Yoga och mens

 
Som jag redan nämnt i förbifarten här på bloggen så har jag börjat gå på yoga den här hösten. Medicinsk yoga, en gång i veckan. Jag har aldrig testat yoga tidigare, men jag hoppas att den medicinska yogan ska hjälpa mig att varva ner och andas och att den kanske till och med ska leda till att jag får färre migränattacker. Jag är öppen för det mesta som kan råda bot på min förhatliga migrän, så tiden får helt enkelt utvisa vilken inverkan yoga kan ha. 
 
En grej som jag undrat över är dock det här med yoga och mens. Yogainstruktören säger ibland, till exempel när vi ska göra en övning som heter "rotlås" som ungefär går ut på att knipa samtidigt som man drar in magen, att man inte ska göra den om man har mens. Varje gång instruktören säger det där så får jag lust att att utbrista "Varför?" precis som en frågvis fyraåring, men sedan hinner jag glömma det tills att passet är slut. Annars är instruktören jättebra på att lugnt och utförligt förklara och berätta varför vi gör si och så, men just på den här punkten kommer det aldrig någon förklaring.
 
Jag blir liksom lite provocerad av att jag inte skulle få göra vissa övningar enbart på grund av mens. Ofta brukar det ju kännas rent av bra att få stretcha och träna lätt under mensveckan, och jag förstår inte varför jag inte skulle få göra alla övningar som vanligt då ifall jag kan. Man känner ju själv sin kropp och vad som funkar respektive inte funkar. Man känner sina begränsningar. Lider jag av brutal mensvärk en dag kommer jag knappast att vara med på det där yogapasset ändå.
 
Är det någon av er läsare som vet varför man ska låta bli att göra vissa yogaövningar när man har mens? Finns det någon vettig orsak eller är det bara något gammalt tankesätt som har hängt kvar sedan yogan uppfanns (av män)? Jag vill veta!
#1 - Sandra

JAG GOOGLADE!! "Rotlåset skapar en anspänning som när du blöder kan resultera I en störtblödning.
När du vänder dig upp och ner är det så att det finns öppningar i övre delen av livmodern in i bukhålan, och då kan mensblodet rinna ut i buken, vilket inte är så nyttigt." http://alltomyoga.se/varfor-ska-man-inte-gora-vissa-ovningar-vid-mens/

Svar: Jag googlade också och läste bland annat det där. Men det där låter ju helt crazy. Då skulle ju varje kvinna som står på huvudet när hon har mens alltså få blod ut i buken? Och störtblödningar för att man gör muskelsammandragningar!? Jag vill ha en bättre förklaring. ;)
TIDSTJUVEN

#2 - Omtänksam

Satte bara och tänkte över dina hemska mens besvär. Har de undersökt dig angående misstanke om endometrios?
Har du testat andra preventivmedel som t.ex. Nuvaring? Spiral?

Svar: Tack för omtanken, men jag har inga hemska mensbesvär och preventivmedel har ingenting alls med det här blogginlägget att göra. Jag undrar ju bara varför man inte får göra vissa yogaövningar när man har mens.
TIDSTJUVEN

#3 - Sandra igen

Det VAR ju en man som hade skrivit svaret... Kanske han bara hade översatt fritt från nåt annat ;) Lite google translate sådär, haha.

Svar: Haha, man vet aldrig :D
TIDSTJUVEN

#4 - Helen

Hej. Jag undrade samma sak då jag började yoga. Svaret var nog att blödningen kan öka pga rotlåsen.

Svar: Okej, då kanske det är på det viset. Det låter lite osannolikt, men tack för svaret!
TIDSTJUVEN

#5 - Anne L

Whaaat? Låter helt knäppt. Samma rotlås, dvs att man kontraherar/spänner bäckenbottenmuskeln och den inre magmuskeln ges ofta som fysioterapeutisk övning efter t.ex. graviditeter och vid de flesta ryggbesvär i nedre ryggen. I pilates tränas också bl.a. de här musklerna. Lyssna på din kropp istället - precis som du konstaterade. Känns det bra så gör du inte fel med mens eller utan. Ps. jag har också börjat yoga i höst - så roligt!

Svar: Eller hur! Men yoga är ju på många vis rätt flummigt, så logiken kanske inte alltid går hand i hand med yogan. Kul förresten att du också har börjat yoga i höst! :) Vi får se då om vi blir två riktiga yogisar både du och jag.
TIDSTJUVEN

#6 - Malin

Jag yogar också (ashtanga yoga) och det enda min yogalärare har sagt om saken är att under dagarna med riklig blödning så ska man undvika upp-och-ner vända ställningar, typ skulderstående och huvudstående.
Gissar att olika lärare har lite olika syn på saken, men antagligen finns det någon vettig förklaring bakom (dvs något annat än att yoga skapats av män.........) Du får väl ta och fråga din lärare varför just hen ger såna råd :)

Svar: Aha! Jag tror också att det kan variera från yogalärare till yogalärare. Jag måste bestämt komma ihåg att fråga om det här på nästa yogapass. :)
TIDSTJUVEN

#7 - Sandra Emilia

Haha :D Nää jag tror nog bara på att göra det som känns bra för en :) Gör det ont och blodet börjar spruta får man väl hålla upp med yogan en dag, haha.

Svar: Precis! Man ska lyssna på sin kropp. :)
TIDSTJUVEN

#8 - Nina

Dethär är en hjärtesak för mej och kan behöva några rader på mej för att försöka förklara :) Det handlar inte om någon gammal regel, som män har hittat på inom yogan eller att se det som en genusfråga. Det handlar helt enkelt om vad mens ÄR.

Mens är en reningsprocess och den har ett syfte. Kroppen har fullt upp med hormonrace och kontraktioner för att få ut mensen. Det är dagar då vi faktiskt och på riktigt behöver vila, ta det lite lugnare och ta hand om oss själva. I dagens samhälle (ja, jag låter som hundraelva år här) har vi kommit bort från dethär och som en följd kör vi kvinnor på som vanligt vid mens. Det är inte fråga om att det inte skulle gå, men faktum är att vi är påverkade av vår mens om vi så känner det konkret eller inte. Jag hör till dem som kört på i 111% genom halva livet, ända tills jag fick enorma problem och ända tills jag via yogan lärde mej vad mens i sanning är och vad som händer i kroppen. Så det handlar sällan om vad som känns rätt och okej här & nu, det handlar om vad det gör med vår kropp! Du kanske inte känner och ser några problem med att yoga/träna/leva som vanligt idag, men när du kommer upp i åren kan det betala tillbaka sig på ett olustigt sätt. Tyvärr.

Varför vi inte ska vara upp och ner beror krasst på att mens är en nedåtgående process, den ska ju rinna neråt och ut. Står du på hvuudet, så är du där och rubbar det för en stund. Och återigen - det är kanske inget du störs av i nuet, men tex. din livmoders ligament tar mer eller mindre stryk och en felplacerad livmoder och uttöjda ligament är inget vi vill ha.

Rotlås gör vi inte för då kontraherar du livmodern och bäckenbottenmuskulaturer på ett sätt som rubbar livmoderns egna kramper/kontraktioner under blodutförseln. Det är liiiite synonymt med att ge hjärtat en elstöt, du får rytmstörningar. Livmodern ska få göra sitt, i sin egen takt.

Vi gör inte heller några våldsamma magövningar vid mens, av samma orsak som rotlåset. Du kommer åt livmodern och anstränger den mer än den gjort sig förtjänt av.

Gå gärna in och läs hos en av mina käraste yoga- och bloggvänner Annika, hon har SÅ mycket klokt att säga om just detta:
http://enaningomyoga.blogspot.fi/.../mens-en-tillgang.html
http://enaningomyoga.blogspot.fi/2015/04/livmodern.html

Och om min resa kan du läsa här om du vill:
https://yogahjartalopning.com/.../22/kroppen-mensen-och-jag/

Sen är det såklart upp till var och en att lära känna sin kropp och göra som man vill! Men att ha med sig att allt inte bara är hoohaa som en yogalärare säger. Det finns så ofantligt mycket i våra kroppar som vi inte begriper oss på, men om vi ser bortom det rent fysiska och vill gå djupare i yogan och filosofin, så finns massor att lära.

Sat Nam på dej :)

#9 - Gunilla

Testat akupunktur för din migrän?

Svar: Ja, jag gick på akupunktur 14 veckor i streck för två år sedan. Det var sååå skönt. :) Jag upplevde att akupunktur hjälpte mot migränen så länge jag gick på det kontinuerligt. Sedan när jag slutade på kom migränen tillbaka igen.
TIDSTJUVEN