2017-12-14 | 07:21:00

Det är något som inte står rätt till

I fristaden Christiania i Köpenhamn säljs cannabis öppet på gatorna.
 
 
Vi måste prata om cannabis
I tisdags gick jag på föreläsning. Om cannabis. I och med att jag jobbar med ungdomar känns det viktigt att vara medveten om alla sidor av ungdomslivet för att kunna möta ungdomarna på bästa sätt, och just cannabis är något som inte existerade i ungdomsvärlden på samma vis när jag själv gick i högstadiet och gymnasiet. Och tur var väl det. Droger var något som vi förknippade med läskiga gubbar under mörka broar i stan eller mystiska människor i Christiania – det var helt enkelt inte något som existerade i vår lilla högstadiebubbla på den tiden. Nu låter det som att jag är gammal som ett fossil (vilket jag ibland känner mig som), men det är ju ändå bara tio år sedan jag gick i högstadiet.
 
Idag ser vi cannabis i så gott som alla ungdomsfilmer och tv-serier. Weed hyllas till skyarna i låttexter och världskändisar som är förebilder för många unga publicerar bilder på Instagram där de helt öppet röker gräs. Droger har dessutom blivit lättillgängliga och den allmänna inställningen till cannabis har blivit mer liberal. Det ser man var man än rör sig på nätet eller genast när man öppnar upp för diskussion med ungdomar i högstadie- och yrkesskole-/gymnasieåldern. Här i Österbotten är cannabisanvändningen utbredd och den klättrar skrämmande nog ner i åldrarna. De flesta unga skulle säkert få tag på cannabis inom ett par timmar om de försökte.
 
 
Det är något som inte står rätt till när unga tyr sig till droger
Jag tror att det är av största vikt att vi pratar om droger ibland. Att vi vuxna tar snacket på allvar och diskuterar saken på ett konstruktivt istället för på ett anklagande sätt. Annars kommer vi ingenvart. Det råder en stor klyfta gällande attityderna i samhället just nu, där den äldre generationen är starkt negativt inställd till alla typer av droger och en del av den yngre generationen idealiserar drogkulturen. Och jag tror att vi många gånger är lite för snabba med att döma. Missförstå mig rätt nu – jag är starkt emot cannabis och alla andra typer av droger. Inget gott kommer ur droganvändning, om ni frågar mig (och vi får inte glömma att cannabisanvändning är olaglig och straffbar i Finland!). Men jag tror att vi borde bli bättre på att se orsaken bakom problemet istället för att bara fokusera på problemet i sig. Istället för att bara döma "dagens ungdom" och komma med pekpinnar och straffåtgärder till höger och vänster borde vi fokusera på att hitta den bakomliggande orsaken till att ungdomarna väljer att ty sig till illegala rusmedel. Det är något som inte står rätt till i vårt samhälle.
 
Det är meningen att man ska kunna ta sig igenom vardagen utan att behöva ta till någon form av rusmedel för att koppla av efter jobbet/skolan eller koppla bort tankarna. Känner man att man behöver använda rusmedel för att koppla av eller ha roligt med kompisarna är det hög tid att man ser över sitt liv... Problemen fixar sig inte genom att man flyr från dem. Jag tror att många ungdomar helt enkelt saknar de rätta verktygen för att hantera vardagen. En ung person som är trygg i sig själv och mår bra i sin vardag har inget behov av att uppnå ett rus, skapa hallucinationer eller rubba tidsuppfattningen genom att använda droger. Speciellt inte när risken för negativa effekter är stor och när en hjärna som inte är färdigutvecklad lätt tar skada av olika preparat. Det vi borde börja sätta mer på fokus på när vi upptäcker att någon ung (eller gammal för den delen) person i vår närhet använder cannabis är hur vi kan hjälpa hen att tackla de bakomliggande orsakerna och på så vis stoppa användningen, och inte enbart hota och bestraffa. Vi kan lära oss att förstå bakgrunden till handlingarna utan att för den skull acceptera handlingarna i sig.
 
Kan vi hjälpa ungdomen att stärka sin självkänsla ifall det är den som vacklar? Kan vi stödja personen att stå emot grupptrycket ifall det är kompisarna som får hen att använda rusmedel? Är det något som är problematiskt i hemsituationen? Finns det psykiska problem som har lett till användningen? Vill personen fly från någonting? Är vardagen inte tillräckligt spännande? Kan vi hjälpa personen att hitta alternativa sätt att hantera stressen i vardagen? Visst behövs det moralpredikningar och kalla fakta också, men om vi inte tar tag i de bakomliggande orsakerna kommer vi aldrig att komma någonvart i att hejda droganvändningen. Vi måste bli bättre på att se människorna.
 
 
"He who is not courageous enough to take risks will accomplish nothing in life."
Ibland måste man ta risker, men att riskera hälsan, relationerna och framtiden är inget jag skulle rekommendera.

Finheter
Malin

Äntligen! Äntligen någon som satte ord på mina tankar!! Är det ok för dig att jag delar ditt inlägg? SÅ bra skrivet o tänkt!!

Svar: Tack så mycket Malin! Roligt att höra att jag inte är ensam om att tänka i de här banorna. Absolut får du dela inlägget om du vill göra det.
TIDSTJUVEN

2017-12-14 | 19:50:02
Viktoria

Du borde typ bli politiker eller något hihi.

2017-12-15 | 00:38:48
Danielas Dagbok

Helt super inlägg!!! Jättejättebra!

2017-12-15 | 17:34:57 | http://danielasdagbok.com
The Futurista

Tack for en fin text! Du skriver sa bra om viktiga amnen!

"Vi måste bli bättre på att se människorna." Du har helt ratt! Bakom ett drog beroende gommer sig valdigt ofta andra problem,en emotionell smarta som ingen ser.

Kommentera:
Kom ihåg mig?