Nackdelen med Snapchat

Ni vet när man går in på Snapchat, testar ett nytt filter och bara *WooooOOOOWwwwW*.
 
Sedan klickar man bort filtret och möts av verkligheten som plötsligt känns både trist och ful.
Det är inte konstigt om ungdomar får dålig självkänsla när de ständigt ser alla de här filtren som gör ansiktet smalare, läpparna fylligare, ögonen stora och glittrande och hyn len. Plötsligt duger man inte som man är längre, utan måste filtreras ett varv innan man är redo för att möta internet. Man ska snyggas upp och slimmas till så att man nästan liknar en docka.
 
När man klickar bort filtren och ser sitt oförskönade verkliga ansikte på skärmen dyker genast de där elaka tankarna om att man inte duger som man är upp i ens hjärna. För mig går det rätt snabbt att skaka bort de elaka tankarna. Men jag är tjugofyra år och ser inte längre någon poäng i att ens fundera på om jag skulle bli snyggare med hjälp en läppförstoring eller näsoperation. Visst har jag fortfarande svackor i självkänslan, men jag har accepterat att det är så här jag ser ut - utan filter. Och jag duger precis så som jag är.
 
Jag kan ändå inte låta bli att fundera vad de här filtren gör med alla femtonåriga tjejers självkänsla. Jag inser ju vad de hade gjort med min självkänsla för nio år sedan...
#1 - ellenlundis

Bra skrivet Maria. Man får en tankeställare där. Jag tycker att roligt när skojiga filter kommer fram på snapchat. De är Min favorit app. Men vissa filter är lite konstiga.. :P Tex att ansikten ser smalare ut än på verkligheten..

Svar: Tack Ellen! Jag gillar också många av de roliga filtren på Snapchat och tycker att det är så bra att man kan skicka bilder och filmsnuttar både snabbt och enkelt via Snapchat. Men jaa, ibland undrar man ju hur de har tänkt med vissa filter. :/
TIDSTJUVEN

#2 - Linda

Bra skrivet Maria! :) håller med dig!

Svar: Tack Linda!
TIDSTJUVEN

#3 - Ida-Marie

åh har så tänkt på samma sak, och också yngre barn som använder dehär.. vilken förvrängd bild det egentligen ger! :/

Svar: Ja, det värsta med att barn och unga använder olika sociala medier (trots att de egentligen inte får enligt åldersgränserna) är ju att de utsätts för så många sådana här saker som undermedvetet påverkar dem negativt. Visst finns det otroligt många positiva sidor med Snapchat, men man får inte glömma de negativa.
TIDSTJUVEN

#4 - CorinneGrönholm

Håller verkligen med dig! Finns också vissa appar som är liknande som FaceTime och Skype där du kan välja att förbättra ditt ansikte under videosamtalets gång. Då lägger appen på ett filter så att hyn ser just sådär glimmande och perfekt ut. Tänk vad hemskt att man då ger ut bilden åt alla , speciellt ungdomar, att det är bäst att förbättra ansiktet för att kunna prata ett videosamtal med en vän/familjemedlem. Tycker de är ett jätteviktigt ämne du tar upp!:)

Svar: Seriöst? :o Det låter ju helt galet att man ens har möjlighet att sätta på ett sådant filter när man ska ha ett videosamtal med någon. Människorna man ringer via videosamtal vet väl ändå redan hur man ser ut. Åh, jag blir så frustrerad på den här hysterin om att alltid se flawless och perfekt ut.
TIDSTJUVEN

#5 - Sandra

Intressant och bra tankeställare!!! Detdär har jag aldrig tänkt på själv, älskar snapchatfiltren, men tycker nog inte alltid att man blir snyggare av dom, för mig är det mer som en rolig grej!! Förutom "snyggfiltret" då, den som bara gör ögonen lite större och näsan lite smalare och lägger på ett färgfilter på det hela.. Då tycker jag det är mer okej med filter som t.ex. det på din bild, som ser HELT overklig ut! Fast nåja, nu när jag tänker efter så kan jag nog ibland lägga på nåt tjusigt filter och ba oj shit va snygg jag blev! Trots att jag typ ligger hemma i krabbis med gårdagens smink? Men det får mig inte att känna mig fulare för det. Undrar vad jag hade tyckt som tonåring, tror nog att jag hade tyckt att det var roligt mest, men att det kanske ändå undermedvetet kan påverka en negativt? Kanske fortfarande?

Svar: Jag brukar också se snapchatfiltren som en rolig och underhållande grej. Men precis som du märkt så finns/har det funnits en hel drös med filter som är utformade enbart för att man ska bli "snyggare". Ja, snyggare enligt smalhetsnormen förstås. Det är så knäppt.

Jag tror precis som du skriver att man undermedvetet påverkas negativt av de här olika "snyggfiltren". Främst påverkas förstås de som är unga och kanske sedan tidigare osäkra på sig själva och sitt utseende, men jag tror absolut att vi andra också påverkas undermedvetet. Genom att välja ett filter som gör oss snyggare känner vi oss bättre för stunden. Vi boostar självförtroendet litegrann, men i längden gör det att vi får sämre självkänsla eftersom spegelbilden aldrig kan se likadan ut som den glammiga och airbrushade snapchatbilden.
TIDSTJUVEN

#6 - Isabel

Bra skrivet! Bruk tänk precis samma då dom börja me filter som gör ansikte märkbart smalare.. helt sjukt tänkt jag då ja märkt e o börja jämför utan filter o med filter. It har ja nå emot filtren annars men ede just att dem ändrar på en ansikte e no lite väl.. har dock it märkt att ögon/läppar sku bli större :o

Svar: Tack Isabel! Jag e på samma linje - har inget emot filter överlag (de bidrar ju me en trevlig effekt till bilderna) men när de går så långt att filtren förändrar ens ansiktsdrag för att man ska bli "snyggare" e det något som gått fel.
TIDSTJUVEN

#7 - Clara

Tror inte det är så farligt, men absolut viktigt att reflektera över! I somras fanns det dock ett filter jag inte gillade, där man först var tjock, sen "tränade" och sen blev ansiktet smalt. DET var inte okej.

#8 - Sara

Åh dessa filter! Jag är 16 och använder nästan aldrig snapchat-filtren förutom i skoj-syfte. Men när man väl tänker på det är det verkligen hemskt hur det har blivit. Och att dessutom vissa "skönhets-filter" på något vis trycker ihop ansiktet för att få en att se smalare ut. Betyder det då att man måste vara smal för att vara snygg? Att man är snygg om man är smal? Det hoppas jag inte!
Verkligen bra att du uppmärksammar detta, Maria! Bra skrivet :)

#9 - ett ritstift i din rumpa

Använder inte själv snapchat, men har hört om "snygg-filtren". Alltså suck... Bra skrivet!

#10 - Jean

Jag gick precis en snapchat skolning (mitt jobb är underbart :) ), och testade samma filter som du använde. Jag skulle bli en jäkligt snygg transperson.
Jag förstår din point, men jag tror inte att några filter kan skuldbeläggas för någons dåliga självkänsla. Ett filter är ju i princip bara att man fotoshoppar sin bild utan att någon som helst kunskap. Man styr ju själv informationen. Med filtret inser jag att jag skulle bli jävligt mycket snyggare om jag var hälften tiger, men det är ingen/inget med filtret som säger åt mig att jag borde se ut så.
Jag tror budskapet befästs långt tidigare, se bara på återkommande rubrikerna i alla Amelia-tidningarna, "gå ned i vikt", "platt mage på 5 dagar", "fastare rumpa på 2 veckor" osv. osv.
Och då kan man väl räkna Amelia till en av de "bättre" tidningarna. Sen bidrar ju också skräp-tv med sin beskärda del, och där är det ju faktiskt upp till föräldrarna att ha lite inflytande över vad ungarna tittar på.

#11 - Rebecca Ljung

Såg detta inlägg på blogg.se startsidan, blev dock lite förvirrad när jag tyckte att det såg exakt ut som dej men i texten skrev dom namnet Malin, 24.. Hehe! ;)

Svar: Jaa visst var det kul att de uppmärksammade inlägget på startsidan! :D Haha, jag blev också aningen förvirrad när det stod att någon Malin hade skrivit inlägget, men redaktionen ändrade namnet sedan när de märkte att det var fel. :)
TIDSTJUVEN

#12 - Ellen

Åh så bra skrivet! Här själv tänkt på det här ett tag nu...

#13 - Marias Memoarer

Bra inlägg! Jag använder inte snapchat, men jag reagerade redan på min mobils "beautyfilter" när man tar selfies, första gången kände jag inte ens igen mig själv när jag såg bilderna jag tog på mig. Jag använder filtret ibland iaf, men har dragit ner på det ordentligt så skillnaden bara är liten (ungefär som sminkad vs osminkad, istället för att se ut som en plastdocka som det blir när man skruvar upp för mycket). Sjukt egentligen!