Skumpa för barn?

 
Vad tänker ni på när ni ser de här flaskorna?
 
Häromveckan när jag spatserade mellan läskedrycksshyllorna i matbutiken fastnade min blick på de här flaskorna. Jag fattade noll. Man får väl inte sälja champagne i matbutiken heller? var min första tanke när jag såg dem. När jag tittade lite noggrannare på etiketterna insåg jag att de champagneliknande flaskorna inte innehåller alkohol utan läsk. Bubblig läsk i en champagneflaska. Det är alltså skumpa för barn. "No alcohol. Party for kids!" står det tydligt och klart på etiketten till den färggranna Robby Bubble-flaskan.
 
Ni må kalla mig moraltant nu, men jag tycker att det här är helt sjukt. Varför i hela friden måste det säljas låtsasskumpa som enligt flaskornas färggranna etiketter med seriefigurer på riktar sig till barn? Varför måste vi uppmuntra barn att imitera vuxnas alkoholbeteende redan på barnkalasen?
 
Jag vill gärna tro att inga föräldrar köper de här flaskorna till sina barn, men jag förstår att fallet är det motsatta. Det finns föräldrar som köper låtsasskumpa till sina barn. Kanske köper de flaskorna för att barnen också ska få "känna sig som små vuxna" på kalasen. Missförstå mig rätt nu - jag förstår att man vill ge någonting lite festligare till sina barn när det är kalas, men jag förstår inte varför man vill ge barnen någonting som är förklätt till en alkoholdryck. Jag förstår inte varför företag ens tillverkar läskeflaskor som är så champagneliknande att det måste stå "No alcohol" under namnet på etiketten.
Låt barnen festa som barn - med hallonsaft i kannan.
Inte med bubblig låtsasskumpa i en Tingeling-champagneflaska.
#1 - Nathalie

Fusk bubbel för barn har funnits sedan 90-talet. Jag tror inte att det är något som orsaker direkt mer alkoholmissbruk. Det är en kul grej på t.ex nyår eller liknande. Vi hade alltid typ Pommac i champangeflaskor. Det var hur kul som helst. Sen där emot att sätta seriefigurer på? Det kanske är att ta i lite.

Svar: Nej, jag tror inte heller att det orsakar specifikt alkoholmissbruk. Däremot tycker jag att det är helt fel att man säljer en så här alkoholliknande produkt som rätt och slätt marknadsförs för BARN. Den är ju uppenbarligen designad för att efterlikna vuxnas champagne. Skillnaden med till exempel Pommac är ju att Pommac marknadsförs för vuxna, vilket är en helt annan sak.
TIDSTJUVEN

#2 - Sandra Snellman

Jag och mina syskon drack alltid barnskumpa på nyår när vi var små. Det var som en kul festlig grej bara, det hörde till lika mycket som tomtebloss och nyårslyckor. Det var ju kul att slå bort korken + att det bubblade mer än vanlig limsa. Har aldrig tänkt det som nånting konstigt, vi visste nog inte ens att det fanns vuxenskumpa. Nog drack vi också junibackens alkoholfria cider helt ovetandes om att det också fanns cider med alkohol. Eller kanske vi visste, jag minns inte ens, men i allafall tror jag inte att det orsakar alkoholmissbruk. Om barnskumpan inte varit en del av min barndom så kanske jag hade delat din åsikt, jag vet inte, egentligen är den ju ganska onödig helt enkelt. Tror nog mina nyår skulle ha varit precis lika roliga utan barnskumpan samtidigt som den nog inte påverkat mig negativt heller.

Svar: Intressant att höra hur du tänker Sandra! Jag förstår din avslappnade attityd till barnskumpan, men samtidigt tycker jag att det är oroväckande att det över huvud taget måste finnas en sådan här alkoholfri variant av champagne - tillverkad specifikt för barn. Visst kan det säkert vara kul för barn att få slå bort korken och se hur mycket det skummar, men det hela bottnar ju i en imitation av vuxenlivets champagnefirande.
I mina ögon är champagne en vuxendryck, oavsett alkoholhalt. Kanske är jag radikal i mina åsikter eftersom jag inte förknippar nyårsfirande/födelsedagar/festligheter med champagne nu i vuxen ålder heller. Jag tycker liksom att det är lite knasigt att man vänjer barn vid en sådan dryckeskultur.
TIDSTJUVEN

#3 - Saragunmarie

Jag håller med. Fullständigt onödigt! Man behöver inte späda på och uppmuntra eventuella kommande dåliga alkoholvanor. Jag fick faktiskt smaka på "barnskumppa" på ett kalas då jag gick i lågstadiet, men det köptes aldrig hem till oss, nånsin. Jag är så glad att inga alkoholdrycker (eller drycker som kunde förknippas med såna) förekom hemma hos oss under min uppväxt. Det är nog tack vare det som jag nästan aldrig dricker alkohol även som vuxen.

Svar: Tack för din kommentar Sara! Jag är också glad att alkohol inte förekom hemma när jag växte upp. Mina föräldrar firade inte med champagne, så steget till att de skulle ha köpt en alkoholfri champagne åt oss barn hade nog varit enormt. Och jag tror precis som du att det i stor utsträckning har påverkat min syn på alkohol nu som vuxen. Jag har fortfarande svårt att förknippa festligheter med alkohol eftersom det aldrig gjordes under min uppväxt.
TIDSTJUVEN

#4 - Sandra

Vi fick några gånger barnskumpa oxå, det hette t om barnskumpa för oss. För oss var det en finare saft som man fick ibland, typ på vappen då alla vuxna dricker skumpa på Vårdis. Men tror noll procent på att den leder till vissa alkoholvanor (har själv aldrig druckit så mycket att jag a)inte vet vad jag gör eller b) hade haft krabbis), håller mao verkligen med föreg. Talare men förstår din point oxå :) Lite onödigt är de ju men det finns ju så mycket onödigt här i världen 😁

Svar: Hmm, intressant. Det är just det där som är det problematiska enligt mig - att man låter barnen kopiera de vuxnas beteende. Att man ger barnen alkoholfri skumpa när man själv dricker alkoholhaltig skumpa. Jag förstår liksom inte varför man över huvud taget måste ge barnen ett alkoholimiterande alternativ på festen, som att själva alkoholdrycken skulle vara en av huvudattraktionerna och att barnen går miste om någonting ifall de inte får en motsvarande variant. Fast samtidigt handlar det ju rätt långt om hur föräldrarna lägger fram saken också.
TIDSTJUVEN

#5 - Sandra

Ja fast Saras kommentar håller jag inte med om, har nog sett vuxna dricka men aldrig varit intresserad själv. Men de två första kommentarerna alltså ;)

Svar: Jag tror personligen att det där är är väldigt individuellt, hur barn reagerar på att växa upp med/utan alkohol i hemmet. Man kan nog inte säga helt kallt att det är på ena viset eller andra. Forskning har dock visat att barn som får smaka på alkohol hemma löper större risk att använda alkohol i tonåren, men det är ju en helt annan diskussion.
TIDSTJUVEN

#6 - Johanna

Jag minns vi fick det där på ett barnkalas i lågstadiet som "välkomstdrinkar".
Tycker också det är helt onödigt att dessa ska finnas. Eller åtminstone kunde de ju designa en helt annan typ av flaska!

Svar: Ja precis! Redan en annan utformning på flaskan skulle ge ett helt annat budskap (enligt mig). Jag var tvungen att känna på flaskorna, och det här var ju faktiskt helt klassiska champagneflaskor i glas, med champagnekork och allt.
TIDSTJUVEN

#7 - Johanna Koo

Hahah, jag har köpt!! Vi dricker aldrig skumpa här hemma och har aldrig välkomstdrinkar....vi dricker inte alls....så mina barn vet inte vad skumpa är, men dom här flaskorna har vi ibland skaffat....och det är ju bara bubbelläsk här....som man dricker ur ett glas med en sugrör ;) Så här lär dom inte någon vana av det här ....så här kan det också vara... ;)

#8 - Elin

Sån fick vi alltid till nyår när vi var små. Tyckt de kändes extra festligt att få kork den på terassen när vi sköt raketer. Har aldrig reflektera över att de sku va att imitera vuxnas alkoholdrickande men de ligger ju nog nånting i de :)

#9 - Neo Mikaela

Jeg håper du tar norsken min som en grei ting, for jeg fant ut at i dag så klarte jeg virkelig ikke oversette meg selv til svensk å få det til å se ut som om det i det hele tatt var svensk. I alle fall:

Jeg husker disse flaskene fra når jeg var barn, altså typ 1996 - 2004, og jeg kan også huske at jeg hadde såååå lyst til å få sånn brus i sånn "fancy" flaske. Jeg fikk aldri en flaske though, fordi min mor mente at det var unødvendig. Derimot så fikk vi alkoholfri cider som kom på vanlige flasker, men som smaker typ päronsoda, noe vi synes var utrolig gøy fordi det var sånn de "voksne" drakk. Når jeg tenker på det er det jo helt idiotisk, med tanke på at man forteller barn at dem skal drikke når dem bir voksne ved å gjøre det, men personlig har verken jeg eller noen av min søsken fått et usunt forhold til alkohol som voksne. Jeg drikker til og med så sjeldent, at det er nummeret før jeg kan kalle meg selv avholds.

Men for å oppsummere, jeg synes ikke at dette er en bra ting, men jeg tror at så lenge det introduseres på riktig måte og det ikke blir lagt press på personen når dem blir gamle nok til å drikke alkohol så blir det ikke noe problem heller. Men hvorfor ikke bare putte disney figurene på en vanlig flaske brus eller juice i stedet, så slipper man å antyde at det er alkohol. Det blir det samme som med sjokolade sigaretter, som også sender veldig blandede signaler til barn.

#10 - Sofia

När jag var mindre drack vi ofta "barnskumppa" och jag varken tyckte eller tycker att det är något negativt med det hela alls. Det var lyxigare än att dricka vanlig läsk som man kunde dricka när som helst, barnskumppan var för finare tillfällen som vappen och nyår. Jag är dessutom nästan helt säker på att det inte påverkar barn något mer negativt än vad alla intryck runtom oss redan gör. Det kommer ju reklam på tv för alkohol och det är bara att sätta foten utanför dörren så ser man vuxna som avnjuter öl eller cider eller dylikt - vilket jag inte tror påverkar barn det heller eftersom de inte förstår vad det är frågan om. Dessutom finns det många alkoholfria "champanger" även i alko, så att flaskan ser ut som en champangeflaska betyder inte heller att det måste innehålla alkohol, det är ju bara något man antar. Formen på en flaska ska väl inte avgöra om det är rätt eller fel för barn att dricka, sålänge det inte innehåller alkohol.