2017-10-08 | 20:23:53

Savimaali är här för att stanna

Inlägget är ett samarbete med Aveo.
 
 
Om det är något jag älskar så är det att ha små projekt att pyssla med. Renoveringen är ju ett projekt i sig, men ibland är det roligt att variera med projekt där man ser slutresultatet snabbare än efter ett halvår. ;) Ett av mina senaste projekt var att göra om den här tjusiga gamla pallen som har bott i huset tidigare men nu stod ute i garaget och såg ledsen ut. Jag tyckte att den förtjänade en andra chans.
 
 
Målarfärgen jag använde mig av kommer från märket Domus Natura. Domus Naturas målarfärger kommer så småningom att finnas i sortimentet på Aveos webshop.
 
 
Savimaali från Domus Natura är en sprillans ny målarfärg på marknaden. Det är en naturfärg gjord på lera, precis som namnet antyder (savi = lera på finska). Eftersom färgen inte innehåller varken plast eller lösningsmedel är den både miljövänlig och hälsovänlig. 
 
 
Egentligen hade jag tänkt måla en vägg med den här färgen. Savimaali lämpar sig perfekt att måla väggar med, eftersom det är en färg som inte påverkar inomhusluften negativt. Tvärtom är den ekologiska lerfärgen en färg som andas och lever och också passar allergiker. Den passar också ypperligt till barnrum eftersom den är helt giftfri.
 
 
Vi gjorde en chansning när vi beställde hem den här kulören (den som är längst till höger bland proverna jag håller i handen) innan vi hade sett något färgprov på den. Bilder på internet är som bekant inte alltid att lita på eftersom färgerna kan luras, och när vi fick hem färgen och provmålade en bit insåg vi att den nog var för grön för att passa in med resten av väggfärgerna i vårt hus trots allt. Även om kulören är väldigt vacker hade det blivit lite för avvikande med ett rum i den här nyansen i och med att den vägg vi tänkt måla var en vägg som man kommer se samtidigt som många andra av husets väggar. Men som tur är det ändå en kulör som gör sig perfekt på möbler och inredningsdetaljer!
 
 
Jag började med att slipa pallen med sandpapper för att få den nya färgen att fästa bättre.
 
 
Sedan var det bara att sätta igång att måla. Färgen har en riktigt härlig konsistens. Den är lite tjockare än vanlig målarfärg skulle jag säga, och väldigt rolig att jobba med.
 
 
Den torkar dessutom i en rasande fart, och vartefter den torkar ser man att den blir mer och mer matt på ytan. Jag målade hela pallen två varv för att få färgen täckande, för med alla små ursvarvningar på pallbenen var det lite knepigt att få färgen att täcka hela ytan på det första varvet. Hade jag fått det jämnt på det första varvet hade ett varv absolut räckt, för den ljusgröna färgen hade en så pass tjock konsistens att den lätt gömde den gamla bruna färgen.
 
 
Målar man en vägg med den här färgen skulle jag tro att det behövs åtminstone två lager. Enligt tillverkaren ska två lager vara heltäckande, men om man har en färggrann tapet eller vägg som man målar över kan det kanske behövas ett tredje lager för att få den helt undangömd. Färgen kan målas både med roller och pensel.
 
 
Slutresultatet blev så fint. Färgen blev vackert matt med en yta som har en lätt struktur. Lite som tunt puts eller ett riktigt matt papper. Den gamla pallen fick ett helt nytt utseende!
 
 
Den här pallen ska numera få stå på paradplats, istället för att vara undangömd i garaget. Jag tror bestämt att den kommer få stå i hobbyrummet, för den passar så fint ihop med den ljusgrå kalklitirväggen.
 
 
Jag är säker på att Domus Naturas Savimaali är en färg som är här för att stanna. Nu är jag riktigt sugen på att leta igenom förråden efter fler stolar och pallar att måla... 
 
 
Savimaali kommer att finnas i sju olika kulörer i Aveos webshop. Håll utkik!

Finheter
Jarina

Så fint det blev! Och växten var ju himla fin den också :)

Svar: Tack! :) Ja, monsteran är en favorit. Jag har länge velat ha en sådan och fick en till födelsedagspresent av mina kompisar i augusti. Den växer och mår bra, och fick vara den första växten som flyttade in i huset nu. ^^
TIDSTJUVEN

2017-10-08 | 20:59:45 | http://jarina.fi/
Alex

Det blev jätte snyggt! :)

Svar: Tack så mycket! :D
TIDSTJUVEN

2017-10-09 | 09:14:14
Felicia

snyggt det blev

Svar: Tack! 😍
TIDSTJUVEN

2017-10-10 | 12:10:49 | http://frokentv.se
Julia

Så fint den blev! Kul när man kan fixa om något som står i garaget till en ny favorit.

Svar: Tack! Ja det känns fint att kunna ge ett nytt liv åtnen gammal möbel. :)
TIDSTJUVEN

2017-10-14 | 09:22:16 | http://www.theglassberg.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?