Årets modigaste låt

Idag är jag glad. Glad för att det blev just Pertti Kurikan Nimipäivät som representerar Finland i Eurovision Song Contest i år. Inte för att jag är något stort fan av punkmusik i vanliga fall, men den här punklåten tycker jag att är exceptionellt bra så kanske det bor en liten punkare inom mig ändå. Den diskussion som låten för med sig är dessutom så himla viktig, och jag hoppas att den får många att tänka till och inse att personer med utvecklingsstörning har precis samma rättigheter som alla andra.
 
Det är klart som korvspad att alla som vill ska få ställa upp i ESC-uttagningarna och Pertti Kurikan Nimipäivät är minst sagt värdiga vinnare i år. Alla bandmedlemmar i Pertti Kurikan Nimipäivät har någon form av funktionsnedsättning, men de visar att en funktionsnedsättning inte är något hinder för att följa sina drömmar och satsa på det man brinner för. De har redan mer scenvana och utstrålning än många andra etablerade band och låttexten är dessutom tänkvärd. "Alltid måste jag städa, alltid måste jag diska, alltid måste jag gå till arbetet..." Vem är det som har makten att bestämma vad man måste göra egentligen?
 
Årets bidrag är en klockren vinst - oavsett hur det går i Wien i maj.
 
Läs också...
➢ Nicke Aldén: En historisk seger
#1 - Maria

Tyvärr tål mina öron inte alls sån här musik... Men lite kul ändå att Finland visar sig vara så öppna att de tillåter "annorlunda" människor representera Finland :) Ifall du är intresserad så finns mina åsikter om vinnaren och en del andra av bidragen här:
http://marvelicious.blogg.se/2015/march/finlands-eurovision-bidrag-2.html#comment

#2 - Jessica Karlsson

Kul =)

#3 - Nina

Jag blir så varm i hjärtat av de här karana :) Uppvuxen med en Downs-syster kan jag inte låta bli att oroa mig för om de kommer att palla trycket i Wien. Men helt fantastiskt är det ju för dem, och deras bidrag väcker förhoppningsvis en viktig diskussion världen över. Jag gissar att det finns alltför många länder där utvecklingsstörda inte alls har det så bra som i Finland.