2016-03-21 | 16:07:00

När ingrep du senast?

Suoraa puhetta rohkealta nuorelta mieheltä.

Publicerat av Yle aamu-tv den 21 mars 2016
 
Om vi inte säger emot kommer inget att förändras.
 
Idag är det den Internationella dagen mot rasism, vilket också betyder att Veckan mot rasism kickar igång idag. Veckan mot rasism och kampanjen #närsenast är ett initiativ av Röda Korset, och dess syfte är att uppmana oss alla att fundera över vilken roll vi själva har i kampen mot rasism och när vi senast ingrep mot rasism. Räcker det att man passivt motsätter sig rasism eller borde man ta en aktiv roll?
 
Vi har kommit långt i kampen mot rasism, men vi har fortfarande en lång väg att gå. Rasismen är inte utrotad. Fördomsfulla åsikter lever fortfarande kvar i samhället och inte minst under det gångna året har vi fått se många exempel på hur rasism kan ta sig uttryck. Ibland kan man till och med höra sina vänner uttrycka främlingsfientliga, hatiska och tvivelaktiga åsikter, och det är just när man hör sådant som det är så otroligt viktigt att man ingriper och visar att det inte är okej.
 

Jag skulle tro att alla ni som läser min blogg kan skriva under på att ni inte är rasister, eller hur? Men även fast man anser sig vara en antirastist kan det vara svårt att faktiskt gå emellan och säga emot när man märker att någon säger eller gör något rasistiskt. Ibland kanske man rent av inte vågar stå upp för sin åsikt eftersom man är rädd att själv bli utsatt för påhopp. Men vet ni, vi måste ta mod till oss. Vi måste våga stå upp för vad vi tycker, och vi måste försvara andra människor mot rasism.
 
Jag har flera gånger fått förklara för vänner och bekanta varför det inte är okej att använda n-ordet när man pratar om någon som är mörkhyad, varför man måste ifrågasätta sina egna fördomar och varför kulturskillnader kan vara positiva. Otaliga gånger har jag också varit tvungen att säga "Det där var inte roligt" när någon dragit ett tvivelaktigt skämt som alla andra i sällskapet skrattat åt. Personerna må uppfatta mig som en tråkig moraltant, men förhoppningsvis får det personerna att tänka sig för nästa gång...
 
Så här tipsar Röda Korset om att man kan reagera på rasism:
➤ Säg emot.
➤ Rätta till faktafel i rasistiska uttalanden.
➤ Godkänn inte öknamn.
➤ Ställ dig på samma sida som den person som utsätts för det rasistiska påhoppet.
➤ Visa medkänsla med offret för det rasistiska uttalandet.
➤ Sök stöd av andra människor på plats.
➤ Kalla på hjälp om situationen är hotfull.
När ifrågasatte du senast fördomsfulla åsikter
bland vänner, kollegor eller på sociala medier?

Finheter
bylittlenea.blogg.se

Så bra inlägg och viktig kampanj! De flesta människor jag umgås med har öppna sinnen, men bara förra veckan sade jag ifrån när en gammal vän drog ett skämt som inte var ok. Det var rasistiskt och hen ursäktade sig med "men vad då, det var ju så och herregud det är ju bara ett skämt" eller något i den stilen.

No, inte ok. Slut!

2016-03-21 | 20:13:54 | http://bylittlenea.blogg.se/
Ida-Marie

Super bra inlägg om ett viktigt ämne. Kommer absolut att reagera nästa gång utan att måsta tänka två gånger!

2016-03-22 | 09:52:22 | http://ziio.se
Maria

Väldigt bra inlägg!! Jag valde att svara på din fråga i ett eget inlägg :) (http://mariasmemoarer.com/2016/march/mau-mys-equality-parade-antirasism.html

2016-03-23 | 10:34:14 | http://www.mariasmemoarer.com
Lili

Otroligt bra skrivet inlägg om ett viktigt ämne. Tack!

2016-04-02 | 19:49:04 | http://zilverka.blogg.se/
Kommentera:
Kom ihåg mig?