är okej.
TIDSTJUVEN

2018-08-07 | 10:39:48
Kommentera:
Kom ihåg mig?