Att måla köksväggen med Kalklitir
Inlägget är ett samarbete med Aveo.
Har ni hört talas om Kalklitir? Kalklitir är en isländsk målarfärg som tillverkas av naturliga mineraler och färgpigment. Färgen säljs i pulverform så när man ska måla blandar man helt enkelt själv ut pulvret med vatten för att få rätt konsistens, och det här gör att transportkostnaderna hålls nere och att färgen dessutom får en lång hållbarhetstid. En miljövänlig och trevlig färg, med andra ord. Helt utan gifter och andra tråkigheter.
Det speciella med Kalklitir är att färgen ger en helt annan struktur och ett annat utseende på väggarna än vad vanlig målarfärg gör. Kalklitir gör att väggen man målar nästan börjar se rappad eller betongliknande ut. Genom att använda speciella tekniker när man målar kan man dessutom skapa riktigt levande och unika väggar. Det blir lite mer ombonat än med vanlig färg, helt enkelt.
Eftersom det genomgående temat i vårt hus blir trä och betong så visste vi tidigt att vi ville ha inslag av Kalklitir i något av rummen. Här i Österbotten är inredningsföretaget Aveo återförsäljare av Kalklitir, och på Aveo bläddrade vi länge och väl i färgkartorna redan i början av sommaren. Mikael och jag försökte hitta en nyans som skulle passa bra ihop med allt annat i vårt hus och kom fram till att det var nyansen Winter primo som skulle få pryda en av köksväggarna.
Ett tips som Anna på Aveo gav oss var att spara ett par skedar pulver i en påse inför framtida behov. Kalklitir och fett är ingen bra kombination, så ifall man vill måla över fettfläckar någon gång i framtiden är det bra att ha lite färgpulver sparat.
Köksväggen var redan grundmålad, så det var bara att tejpa och sätta igång. Att måla med Kalklitir visade sig snabbt vara alldeles hiskeligt roligt! Jag målade med en teknik som kallas "X-strokes" som gör att slutresultatet blir mjukt molnaktigt. Man börjar helt enkelt uppifrån ena hörnet, och så kryssar man sig nedåt en bit åt gången.
Man ska blanda en påse Kalklitir på 1 kg med 1,7 liter vatten för att få ungefär 2 liter färg. I instruktionerna som följer med färgen står det att den färdiga färgen räcker till 6-10 kvadratmeter vägg när man målar två lager. Innan jag började måla läste jag dock någonstans att det är bra att tillsätta lite mer vatten när man ska måla X-strokes, så jag satte ungefär 4 dl vatten extra. När köksväggen var färdigmålad hade jag sedan en hel del färg kvar, så jag målade en vägg i det blivande hobbyrummet också av bara farten. Och ännu har jag lite färg kvar! Kalklitir är med andra ord en mycket dryg färg.
Förvarar man den färdigblandade färgen i en lufttät burk håller den i ungefär ett år, så det är egentligen ingen panik ifall man får färg över och inte vet vad man ska göra med den (men tro mig, när man väl målat en vägg med Kalklitir blir man helt crazy och vill måla alla väggar med Kalklitir! Det är extremt beroendeframkallande).
Man ska inte bli förskräckt ifall det ser lite katastrofalt ut efter den första omgången färg, för det ska det göra. Jag lovar att det blir fint i slutändan, oavsett hur det ser ut när man är mitt uppe i målarprocessen.
Man brukar ju skämta om att det tråkigaste som finns är att se målarfärg torka, men att se på när Kalklitir torkar är verkligen inte tråkigt. Färgen torkar så snabbt att det nästan hinner bli torrt i skarven innan man målat ett varv uppifrån och ner. I takt med att färgen torkar byter den dessutom nyans. Det första lagret är kruttorrt redan efter två timmar och det andra lagret är helt torrt efter ett par timmar till.
Klicka på play så får ni se hela processen från omålad vägg fram till slutresultatet. Ni får dessutom en mini-housetour i början av videon. Nu vill jag bara måla meeera. ♥