2017-09-24 | 20:20:00

Femrättersmiddag tillagad av Årets kock

 
En kväll i april satt Mikael, Frank och jag hemma hos Toffe och tittade nervöst på livestreamen från finalen av Årets kock 2017. Finlands främsta kock skulle utses, och vår kompis Mattias Åhman var med och tävlade. Att han tagit sig så långt som till finalen var inget som förvånade någon av oss. Han är en kille med en målmedvetenhet utan dess like och med kocktalanger som få personer kan mäta sig med. De absolut godaste middagarna jag har ätit i mitt liv har tillagats av Mattias.
 
De senaste åren har Mattias huserat i Göteborg, där han jobbat på michelinrestauranger, och i år gav han sig på att vara med och tävla om den mest prestigefyllda kocktiteln i Finland. Som en finlandssvensk som jobbat på Åland och i Sverige de senaste åren och inte synts till mycket i Finland var hans chanser att vinna titeln kanske inte särskilt stora. När vi satt där i tv-soffan och nervöst bet på naglarna då prisutdelningen drog igång lovade Mikael i ett svagt ögonblick till och med att han skulle springa ett varv runt huset i bara kalsongerna ifall Mattias tar hem titeln som Årets kock. När det så var dags för utnämningen av Årets kock och Mattias namn ropades upp skrek och tjoade vi så mycket i Oravais att det säkert hördes ända till Jyväskylä. Juryn hade insett att Mattias matlagning är i en klass för sig och hans finalrätter utklassade alla andras.
 
Huruvida Mikael faktiskt sprang runt huset i bara kalsonger tror jag vi låter vara osagt. Men att Mattias från Pensala tog hem titeln som Årets kock 2017 i Finland, det är en sak som är alldeles säker.
 
 
Nu i höst har Mattias en pop up-restaurang i Raawkas utrymmen i Vasa under tre veckors tid. Tillsammans med sin flickvän Anna och sin gamla studiekompis Simon tillreder han en femrättersmiddag som man kan komma och avnjuta tillsammans med goda vänner. Igår hade vi bokat plats på pop up-restaurangen för hela kompisgänget och det var en kväll som jag sett fram emot i flera veckor.
 
 
Middagen tar avstamp i fem olika orter där Mattias har bott och arbetat; Pensala, Vasa, Åland, Göteborg och Årets kock.
 
 
Det var en spännande restaurangupplevelse vi hade framför oss.
 
 
Den första rätten var inspirerad av Mattias arbete i det kalla köket i en restaurang i Vasa. Det var en fiskrätt bestående av sockersaltad och eldad sik med bränd gurka, råmarinerad fänkål, krispig malaxlimpa, picklade senapskorn samt buljong på gurka, fänkål och svartvinbärsblad. Smaklökarna jublade redan vid första tuggan.
 
 
Anna som är utbildad sommelier brinner för att kombinera god mat med passande drycker. Hon hade satt ihop ett dryckespaket som kompletterade smakerna i de olika rätterna, och tog det hela till en ännu högre nivå.
 
 
Den andra rätten inspirerades av Pensala, Mattias hemort. Vi fick en rätt med smörkokt Marabelpotatis från Jakobssons med picklade krusbär, hörökt brynt smörskum, fiskrom, krispig potatis samt plockade örter. Om någon undrar hur smörskummet tillreds så kan jag avslöja att det involverar både kol och hö. Den här rätten var kanske min absoluta favorit under kvällen och hur en potatisbaserad rätt kan vara så god övergår mitt förstånd.
 
 
Till potatisrätten hade Anna valt ett öl från mikrobryggeriet Kvarken Brewery på Söderudden. Jag är annars inget fan av öl, men det här var mycket mjukt och passade alldeles perfekt ihop med smakerna i maten.
 
 
Den rätt som förvånade mest under kvällen var den tredje rätten. En vegetarisk rätt inspirerad av Mattias arbete i Göteborg. Honungsglaserad rotselleri med picklad svamp, rå stjälkselleri, krispig grönkål, rostade hasselnötter, dragon samt champinjon. Trots att rätten inte involverade någon form av kött var den både mättande och intressant.
 
 
Till den rätten serverades ett rött vin från Nya Zeeland.
 
 
Mitt bordssällskap och jag såg med spänning fram emot den fjärde rätten, en variant av den rätt som gjorde att Mattias tog hem titeln som Årets kock i finalen i april.
 
 
Vid grannbordet var stämningen också på topp.
 
 
Och så var det äntligen dags! Grillad finsk rapsgris med rostad råg, jordärtskocka, rättiksknyten med pepparrot samt grisbuljong med grillat smör och granskott. Smaklökarna slog trippelvolter! Det här var det godaste grisköttet jag ätit i mitt liv. Och då har jag i egenskap av grisbondens dotter ändå ätit en hel del griskött i mina dagar. Om jag bara fick äta en rätt resten av mitt liv skulle det vara den här. Okej, och kanske den där potatisrätten också.
 
 
Nöjda (och mätta!) tjejer.
 
 
Tyvärr har allt gott ett slut, och det var så småningom dags för kvällens sista rätt. En dessert med inspiration av äpplenas Åland. Äpplen i äppelkaramell, saltrostade mandlar och honungskaka, pudding med lagerblad samt granité på älggräs och äpple. En perfekt kombination av sött och surt, varmt och kallt. Tillsammans med ett sött dessertvin som Anna hade valt ut.
 
 
När det var dags för kaffe visste man inte om man ville ha mera mat eller bara gå hem och lägga sig raklång på sängen. Allting var så gott, så gott. Och mättande.
 
 
En liten bonus i form av blåbärskaka fick vi ändå på slutet. Den slank ner den också.
 
 
De här två personerna är verkligen otroliga.
 
 
Tusen tack för en fantastisk middagsupplevelse. Den här kvällen tror jag inte att någon av oss glömmer i första taget. ♥
Blev ni också sugna på att testa pop up-restaurangen? Tyvärr är alla tillfällen redan fullbokade, men det löns att hålla koll på facebooksidan Mattias Åhman POP - UP RAAWKA ifall det med lite tur skulle dyka upp lediga ströplatser på någon av sittningarna.

Finheter
Isabell Hedberg

Men åh så trevligt! Ser verkligen jättegott ut! :D

Svar: Ja, verkligen ett lyckat evenemang med alldeles supergod mat. :)
TIDSTJUVEN

2017-09-24 | 20:37:35 | http://isabellh.se/
Ida-Marie

ÅÅÅH vilken lyxig kväll! Maten ser så god ut! :)

Svar: Det var det :D
TIDSTJUVEN

2017-09-24 | 21:09:38 | http://ZiiO.se
Corinne Grönholm

Men oj, Ser och verkar ju hur gott som helst! Hade så gärna provat på detta, synd att det är så långt bort och fullbokat hehe :)

Svar: Kanske någonting liknande ordnas i huvudstadsregionen så småningom? Löns att hålla tummarna. :)
TIDSTJUVEN

2017-09-25 | 08:35:08 | http://corinnegronholm.com
Nina

Jättefina bilder, verkar vara en härlig kväll :) Kan du skriva i ett inlägg om vad som händer med Finlandssvenska Bloggare framöver/planer i bloggvärlden? Vore intressant att veta :)

Svar: Tack Nina! Vilket bra tips, det kan jag absolut skriva om. :) Jag ska försöka hinna få upp ett sådant inlägg under helgen. Håll utkik!
TIDSTJUVEN

2017-09-25 | 11:59:54 | http://ninozia.blogspot.fi
Felicia

ser helt fantastiskt ut :D

Svar: Oh, det var det verkligen. Jag drömmer ännu om alla goda maträtter vi åt....
TIDSTJUVEN

2017-10-04 | 13:24:31 | http://frokentv.se
Marie Bergman

Ser supergott ut =)

Svar: Det smakade precis lika gott (om inte ännu godare!) som det ser ut.
TIDSTJUVEN

2017-10-04 | 18:58:25 | http://livetiluxemburg.se/
Tess

Det ser verkligen helt fantastiskt ut! :D

Svar: Lovar att det var det. :)
TIDSTJUVEN

2017-10-04 | 20:53:11 | http://tesswaltenburg.blogg.se
Hanna

Vilken fantastisk kväll! Maten låter verkligen intressant.

Svar: Ja, det här är ju inget som man ens skulle komma på tanken att tillaga själv. Verkligen något utöver det vanliga. :)
TIDSTJUVEN

2017-10-05 | 10:59:23 | http://hannafialotta.blogg.se
Amanda Jona [FOTOGRAF]

Men åh så roligt, vilken upplevelse! :D

Svar: Helt klart en upplevelse att minnas. :)
TIDSTJUVEN

2017-10-07 | 09:06:26 | http://amandajona.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?