Tjejer, fortsätt ta plats!

 
Idag blir jag så trött i själen när jag går in på mina sociala medier. Dagens stora snackis är Zara Larsson, som ständigt blir hatad och mordhotad (!!!) för att hon vågar säga vad hon tycker. Zara Larsson är en av de häftigaste unga artisterna idag. Förutom att hon gör grym musik är hon dessutom en tuff brud med skinn på näsan. Och det är just det här med att hon har skinn på näsan och vågar ifrågasätta samhället som gör att folk (främst gamla gubbar som känner sig hotade av den här coola 17-åriga tjejen) går till personangrepp och öser hat över henne.
 
Den nuvarande mediestormen handlar främst om att Zara uttryckte sin besvikelse över att Bråvallafestivalen hade schemalagt hennes uppträdande till tidigt på dagen, och knappt gjort reklam för att hon skulle uppträda där, trots att hon var den artist som hade allra flest spelningar på Spotify i Sverige. Hon ifrågasatte festivalens genustänk - vilket jag tycker att borde vara naturligt idag - och folk blev genast sura. Alltså suck. Som tjej ska man visst bara hålla tyst och hålla med, inte ryta till och säga vad man tycker. Man ska vara snäll och lydig, inte tuff och gå sin egen väg. Framför allt ska man inte vara framgångsrik och känd redan som 17-åring, för då kommer genast de där gamla gubbarna rusande för att sätta en på plats.
 
Nej hörni tjejer, vi måste fortsätta ta plats! Fortsätta höja rösten och alltid säga vad vi tycker. Läs gärna Catzos debattartikel Tröttsamt att föra normdiskussionen igen. Jag håller med Catzos resonemang till punkt och pricka. Ni som hatar därute börjar verkligen bli tröttsamma.
 
#BackaZara
#1 - Linnéa Thell Jansson

JAAA ÄLSKAR<3

Svar: <3
TIDSTJUVEN

#2 - Julia

Jag är också feminist men iblamd säger hon sådant som liksom går över till "andra sidan": typ nyligen skrev hon ungefär att manshat inte skadar någon men att kvinnohat gör.. om det är jämställt borde ju nog manshat också vara väldigt fel men hon verkar inte tycka det.. känns som att hon inte är konsekvent... om man strävar efter ett jänlikt samhälle är ju nog mans- samt kvinnohat precis lika fel :(



Svar: Jag tänker så här: bara för att man är feminist betyder det inte att man måste tycka precis exakt likadant som andra feminister i alla frågor. På sätt och vis förstår jag vart hon vill komma med det där resonemanget om skillnaden mellan manshat och kvinnohat (hennes inlägg är kopierat från Lady Dahmer), men min åsikt är att man inte ska möta hat med hat för det leder ingen vart. Just därför tycker jag också att det viktigt att man stödjer Zara nu när hon får så himla mycket hat bara för att hon uttryckte sin åsikt om ett festivalarrangemang.
TIDSTJUVEN

#3 - Linnea

Helt rätt! ^_^

Svar: <3
TIDSTJUVEN

#4 - Henrietta

Håller verkligen med dig! Verkligen jobbigt att se att folk verkligen orkar klaga på en 17 årings tweets? oftast just som du säger så är det ju gamla män och kvinnor som sitter på facebook och klagar!

Svar: Ja, det verkar ju som att vissa har som största hobby att trakassera Zara och ifrågasätta allt hon gör. Om de nu tycker att hon har så dåliga åsikter och att hon bara är en barnslig liten tjej, varför bryr de sig ens då?
TIDSTJUVEN

#5 - Matilda

Ja alltså man blir ju galen på att en sådan enkel och naturlig sak som jämställdhet orsakar så här mycket drama...

Svar: Eller hur!
TIDSTJUVEN

#6 - Paulina

TUSEN tack för din härliga kommentar <3 vackra du!

#7 - Ida-Marie

Så sanht så, även om jag ibland tycker att hon kan vara lite spydig i sina åsikter, så är hon fortfarande väldigt bra på att föra fram kvinnans syn och rätter. Du har verkligen rätt i att vi verkligen ska stå upp för oss själva! :)

#8 - Emilia Rönngård

Håller med till tusen procent! Folk måste fan i mig få seija sina åsikter utan att bli nertryckta av samhllet. Är inte det de vi kallar för mobbning? Som folket så hårt försöker få stop på? Ändå går det till såhär

#9 - Ida

Nu tycker jag självklart inte att näthatare har någon rätt att mordhota osv, men däremot börjar jag vara rätt trött på Zara och hennes naiva åsikter. Fine, hon är bara 17 år men hon tror hon är större än vad hon är. Klart hon inte är huvudakt på bråvallafestivalen då de har stora namn som Muse och Robbie Williams. Hon är ju bara 17 år och jag läste i samma artikel där hennes uttalanden kom fram att Bråvalla skulle vara hennes första festival. Att då börja dra fram jämställdhetskortet för att hon inte är huvudakt känns ju lite löjligt. Spotifylyssningar hade hon förra veckan jo eftersom hon släppte en ny singel då, men målgruppen för en stor festival som Bråvalla är nog lite annan än de som lyssnar på hennes låtar på spotify. Det var nog de större artisterna som drog besökare och inte hon. Vilket kön artisterna har ska väl inte spela någon roll bara de är bra..

#10 - Johanna

Jag kan inte annat än hålla med, klart vi tjejer ska få ta mer plats och HEJJA Zara Larsson!

#11 - Malin

Jag tycker att media borde ta sitt ansvar och sluta elda på... Zara pastod aldrig vad jag sag att hon var ett storre fenomen an nagon annan men reagerade da hon blev informerad om att hon ar den artist av alla som var bokade som hade flest spelningar pa Spotify. Nagon annan tyckte alltsa att det var intressant och talade om det for henne. Sen reagerar hon och blir mordhotad for det. Dar agerar vuxna, oftast man, som idioter och hade hatat henne vad hon an sager och gor. Hon hade kunnat sagt nagonting helt annat, hon hade fortfarande blivit kallad for konsord av dessa "man".

Det som ar trist med hennes egen retorik dock ar ju att det ska pratas om hat fortfarande. Det som jag tror gor att manga har svart att ta till sig argumentet hon forsoker forsvara sig med ar att det fortfarande bygger pa hat och krankningar. Att tala om att man som blir hanade online "bara" blir ledsna ar inte ett produktivt satt att forsoka vinna over folk pa, i alla fall inte folk som inte redan haller med henne. Kanske kunde hon ta the high road har och forespraka ett samhalle dar vi respekterar varandra och haller god ton vem man an talar med. Hon skjuter sig sjalv i foten nar hon talar om att hatar man henne sa har man fel och hatar man man i grupp sa ar man helt berattigad for det ar ju ett halvt steg fran en valdtakt... Jag forstar hennes frustration och jag tycker dessa vuxna manniskor som attackerar henne ar helt otroligt omogna som ger sig pa henne men jag ar sa trott pa att feminism hela tiden ska vara baserat pa ett vi och dom-tank. Jag vill vara manniska och respekterad for det, tack.

#12 - Hanna Victoria Sahlqvist

Jag håller med till tusen! Zara är så grym och en väldigt bra förebild för andra tjejer :)
Kram Hanna!

#13 - Savannah

Så rätt!
Blir så irriterad på hur man hela tiden ska tystas, att ens åsikt eller tankar inte spelar någon roll för att man inte föddes med en penis.
Zara är underbar, hon använder den rösten hon har till att skapa debatt och nå ut till människor, sen att folk hatar på henne just för att hon nämner manshat är bara ugh. Klart att det kommer finnas manshat så länge det finns kvinnohat, det är en naturlig reaktion bara.

#14 - Sofia

bäst!!!

#15 - josefine

GALET BRA!

#16 - ellenlundis

Väldigt bra skrivet Maria! :) Zara verkar vara en gullig tjej, som vet vad hon vill! Har inte lyssnat så mycket av hennes låtar. Ska göra de snart! ^-^

#17 - annelie

helt korekt jag håller med dig/er

#18 - Sofia

Jag kan hålla med till en viss del, tycker bara att tjatet om Zara Larsson är lite överdrivet.
Självklart håller jag med om att hon inte ska bli mordhotad, få massa näthat osv.
Men kom igen, att bli sur över att hon inte var huvudakt på festivalen osv.. Kom igen, kan hon inte bara vara glad att hon får vara med på Bråvalla och uppträda? Det är ändå ganska stort?
Jag hade iallafall varit as glad att få vara med och uppträda, stå på samma scen som bla Robbie Williams har /hade / skulle stått på.
Självklart tycker jag att hon är en bra artist, men det är lite överdrivet allt med Bråvalla och henne tycker jag.

#19 - Frida

Go Zara och alla tjejer!

#20 - Hanna Karlsson

Så bra skrivet!

#21 - Tess

Bra skrivet! Helt sjukt att kritik ska bemötas med hot om våld, våldtäkt och mord! De som håller på på det viset måste ha extremt omogna hjärnor som inte klarar av att någon ifrågasätter deras "trygga lilla värld" där allt ska vara som det alltid varit och inga förbättringar får ske. Zara har dessutom inte alls ifrågasatt att hon inte är huvudakt (som en del som kommenterar tror). Det är något media har blåst upp. Själv så undrade hon varför hennes namn inte ens var med på det största antalet affischer och varför hon inte marknadsförts nästan alls av festivalen. Hon ifrågasatte dessutom varför det "råkade" vara män som var med på affischerna och som fick mest marknadsföring. Detta handlade inte bara om de största namnen. Kan vara bra om folk är lite källkritiska ibland och inte sväljer en mediaartikel med hull och hår utan faktiskt kollar runt lite först för att se om artikeln går att bekräfta. Med dagens teknologi så är källkritik mycket enklare än förr, men ändå verkar fler och fler sakna det källkritiska tänket.

#22 - Emma Grann Fotografi

SÅ BRA!!

#23 - Pauliina Larsson

låter helt rätt!

#24 - Ida ☯ the sky under the sea

Håller med Ida och Malin ovan. De säger egentligen redan allt jag har att säga. Tycker inte alls det är konstigt att hon inte är headliner. Tror inte det handlar om kön, även om det hade varit kul med några kvinnliga huvudakter också. Hade t.ex. Rihanna eller Lady Gaga varit bokade hade de lätt varit headliners, för de kan till skillnad från Zara mäta sig med Muse och Robbie Williams. Jag tror knappast alla de bokade blev bokade just för att de är män, utan för att de är aktuella helt enkelt. Tyvärr är musikbranchen mansdominerad. Zara kanske skulle uttryckt sig på ett annat sätt.
Tycker däremot att det var grymt omoget av Günter-jag-har-bara-en-hitlåt-med-20år-på-nacken och andra 40-åriga gubbar (vad sägs om att en radiopratare ville ge Zara en örfil, wtf, så himla onödigt att säga så) att hoppa på en 17-årig tjej.

Men jag förstår också vad du menar. Står dock inte helt på Zaras sida.

#25 - Josephine

Håller helt med dig! Vi ska ta plats, vi ska stå på oss och stödja/hjälpa varandra!! :) #backazara