Tips på lekar att ha på en babyshower

 
Hej! Ser fantastiskt ut det där :) Kan du skriva vilka lekar ni hade som tips till kommande babyshowers? /Amanda
 
Tack Amanda! Jadå, visst kan jag berätta om lekarna som vi hade på Maddes babyshower. Jag tyckte själv att det var knepigt att hitta bra lekar på internet (jag hade aldrig varit på en babyshower tidigare) och samlade därmed på mig användbara tips från både vänner och bloggar. Vi var flera som hade bidragit med olika lekar, så det blev ett riktigt bra ihopplock av lekar. Här kommer mina tips:
1. Inte säga baby
När babyshowern inleddes fick alla deltagare varsitt hemmagjort halsband med en muminslickepinne. Egentligen ska man ha nappar, men eftersom det hade blivit så dyrt att köpa riktiga nappar och jag inte hittade några godisnappar i butiken fick det bli muminslickepinnar istället. Under babyshowerns gång fick ingen säga ordet "baby" eller "barn", och om man hörde någon som sa ordet fick man ta personens halsband och hänga det runt sin egen hals. Detta resulterade i att alla satt med spetsade öron och var snabba att notera när någon sa de förbjudna orden för att samla på sig så många halsband som möjligt.
 
2. Gissa omkretsen
Alla deltagare skulle uppskatta gravidmagens omkrets genom att klippa ett snöre till den längd som man trodde att det var runt magen. Jag hade förberett genom att klippa snören som var alldeles för långa till alla, så att deltagarna kunde utgå från dem. När alla hade klippt sina snören till passlig längd testade den blivande mamman i tur och ordning allas snören runt sin mage. Den som kom närmast rätt omkrets vann. Hade man klippt ett alldeles för kort eller alldeles för långt snöre var det inte hela världen, för ingen visste ju hur långa/korta snörena egentligen var.
 
3. Gissa de strategiska måtten
Nathalie hade på förhand printat ut frågeformulär till alla deltagare. På formulären skulle man gissa bebisens födelsedatum, längd, vikt och namn. Dessutom skulle man gissa moderkakans vikt (yäk!). Slutligen skulle man fylla i sitt eget namn på lappen, för när vi hade gått igenom allas gissningar i tur och ordning lämnade vi in lapparna till den blivande mamman. Det kan ju vara kul för henne att se om någon har gissat rätt sedan när bebisen är född.
 
 
4. Kluriga bebisfrågor
Den blivande mamman skulle förstås också få en liten utmaning. Nathalie hade googlat fram massvis av kluriga bebisrelaterade frågor som Madde skulle svara på. Frågorna var till exempel "Hur många smaklökar har en bebis?", "Hur ofta kissar en nyfödd bebis?" och "Är nyfödda bebisar mer benägna att vända huvudet åt vänster eller höger?". Lite i stil med faktan på den här sidan. Det blev väldigt intressanta diskussioner efter varje fråga. ;)
 
5. Gör en gipsavgjutning av magen
Vi hade införskaffat material för att kunna göra en gipsavgjutning av gravidmagen. Madde fick välja om hon ville göra den under själva babyshowern eller om ett par veckor när magen blivit ännu större. Hon valde att göra den senare, så då ska de som har möjlighet träffas på nytt för att skapa en gipsavgjutning av magen. För att göra en gipsavgjutning behöver man två paket gasbindor (finns i hobbybutiker, till exempel Sinooperi). Det kan också vara bra att ha vaselin att smörja in magen med och plastfolie att vira in magen med så att man får bort gipset lätt sedan när det torkat. Det ska bli spännande att se om gipsprojektet lyckas!
 
6. Presentöppning
Vi gjorde själva presentöppningen till en lek genom att Madde fick öppna ett paket i taget och gissa vem hon hade fått det av. Det var riktigt roligt att se hur fina och användbara gåvor bebisen och Madde fick.
Det här var alltså de lekar som vi hade, men andra lekar man kan ha är till exempel att placera olika sorters smält choklad i blöjor och gissa vilka sorter det är, att provsmaka barnmat utan etikett och gissa vilken smak det är och att "sätta knorren på grisen" fast med en bebis och en napp istället för en gris och en knorr. Det behöver ju inte vara komplicerat.
 
Om det är något ni undrar över är det bara att fråga! :)
#1 - Amanda

Tusen tack! :)

#2 - Maria

Roliga tips! Jag har varit på en enda babyshower i mitt liv, då hade vi bl.a. en enkel vit babybody som alla skulle skriva eller måla något på med textilpennor och som bebisen alltså skulle kunna använda själv sen :)

#3 - Julia

Så bra tips! :) Vi hade just att man skulle lägga nappen i munnen på bäbisen (som knorren på grisen) och en jätterolig lek där vi alla hade tagit med ett foto på oss som bäbis och numrera bilderna, så fick var och en skriva upp vem dom trodda var vilken bäbis :)