2018-04-20 | 14:19:00

Fördelar och nackdelar med Corkarts korkvinylgolv

 
Läsarfråga om vårt golv
 
Hej! Råkade in på din blogg när jag googlade Corkarts vinylgolv, och tänkte fråga dej vad du tycker om golvet. Har ni varit nöjda? Det ser jätte fint ut på bilderna! Är det något du tycker man särskilt "bör" tänka på om man väljer vinylgolv? Är ert golv lite räfflat eller helt slätt, och hur lätt smutsat och svår/lättstädat upplever ni det? Har golvet fått rispor, hack, märken av tunga soffor eller på annat sätt skadats? Finns det risk för missfärgning av golvet av solljus eller om man har mattor ovanpå? Nu blev det lite många frågor, men är så nyfiken då jag inte alls har hört erfarenheter av Corkart-golven. Tacksam ifall du orkar svara på nån av frågorna, för det är just Corkarts vinylkork som vi har hittat en vacker golvnyans av, som känns behaglig i ytan utan att kännas och se plastig ut. 
- Nina
 
Hej Nina! Så kul att du trillade in här när du googlade. Jag ska göra mitt bästa för att svara så uttömmande och ärligt som möjligt på dina frågor, men är det något mer du undrar än det jag tar upp nu i inlägget får du hojta till. Jag vet precis vilket dilemma det är att välja golv till sitt hus och försöka hitta rätt i djungeln av material och färger, så om mitt svar kan hjälpa dig en liten bit på vägen är jag glad. Man vill ju välja ett golv som man tycker om och kan ha lääänge när man bygger/renoverar. 
  
   
Fin yta, men går inte att undvika repor
 
Det vi visste när vi påbörjade jakten på vårt golv var att vi ville ha ett golv i någon varm nyans av grå. Vi fastnade snabbt för färgen på Lektar Corkart CW703 och slutligen blev det också det golvet vi beställde, via Hartman i Jakobstad. Vi har satt golvet i alla rum i huset förutom innanför ytterdörrarna, i badrummet och toaletten och i uterummet. Där har vi istället klinkers och kakel.
 
Ytan på vinylgolvet är lätt räfflad. Det gör att golvet känns "levande" och träimitationen mer verklighetstrogen än om golvet hade varit helt slätt. Du har rätt i att det inte alls känns plastigt, och det är dessutom otroligt skönt att tassa runt på. 
 
Vi var väldigt noggranna med att täcka in golvet med tjockt papper genast det var lagt på plats och renoveringen ännu pågick, för att skydda det och undvika att få repor. När vi satte in möblerna var vi också noggranna med att inte göra rispor i golvet och satte möbeltassar på alla stolar, bord och soffor. Dock har vi trots det upptäckt ett par repor i golvet som vi inte vet hur de har uppstått, så det verkar som att man inte kan undvika rispor och repor hur mycket man än försöker. Men så är det väl med alla golv, så jag vet inte om det här golvet är mer känsligt än något annat. Katterna springer och sladdar på golvet dagarna i ända, och av deras klor har det inte kommit några märken vad vi kunnat se, så riktigt känsligt kan det inte vara. Det sägs ju att vinylgolv ska vara mycket mer slittåliga än många andra golvalternativ. 
 
 
Varmt och mjukt
 
Grejen med Corkarts vinylgolv är att det är korkvinyl, så det har alltså ett lager med kork under vinylen. Det här var något som vi inte hade tänkt välja från början, eftersom vi satte in golvvärmeslingor i hela huset och därmed inte var i behov av den där extra värmen som korklagret ger. Men korkvinyl har ju också fördelen att det är mjukare att gå på än vad enbart vinyl är, eftersom korklagret ger extra "dämpning". Vi har turen att ha flera vänner som nyligen byggt eller renoverat hus innan oss, så vi passade på att åka runt och "testa" deras golv. Efter att ha testgått både vinylgolv och korkvinylgolv konstaterade vi att korkvinylen är både tystare och mjukare att gå på, vilket givetvis är en stor fördel. 
 
 
Den svaga länken: korken
 
Nu när vi bott i huset i snart ett halvår kan vi konstatera att det också finns nackdelar med det där korklagret. Vår katt fick ungar i samma veva som vi flyttade in i det nyrenoverade huset, och innan kattungarna blev så stora att de var rumsrena hade de verkligen satt golvet på prov. Med tre kattungar som inte var rumsrena kan du säkert tänka dig att det blev en del pölar att torka upp under några månaders tid... och nackdelen med kork är ju att kork sväller när den utsätts för fukt. Vi fick med andra ord vara snabba med att skura många gånger under en dag, och trots att vi var alerta med skurmoppen hann det ändå sätta sina spår. Kattungarna hade två favoritställen att kissa på – två hörn i vardagsrummet. Och i de två hörnen har fukten sökt sig ner i skarven mellan golvplankorna så att korken där under har svällt, vilket gjort att plankorna börjat bukta i skarven. I och för sig skulle det säkert blivit problem vilket golv vi än haft, eftersom man kan se att golvlisten också har tagit skada i hörnen. 
 
Tur i oturen är ju att det är just i hörnen av rummet som det här hänt, så det borde inte vara något problem att byta de plankorna nu när vi bara har rumsrena katter i huset. En stor fördel med att det är ett "klickgolv" är att det både är lätt att sätta golvet på plats och dessutom går att byta enstaka golvplankor om man behöver göra det. Det är bara att plocka bort golvlisterna, haka loss de skadade golvplankorna och haka dit nya. 
 
Jag skulle inte rekommendera att sätta korkvinylgolv på en sådan plats där det kan komma stora mängder vätska på golvet, eftersom korklagret inte tål detta. I övrigt har vi inte märkt några problem. Det går väldigt snabbt och lätt att rengöra golvet med en fuktig och väl urvriden mopp, så det är inga svårigheter att hålla golvet rent. 
  
 
Färgskiftningar
 
Huruvida färgen på golvet kan ta skada av solljus eller bli missfärgat under mattor vet vi inte ännu. I och med att golvplankorna har färgskiftningar sinsemellan tror jag inte heller att det skulle märkas i första laget ifall det skulle vara så att solen sätter spår på golvet. Vinyl torde vara ett tåligt material som inte missfärgas. 
 
Ett tips inför golvläggning med golvplankor med färgvariation är att plocka ut plankorna slumpmässigt, så blir det en fin blandning av nyanserna. Börjar man tänka för mycket och hitta på något system, till exempel genom att bara sätta ut de ljusaste plankorna eller de mörkaste från ena ändan av rummet, tror jag att det skulle bli ett konstigt resultat. Snyggast och mest naturligt blir det när nyanserna är slumpmässigt placerade. 
  
   
Fördelar med Lektar Corkart korkvinylgolv:
+ Ser snyggt och levande ut
+ Lagom räfflad yta
+ Varmt, tyst och mjukt att gå på
+ Lättstädat med en fuktig, väl urvriden mopp
+ Lätt att sätta på plats, går att byta skadade plankor
 
Nackdelar med Lektar Corkart korkvinylgolv: 
- Tål inga stora mängder fukt
- Kan få repor och märken av normalt slitage
 
 
Och det var ungefär allt jag kom på nu på rak arm om vårt golv. I det stora hela är vi nöjda med golvvalet även om vi blir tvungna att byta ut ett par plankor i hörnen. Framför allt är det lättstädat, fint och skönt att gå på. Undrar du något mer eller om någon annan läsare kommer på någon fråga är det som sagt bara att fråga på. Jag hjälper gärna till så gott jag kan.
 
Lycka till med golvvalet och bygget/renoveringen, Nina! 😊

Finheter
Nina

Ett stort tack till dej för det ingående blogginlägget om korkgolvet! :) Eftersom vi kommer ha 2 barn i lägenheten som renoveras, så blev vi lite fundersamma om det vore smartare att satsa på t.ex. wicanders hydrocork golv med tanke på risken för att korkgolv sväller av t.ex. spilld mjölk eller annat. Synd att inget vinylgolv hittills har "allt"; nyansen, vattentålighet, rätt känsla i yta och struktur o.s.v.! Korken undertill gör verkar ju göra golvet mjukare, tystare, varmare och behagligare jämfört med enbart vinyl, så gärna skulle vi ta med korkens positiva egenskaper i golvet. Ett tips annars ifall ni får fler kattungar, (men jag vet ju inte om det funkar med katter som kanske ska lära sig sandlådan). För hundvalpar finns det kisskydd med plastad undersida som man kan lägga ut på golvet istället för tidningar, om man vill skydda golvet lite mer för olyckor innan de är rumsrena. Se t.ex. de här: https://www.mustijamirri.fi/simple-solution-training-pads-c74324. Ifall era skadade plankor hade funnits mitt på golvet istället för i ett hörn, är det då en möjlighet att byta ut såna plankor ändå? Vinylplankor som är mjukare verkar gå att byta ut även mitt på golvet, men korkvinylplankorna är ju skarpa och oformbara jämfört med vinylplankor.

2018-04-24 | 12:21:39
Kommentera:
Kom ihåg mig?