Inlägget är ett samarbete med Aveo.
Jag har aldrig varit den som haft klara husdrömmar och en tydlig bild av hur mitt framtida hem ska se ut, men en sak har jag drömt om i många år. Marockanskt kakel. De senaste fem åren har jag fantiserat om att någon gång i mitt liv ha ett badrum eller ett kök marockanskt kakel i vackra färger och mönster. Det är alltid det färggranna kaklet som stannat kvar i mitt minne efter bostadsmässor jag besökt och det är alltid de marockanska kaklen jag sparat bilder på i mina inspirationsmappar. Som tur var min sambo inte svårövertalad när jag visade bilder på hurdant kakel jag skulle vilja ha när det var dags att börja fundera på toalettrenoveringen...
I början av sommaren besökte Mikael och jag Aveos fysiska butik för första gången, för att spana in deras utbud av marockanskt kakel inför det här bloggsamarbetet. Aveo är återförsäljare av det marockanska handgjorda kaklet Marrakech Design och de har ett brett urval av all världens färger och mönster. Jag var på jakt efter ett rätt klassiskt mönster och gärna i ljusblått eller någon härlig grå nyans. Jag ville ha någonting som är riktigt speciellt samtidigt som det passar ihop med helheten i resten av huset. Något man inte tröttnar på. Valet stod mellan klassiskt Voltaire-mönster i någon av färgerna Monsun, Glaciär, Dimma eller Snäckskal. Det landade till sist på Glaciär, som har den perfekta kombinationen av ljusblått och behagligt grått.
Utrymmet där kaklet skulle komma var toaletten som ligger mellan vardagsrummet och köket. Rummet är knappa 3,5 kvadratmeter stort, så det är inget stort utrymme vi talar om. Det är alldeles lagom för att det ska rymmas en toalettstol, ett handfat och en bänk.
Jag gillade inte riktigt idén med att ha toalettstolen strax innanför dörren, så i samband med att vi rev upp golvet och satte in golvvärmeslingor i rummet passade vi på att dra om rören. Jag hade en tanke om att sätta en vägghängd toalettstol på väggen längst in för att skapa lite lyxig hotellkänsla samtidigt som man får en hylla under fönstret, och VVS-montören konstaterade att det var en idé som var fullt möjlig att genomföra. Vi skippade samtidigt golvbrunnen, eftersom det inte finns varken dusch eller badkar i rummet. När rummet bara bestod av ett tomt skal var det dock lite svårt att föreställa sig hur fint allt faktiskt skulle bli i slutändan.
Efter att vi skickat in kakelbeställningen till Aveo tog det ett par veckor och så backade lastbilen med vårt efterlängtade marockanska kakel in på gårdsplanen. I slutet av september var det så dags att börja kakla i toaletten, efter att primern och vattenisoleringen var i skick. Wiks MB AB har som ni vet utfört hela vår husrenovering, och Tobias tog sig gladeligen an kakeluppgiften även om den kanske var lite utmanande. Det marockanska kaklet skiljer sig radikalt från vanligt kakel, i och med att det är bra mycket tjockare och väldigt poröst eftersom det är gjort av cement. I och med detta kräver plattorna en speciell läggningsteknik.
Eftersom kaklet är handgjort får man räkna med att plattorna kan variera litegrann i storlek och att färgerna i mönstret kan ha lite olika intensitet. Jag gjorde därmed så att jag öppnade alla förpackningarna och plockade plattor på måfå ur de olika lådorna. Före jag skickade dem åt Tobias kollade jag så att mönstret såg OK ut och att plattorna hade något så när samma tjocklek och bredd. De plattor som inte fick godkänt av mitt kritiska öga satte jag till sidan.
Innan man sätter plattorna på plats ska man fukta baksidan av plattorna. Det gjorde jag enkelt med hjälp av en roller. Man behöver ha ett rätt tjockt lager bruk på golvet för att väga upp för eventuella skillnader i plattornas tjocklek, och man ska dessutom stryka ut ett tunt lager med bruk på plattans baksida efter att man fuktat den.
Tobias och jag fick snabbt in ett fungerande löpande-band-system.
På ett golv med värmeslingor under är rekommendationen att man har en fog på ungefär 3 mm mellan plattorna. I och med att plattorna inte är på millimetern lika stora konstaterade vi att det är lättast att använda ögonmått och sedan mäta med jämna mellanrum så att man inte är helt ute och cyklar.
När man lägger plattorna är de helt obehandlade och torra, och det här innebär att de är mycket känsliga för smuts. Det är alltså viktigt att vara ren om händerna när man lägger dem, och vara snabb med att torka bort överflödigt bruk som trycks upp mellan plattorna. Låter man bruket lämna att ligga ovanpå kan det komma fläckar.
När golvet var klart byggde våra byggare upp den bakre väggen som toalettstolen ska hänga på. I och med att det ändå är ett så litet rum nöjde vi oss inte med att sätta det marockanska kaklet enbart på golvet, utan vi fortsatte upp på toalettväggen och ända över kanten till hyllan ovanpå den. Sofia från Wiks MB AB fixade all kakelläggning på väggarna, och hon är både noggrann och otroligt skicklig på sitt jobb. Vi körde samma procedur som med golvet, och jag försökte plocka plattor ur olika lådor för att skapa en fin variation av ljusare och mörkare plattor. När plattorna var på plats behandlade jag dem med polish på samma vis som golvet och sedan var det bara att foga.
Jag måste erkänna att vi var lite skraja över om vi kanske tagit ett alldeles för djärvt beslut med att fortsätta upp på väggen med det marockanska kaklet, men eftersom vi valt rätt neutrala färger och mönster i resten av huset bestämde vi oss för att det var helt okej att ta ut svängarna ordentligt i den här toaletten. Vi ville skapa en wow-känsla i det här rummet, och Anna på Aveo berättade att hon brukar rekommendera det marockanska kaklet till badrum i både egnahemshus och kontorsmiljöer just eftersom det verkligen piggar upp vardagen.
Och oj oj oooooj, vad jag är glad att vi inte nöjde oss med att sätta det marockanska kaklet bara på golvet. Efter att skåpen, handfatet, den vägghängda toalettstolen och spegeln var på plats kunde jag bara konstatera att den här toaletten blev ännu finare än allt jag någonsin kunnat drömma om. Jag kan fortfarande inte tro att det här faktiskt är vår toalett och inte något jag sparat som inspiration på Pinterest. :')
Till rummets övriga väggar valde vi ett helt vanligt vitt kakel från Pukkila, i storleken 20 x 40 cm. De vita plattorna är alltså lika höga som Marrakech-plattorna, men dubbelt så breda.
Ni kan tro att det är roligt att pynta och piffa!
Handfatet av modellen "Flod" kommer från Svedbergs. Kranen blev en Oras Safira.
Mellan toalettväggen och badrumsskåpen blev det ett litet mellanrum (det hade inte gått att sätta ett skåp där eftersom toalettstolen hade blockerat dörren). Där har vi en handdusch.
Och så passar det fint att förvara toalettpapper där också.
Hyllan ovanför toalettstolen är verkligen pricket över i:et. Där kan man ställa ljus, doftpinnar, blommor och jag vet inte vad.
Bänkskivan och badrumsskåpen har vi beställt från Östmans snickeri.
I skåpen till höger har vi utdragbara lådor och under handfatet har vi dörrar.
Spegelskåpet kommer från Svedbergs.
Ni hittar alla kakel från Marrakech Design på Aveos webshop.
#5 -
Ulrika
Så fint och ljust wc ni fått. Också roligt att jag ser att du har Mary Kay produkter i lådan 😃 hälsningar Mary Kay konsulten 😉
#10 -
Karin
Jäklar vilken make over! Riktigt snyggt, bra och modigt beslut att låta kaklet krypa upp på väggen. Intressant också att få läsa om själva kaklandet.
#14 -
Marias Memoarer
Drömtoalett indeed, wow!! 😍 Jag tycker det var genialiskt att fortsätta med kaklet på väggen, och jag är rätt säker på att rummet upplevs som snäppet större också? :)
#15 -
Johanna
Verkligen superfint!! <3
#18 -
alexandra
Verkligen snyggt!
#20 -
Sanna
Wow, vad snyggt det blev! Vilken dröm det vore att få ha ett sådant fint badrum.
Kram Sanna
#21 -
Kitty
Men seriöst??!!! Vilken förändring! Fantastiskt vackert wc! Lust och behagligt, men med lite färg.
/Kitty