2015-09-26 | 14:51:00

Några tankar om smink

 
Har ni sett det där evenemanget Päivä ilman meikkiä som finns på Facebook? På svenska betyder det En dag utan smink och jag förstår liksom inte poängen med det. Beskrivningen på evenemanget lyder "Vågar du vara utan smink en dag? Och vågar du publicera en bild där du är utan smink?". Alltså vadå vågar? Jag scrollade igenom kommentarerna på evenemanget och möttes av idel tjejer som berättade att de minsann inte tänker gå utan smink, lika många tjejer som stolt berättade att de aldrig använder smink och en klar majoritet killar som gjorde narr av hela situationen. Suck.
 
Personligen är jag utan smink oftare än jag använder smink. Orsaken till det är att jag helt enkelt prioriterar ett par minuter extra sömn på morgnarna istället för att stå framför spegeln och pilla med eyeliner (jepp, jag är extremt morgontrött!). Men nu som då händer det sig att jag känner mig lite extra inspirerad och sminkar mig med eyeliner, mascara och något tjusigt läppstift. Jag tycker att det är jättekul att det finns smink! Vissa är ju rena proffs på att med enkla medel förstärka sin stil med hjälp av smink, vilket är svincoolt. Spana in till exempel Jennifers blogg.
 
Grejen med smink är ju att det är upp till var och en att själv välja om man använder det eller inte. Det är en fråga om stil och intresse. Jag tror att istället för den där sminkfria dagen skulle vi behöva en dag för reflektion kring varför vi använder smink. En dag då vi kanske ifrågasätter de skönhetsnormer som finns i samhället och de ideal som media har tutat i oss. En dag då vi jobbar litegrann på den egna självkänslan.
 
För den ack så viktiga självkänslan kommer faktiskt inifrån. Den kan inte boostas med smink, hur gärna man än skulle vilja. Med lite sunt förnuft inser man att den där sminkningens vara eller inte vara egentligen inte spelar någon roll. Man är värd precis lika mycket ändå och presterar lika bra oavsett om man hann sminka sig på morgonen eller inte. Huvudsaken är att man accepterar, respekterar och tycker om sig själv.
Så vart vill jag egentligen komma med det här flummiga inlägget? Jo:
1. Det är upp till var och en att själv välja om/hur man sminkar sig. Ingen annan har rätt att bestämma!
2. Istället för en sminkfri dag borde vi införa en boosta-självkänslan-dag.
3. Det finns så många onödiga saker på Facebook.

Finheter
Ida-Marie

Dehär e smått creepy, men PRECIS samma diskussion hade jag med Anders idag, shit alltså! :D

Svar: Haha, är det sant? Vilket sammanträffande! :D
TIDSTJUVEN

2015-09-26 | 15:09:30 | http://ziio.se
Isabel

Håller helt med ditt inlägg och fattar din poäng. Själv sminkar jag mej antingen all in med massa olika smink produkter & använder massvis med olika penslar.. Eftersom mode o skönhet är mitt intresse... o andra dagar så sminkar jag mej inte alls.. Kan gå på stan utan smink, med okammat, slarvigt uppsatt hår och mjukisbyxor.. Och en annan dag kan jag gå runt med "snygga, trendiga" kläder och en massa smink och fixat hår.. Beror på hur jag känner bara o om ja "ork" fix mej efter en lång jobbdag och ett träningspass.. Går nog runt i mjukisar o en vanli t-shirt o e osminkad oftare än va ja fixar mej. Så för mej har de nog inget med o våga va utan smink eller att jag känner mej bättre i mej själv med smink. Klart man känner sig finare, fräschare men that's about it. Som du skrev.. Självkänsla kommer inifrån o har inget med utseende o göra :) - Hoppas it texten blev alltför flummig o lång o att du förstår min poäng med :D

Svar: Tack så mycket för att du delade med dig av din syn på saken Isabel! Jag förstås precis hur du menar. Så kul att läsa att du som har studerat till kosmetolog och sedan dessutom mode på högskolenivå tycker så här. :) Du är ju verkligen "proffs" på ämnet i jämförelse med mig.

Ha en toppenfin lördag! ♥
TIDSTJUVEN

2015-09-26 | 16:44:30 | http://isabeeel.for.me
Dixi Wonderland

Jag älskar smink men jag är osminkad 5 av 7 dagar i veckan av den enkla anledningen att de tar mig minst 1 timma att sminka mig och sen känns det sjukt onödigt att sminka sig om man ändå är hemma hela dagarna (jobbar hemifrån). Varje person får göra vad dom vill så enkelt är de :)

Svar: Jamen precis, det känns ju inte så värt att sminka sig om man har bråttom. Tack för dina synpunkter på saken! :) Du har så rätt i att alla får göra som de vill.
TIDSTJUVEN

2015-09-26 | 21:09:11 | http://dixiwonderland.com/
Viktoria

Har aldrig använt smink. :)

Svar: Där ser man! :)
TIDSTJUVEN

2015-09-26 | 23:03:54
Camilla

Intressant. Och en sån där "Fb-kampanj" kan ju lätt motverka syftet "våga gå utan smink". Eftersom den kan göra att man känner sig helt udda som inte har några problem alls med att vara utan smink. Å andra sidan kan man ju då känna sig peppad över sitt mod :)

Svar: Ja, precis. Den kan både hjälpa och stjälpa. Jag tycker att de kunde ta och tillägga vad själva syftet med kampanjen egentligen är. Om det ens finns något syfte?
TIDSTJUVEN

2015-09-27 | 08:35:11 | http://aktivadagar.com
Veronica - var dig själv, för alla andra finns redan

Grymt inlägg! Jag håller verkligen med dig. Det borde egentligen inte vara svårt att gå utan smink. Men uppenbarligen känner många så. Precis som du beskriver... är "varför" det finns människor som inte vågar gå utan smink någonting som borde lyftas fram istället. Rikta kritik mot skönhetsnormerna som finns i vårt samhälle. Onödigt att ha en sminkfri dag bara för att. Det borde definitivt införas en boosta-självkänslan-dag.

Svar: Exakt! Det är samhället som bygger upp förväntningarna på hur man "ska" se ut, vilket är helt galet och knäppt. Alla får väl se ut som de själva vill tycker jag. Tack så mycket för din kommentar Veronica. :)
TIDSTJUVEN

2015-09-27 | 09:49:44 | http://musicismyboyfriend.blogg.se
Skogsraah ☾

Så bra skrivet!

2015-09-27 | 13:01:39 | http://skogsraah.se
Cassandra Haraldsson

Bra skrivet!

2015-09-27 | 16:21:45 | http://sensor.blogg.se/
Ulrika

Känner mig lite träffad eftersom jag själv säljer judvprdsprodukter och håller hudvårdsklasser. Prioritet 1 för ni är att ge personlig service till de kvinnor jag möter och få deras behov tillfredsställda. Alla vill inte sminka sig och det är HELT OKEJ! Vissa vill bara ha rengöring eller fuktighetskräm, andra fuktighetskräm med lite Foundation i, andra läppstift, andra läppomada med lite lite färg....Ja det finns tusen kombinationer. Det roligaste med mitt jobb är att ingen är den andra lik, alla människor är unika. Och jag sminkar mig heller inte varje dag, utan när jag vill fräscha upp ni lite extra i vardags. Ps. Kolla din PM box på FB :) skickade ett PM åt dig för en tid sen. Något att kanske göra ett blogginlägg om ifall du är intresserad :)

2015-09-27 | 19:37:25
Yvonne

Bra skrivet! Jag tänkte också något liknande när jag såg den där "en dag utan smink"-uppmaningen... men, jag glömde bort den i samma veva för att det är tämligen oviktigt för mig. Visst sminkar jag mig ofta när jag ska till jobbet, men det är inte nödvändigt. Jag sminkar mig främst för att jag har så rödflammig hy, och det är irriterande då folk påpekar detta om jag inte har sminkat bort flammet... Jag VET att jag har couperosa, det behöver man inte berätta för mig :p Men annos mår jag bra :)

2015-09-28 | 08:18:04 | http://ynasman.wordpress.com
Marre

Hehe, själv är jag osminkad typ 96% av tiden - jag är helt enkelt för lat för att engagera mig i smink. Lite mascara åker väl på ibland, lite mer smink om det är något särskilt och om jag orkar och har lust.

Jag tycker att du är något väldigt viktigt på spåren: normmedvetenhet och normkritik! Självklart ska alla göra som de vill, men VARFÖR gör vi/gör vi inte vissa saker? Varför anses vissa vara snyggare än andra och varför spelar det roll? Eller gör det det? Osv. Tack för att du belyser en viktig fråga!

2015-09-30 | 10:48:34 | http://arinya.blogg.se/
Saga

Jättebra inlägg! Det där med att välja ifall man vill/inte vill sminka sig är ganska långt ett personligt val. Givetvis kanske några upplever det som en norm att kvinnor "bör" sminka sig, men som du ocskå nämnde, så är det i allmänhet så (åtminstone bland vuxna människor) att en del väljer att göra det och andra inte. Varför då se ner på folks val av något dylikt? Man har inte nödvändigtvis dålig självkänsla ifall man väljer att sminka sig, och tvärtom! Själv brukar jag sminka mig lätt till vardags, litet mer till fest och i princip aldrig "endast" inför ett gympass. Som sagt, så kan man boosta sin självkänsla på många andra sätt än genom att gå osminkad, tyckerjag, precis som du. :)

2015-09-30 | 16:25:55 | http://sagalinn.ratata.fi
Maria

Jag är också mera osminkad än sminkad - eller ok, fyller faktiskt i brynen och använder concealer där det behövs, men använder aldrig foundation och maskara, ögonskugga etc är främst till finare tillfällen, väldigt sällan till vardags numera. När jag var yngre var det betydligt mera smink.. Känner mig helt bekväm med en naturlig look numera :)

2015-09-30 | 21:27:21 | http://www.marvelicious.blogg.se
Isabel Bjon

Bra skrivet! Orkar heller inte använda smink varje dag, speciellt när det är en vanlig skoldag, sover då hellre 30 min längre än att hålla på och spackla massor med smink för att fara till skolan, vad är det för vits med det?! Men då känner jag också att när jag far till centrum eller kanske ska på ett evenemang att jag gärna vill ha på smink för att se lite fräschare ut! :)

2015-10-06 | 19:52:00 | http://isabelbjons.blogg.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?