2017-03-15 | 20:43:00

Wasaspexet presenterar: Förbudstiden

Det råder förbudstider i Finland, men någonstans ute i skärgården smugglas det sprit i buskarna och starka drycker serveras under disken i handelsboden... 1919-1932 var fartfyllda år i Finlands historia. Det har Wasaspexet koll på.
 
 
Igår var det världspremiär för årets uppsättning av Wasaspexet på Ritz i Vasa, och jag hade äran att få en pressinbjudan. Jag räknade nyss att det här måste ha varit det femte studentspexet jag har sett, och i år var det extra intressant att få se spexet eftersom det skett lite av ett generationsskifte i produktionen. Det är många nya förmågor, och en del gamla favoriter, som medverkar på scen i år.
 
 
Handlingen i årets spex utspelar sig under förbudstiden. Det är en tid då det råder spritförbud i hela landet, och skärgårdens smugglarkungar tvingas vara listiga för att hålla sig undan lagens långa arm. I spexet möter vi smugglarna Niska och Mäkelä, butiksägaren Dollar-Hanna, tanten Sandra Alko, statsminister Svinhufvud som siktar på att bli president och tullarna Vandrare och Böna som övervakar att spritförbudet följs.
 
 
I början verkade spexet lite tafatt och osäkert men ett par scener in märktes det att skådespelarna blev varma i kläderna och vågade släppa loss ordentligt. Ett spex innebär nämligen att publiken kan vara med och påverka vad som händer på scenen, och under premiären igår haglade ropen från alla håll i publiken. Skådespelarna i ett spex följer sitt manus, men om publiken vill se någon prata tyska eller vara argare är det upp till skådespelarna att lyda publikens befallningar och improvisera enligt bästa förmåga.
 
 
Sandra Alko, spelad av Emil Friman, och tullare Jim Böna, spelar Kadi Lindman, lyfter hela spexföreställningen i år. Deras karaktärer är alldeles klockrena, och speciellt Lindmans minspel är så hysteriskt att man börjar fnissa bara av att titta på det. Bägges improvisationsförmågor är dessutom på topp – Friman och Lindman levererar precis det som publiken vill ha. Och mer därtill!
 
 
Mimmi Rosström i rollen som smugglare Hjalmar Mäkelä är också en av stjärnorna.
 
 
Scenbytena går otroligt smidigt när orkestern S/S Sjömens underhåller med sånger under tiden som kulisser flyttas. Jag måste verkligen säga att spexbandet är otroligt bra i år – speciellt solisten Julia Lövdahl. Man kunde tro att de är professionella musiker hela gänget.
 
 
Ett par av skådespelarna är också riktiga sångfåglar...
 
 
...och dansarna (som har spexhistoriens snyggaste koreografier!) gör ett grymt jobb.
 
 
Passa för all del på att se spexet om ni har möjlighet! Frågar ni mig så måste varje människa helt enkelt uppleva åtminstone ett studentspex i sitt liv, och Förbudstiden är ett bra val. Följande föreställningar väntar:
 
torsdag 16.3 kl. 18 på Ritz i Vasa
lördag 18.3 kl. 15 på Ritz i Vasa
fredag 24.3 kl. 19 i Cygnaeusskolan i Åbo
lördag 25.3 kl. 18 i Sigurd Snåresalen i Ekenäs
lördag 8.4 kl. 15 i Aula Aurora i Luleå (Sverige)
tisdag 11.4 kl. 18 på Ritz i Vasa
 
Biljetter kan ni boka < här >.
 

Finheter
Kommentera:
Kom ihåg mig?