2017-05-13 | 17:46:43

Braskamin i uterummet?

 
Idag har vi klurat på hur vi ska inreda uterummet som vi håller på att bygga vid huset. Det kan ju tänkas att vi är lite tidigt ute med den saken, med tanke på att uterummet bara består av en grund än så länge. Men nu är det så att sambon har fått en idé om att vi kunde placera en liten braskamin i uterummet för mysfaktorns skull, och ska vi ha en kamin behöver vi veta det typ nästa vecka för att kunna planera in skorstenen.
 
För värmens skull behövs det ingen kamin, utan det är förstås i huvudsak för stämningens skull och för att göra rummet mer ombonat som vi skulle sätta in en. Någon braskamin ryms inte i vardagsrummet, därav funderar vi att placera den i uterummet istället. Jag var först lite skeptisk till idén, men ju mer jag funderat på det desto mer positivt inställd har jag blivit till idén. Tänk så mysigt det skulle bli på höstarna och vintrarna!
 
 
Så här ser min moodboard för uterummet ut för tillfället. Jag tänker mig ljust betongliknande klinker på golvet, ett rustikt och stort matbord, många stolar så att alla gäster ryms att sitta runt bordet, en mysig hörnsoffa att slappa i på dagarna, någon typ av byrå eller vitrinskåp och så en mysig braskamin. :)
 
 
Mot den här ↑ sidan kommer en dörr ut till terrassen. Dörren från vardagsrummet till uterummet kommer där det varit ett vardagsrumsfönster och den eventuella kaminen skulle stå mot väggen mellan de båda dörrarna.
Är det någon av er läsare som har erfarenhet av små kaminer? Vilken modell skulle ni rekommendera?
Vi har tittat på olika små kaminer från bland annat Jøtul, Smidson och Nordpeis.

Finheter
Johanna

Vi har nyss färdigställt vårt uterum och vi funderade åxå på en kamin där först. Vi valde dock slutligen att lämna bort den, eftersom solen lyser där hela dagen. I efterhand kan vi konstatera att det var ett bra beslut. Vi har mera problem med att det blir för varmt där året runt, än att vi skulle frysa. Blir det ett uppvärmt uterum? Vi har golvvärme i vårt. Tänkte bara ge en liten aspekt från en som nyss "been there, done that". 🙂

Svar: Tack för kommentaren! 😊 Nu får vi verkligen ta oss en funderare... Uterummet blir uppvärmt med golvvärme precis som resten av huset.
TIDSTJUVEN

2017-05-13 | 20:35:27
Kata

Hur stort blir uterummet?

Svar: Det blir ungefär 21 kvadratmeter.
TIDSTJUVEN

2017-05-14 | 10:01:58
Kata

Har du mätt upp hur mycket golvyta som dina möbler kommer att ta. Ett stort bord, en stor soffa, en byrå och en kamin låter som väldigt mycket i det utrymmet. Men det går ju enkelt att limma ihop paff eller papper och testa hur mycket utrymme som möblerna behöver.
Vi har en vinterträdgård på 20 kvadratmeter och hos oss skulle inte de möblerna rymmas in, men sen har vi kanske en mer dörr än vad ni har.

Svar: Vilket bra tips om att limma ihop paff för att riktigt kunna visualisera hur det blir sedan i praktiken. :) Vi har kollat att måtten funkar, så alla de här möblerna borde rymmas utan problem.

Oftast är det just dörrar som gör att ett utrymme blir svårmöblerat. Vi har märkt redan med vardagsrummet att det är svårt att hitta någon soffa som passar där, då dörren till uterummet kommer på ena väggen.
TIDSTJUVEN

2017-05-14 | 20:52:16
Pisa

Kommer garanterat bli helt supermysigt! Spännande att följa med i planeringen :)

Svar: Tack, det hoppas vi! :) Jättekul att du följer med i processen.
TIDSTJUVEN

2017-05-14 | 21:58:04 | http://pisasday.com
Maria Linnea

Tror att ert uterum kommer att bli så mysigt! :) Så kul med alla renoveringsinlägg, fast jag inte själv är där riktigt än så är det så kul med inspiration. Hur kommer ni att göra med fasaden, eller kommer ni att göra något alls med den? :)

Svar: Åh, det hoppas vi också. Vi får se sedan i slutet av sommaren hur det hela blev. :) Härligt att höra att du uppskattar renoveringsinläggen!

Tack för frågan! Fasaden kommer att ändra utseende ganska rejält. På insidan av uterummet (där vi plockat bort teglet) blir det träpanel, och resten av tegelfasaden kommer vi att måla om.
TIDSTJUVEN

2017-05-15 | 19:07:59 | http://mariaslinnea.blogg.se
Chatarina

Jag tänker mig om ni bara vill ha den för mysfaktorn så skulle en liten kamin på ben vara supersnyggt! Blanda det moderna som du har på din moodboard med lite oldschool om det är sånt ni gillar. För en murad kamin alstrar mera värme och det behöver ni väl inte om ni har golvvärme och följer lite det som skrivits ovan. http://pinterest.com/pin/434456695286761631/?source_app=android lite liknande som denna tänker jag på. De blir väldigt gulliga och mysfaktorn känns hög

Svar: Åh, såna där kaminer så söta! :D Vi såg den där typen av kaminer på Lämpöpiste i Vasa när vi var dit och tittade, men jag tror inte att det skulle passa med resten av stilen i uterummet och huset. Det blir mer modernt stuk, med inslag av återanvända prylar.
TIDSTJUVEN

2017-05-15 | 19:21:23
Kommentera:
Kom ihåg mig?