2018-04-23 | 15:13:29

Spökjakt i 1920-talets Storbritannien

 
Tillåt mig presentera:
Spökjägaren Harry Price
eller
Tiden före jordfelsbrytaren
 
För ett par veckor sedan fick jag en pressinbjudan till Wasaspexets 18:e spex: Spökjägaren Harry Price. Att gå på spex hör helt klart till mina favoritprogram under våren och handlingen i årets spex lät riktigt spännande, så förra helgen styrde sambon och jag kosan mot Ritz i Vasa. För min del blev det det sjunde spexet jag åskådade, och för sambons del var det det första. Eftersom han var ny i spexpubliken hade jag berättat på förhand vad han kunde förvänta sig av kvällen.
 
Ett studentspex skiljer sig från vanliga teaterföreställningar och revyer på det viset att publiken har chans att påverka vad som händer på scenen. Det är fritt fram för publiken att ropa instruktioner till skådespelarna under föreställningens gång, till exempel "på tyska", "baklänges" eller "mera Donald Trump", helt enligt egen fantasi. Det är då upp till skådespelarna att improvisera enligt instruktionerna de får, och varje spexföreställning blir med andra ord unik.
 
Spexen har dessutom ett par traditionsenliga element som alltid bör finnas med. Man kan bland annat förvänta sig inslag av rim, ordlekar och kreativa sånger. Ett spex tar alltid avstamp i en känd historisk händelse, men själva händelseförloppet i spexet motsvarar kanske inte alltid det man läst om i historieböckerna...  
 
 
När vi bänkade oss i den gamla biosalongen i Ritz förflyttades vi genast bakåt i tiden till år 1923. Hela Storbritannien har drabbats av spökfeber, och spökjägaren Harry Price åker land och rike runt tillsammans med sin trogne väskbärare och assistent Houdini med målet att avslöja alla bluffmakare och falska medium. I herrgården Bucketham Palace befinner sig Helen Duncan och R. Agata, två systrar som tjänar storkovan på att lura folk att det spökar i herrgården. Harry och Houdini får nys om spökerierna i Bucketham Palace och bestämmer sig för att avslöja dem..
 
 
I Bucketham Palace, där systrarna Duncan och R. Agata ordnar sina spökvandringar och seanser, bor även den gamle betjänten Albert som talar närpesdialekt. 
 
 
Albert är den enda som kan se husets två övriga invånare; Alfa och Omega. 
 
 
Alfa och Omega är inte särskilt förtjusta i R. Agata (fast det är väl ingen 🙈), och de bestämmer sig för att göra allt i sin makt för att få ut systrarna ur herrgården. 
 
 
Det hela utvecklar sig snabbt till en spännande historia... 
 
 
...där man aldrig är helt säker på utgången. 
 
 
Skådespelarna i årets spex är riktigt skickliga på sin sak. Inte minst Victoria Bäckman i rollen som Houdini och Edit Koskinen i rollen som Omega. 
 
 
Joakim Gistö bjuder på sig själv och är inte rädd att ta ut svängarna i rollen som ragatan R. Agata. 
 
 
Och med det kattiga bandet som river av den ena låten efter den andra gör det inget att sångprestationerna inte alltid är helt hundra. 
 
 
Tro mig, det här spexet vill ni inte missa!
 
 
Det allra bästa är att en liten fågel viskade i mitt öra att det ännu finns biljetter kvar till vårens sista föreställning av spexet och ni bokar lätt som en plätt biljetter via Wasaspexets hemsida. Den sista föreställningen kommer att hållas 6.5 kl. 18:00. Tips tips! 🤗

Finheter
Kommentera:
Kom ihåg mig?