Vi ska inte tolerera rasism

 
Igår hade jag vägarna till den lokala banken. I väntrummet satt två stycken killar med utländsk härkomst, lugnt väntande på sin tur. När en finlandssvensk medelålders man kom in i banklokalen och såg pojkarna som lågmält pratade med varandra på ett annat språk muttrade han genast en lång ramsa svärord och fula påståenden om "utlänningar", så pass högt att till och med jag som befann mig tre meter ifrån honom hörde. Helt oprovocerat. Allt pojkarna hade gjort var att existera. När mannen slutligen hade svurit klart vände han på klacken och gick ut igen. Jag tror ju knappast att han muttrande och svärande hade lämnat banken istället för att sätta sig ner och vänta på sin tur om det varit två finlandssvenska killar som suttit där...
 
Den svenska hip-hopartisten Adam Tensta som har rötter i Gambia gästade imorse Nyhetsmorgon på TV4, men istället för att prata om sin nya skiva passade han på att slå ett slag för antirasismen. TV4 hade nyligen en kvinnlig PT som gäst i programmet - en kvinna som tidigare uttalat sig rasistiskt på YouTube men ändå fick gästa programmet trots att TV4 har en nollrasism-agenda. Adam tog sakligt upp detta och poängterade att TV4 fortfarande inte tagit sitt ansvar och bett allmänheten om ursäkt för det skedda. Sedan ställde han sig upp och gick lugnt ut ur studion. Vilket statement! Heja Adam!
 
Nästa gång jag är med om en liknande incident som den i banken igår är det jag som ryter till, vänder på klacken och går ut. Vi ska inte tolerera rasism, oavsett hur den tar sig uttryck.
 
Här kan ni se klippet från Nyhetsmorgon:
#1 - Maria

Jaa, så himla bra gjort av honom!

Svar: Verkligen! Modigt.
TIDSTJUVEN

#2 - http://carloine.blogspot.com

Heja Adam! Han var kolugn och saklig. Synd för de killarna vid banken igår. Mannen som gick ut gjorde kanske det bästa för såna fasoner vill man inte vara nära. Ju mindre samhälle man vistas i, tyvärr, så är det vanligt med fördomar och rasism. Det måste det bli nån ändring på :)

Svar: Ja visst är Adam häftig. :)

Jag tror också att mannen ifråga tog ett bra beslut för egen del när han gick ut. Hade han stannat kvar hade jag högst troligen gett honom en utskällning. Killarna förstod inte vad mannen sa (bortsett från svärorden kanske) så de uppfattade inte situationen. Annars är jag säker på att de också hade haft ett och annat att säga åt mannen...

Du har rätt i att ju mindre samhälle man vistas i desto större är risken för rasism och fördomar. Jag jobbar ju själv som handledare åt ungdomar med flyktingbakgrund, och man får verkligen se både ett och annat. Som tur är folk överlag väldigt trevliga här i Oravais, men så finns det ju ändå de där rötäggen...
TIDSTJUVEN

#3 - Karro

Ååh ja minns den bilden 😄☝🏼️ Ja tror ja tog den! Va int de nå konstensnatt?

Svar: Jepp, he e din bild! :D He va efter Vaasa Rockfestival (därav Papper-tröjan eftersom ja va där som fotograf åt Papper).
TIDSTJUVEN

#4 - Isabel Bjon

Vilket bra inlägg! Jag tål inte alls rasism, förstår inte varför människor någon gång valt att hata en människa pga deras hudfärg.... Helt dumt! Man borde reagera mer än vad man påriktigt gör när man hör eller ser något rasistisk, men bla jag är lite för feg för att börja skälla ut folk, även fast de kanske bevöver en utskällning!

Svar: Tack så mycket Isabel! Nej, jag har ärligt talat inte heller den minsta förståelse för människor med rasistiska åsikter. Vi får helt enkelt skärpa till oss och börja skälla ut folk oftare.
TIDSTJUVEN

#5 - Heidi

Så cool kille den där Adam.. Håller ju med dig helt förstås om att man aldrig ska acceptera rasism, men jag tänkte på en sak.. Är det verkligen rätt sätt att avlägsna sig från den? Liksom om man är med om en liknande situation som du var t.ex. på banken, om vi säger att mannen som betedde sig sådär hade stannat kvar, hade du då gått ut? Alltså jag menar inte att man ska sätta sig själv i livsfara om det är en sån situation, men annars så tycker jag det bästa man kan göra är att säga ifrån, stirra människan rakt i ögonen och säga ifrån. Jag är själv sån att när jag är med om diskriminering så blir jag så kokande arg att jag kan (oftast) inte hålla käften, och jag kan lova att det jag säger är inte alltid helt vettigt, rumsrent eller välformulerat MEN jag tycker ändå det är bättre att säga något (om man vågar alltså..) Jag gissar att många känner att det inte är någon vits att "blanda sig i", men om jag ser någon bli kränkt på det viset så tar jag det personligt och kan fan inte låta bli! Vi måste vara jobbiga, vi måste höja våra röster, vi måste visa att det finns människor i finland som bryr sig och som väljer att ta striden, vi kan inte bara vända ryggen och gå ut när det gäller, då visar vi bara att vi finner situationen som obehaglig och det ÄR den, men vi kan inte förvänta oss att offret i en situation ska slå ifrån sig först, det ska de inte behöva! OBS Jag menar nu verkligen inte nu att påpeka något om dig personligen, utan menar sådär allmänt, att jag tycker att vi det här landet behöver bli bättre på att ställa upp för varandra. Bättre på att säge emot. Bättre på att visa på vilken sida vi står. Tänker på Rebecka Holms insändare till Hbl för nåt år sen, som jag tycker alla borde ta del av. Att ingen ställer sig upp när ett barn blir påtrampat på det viset, det är förjävligt. : http://hbl.fi/opinion/lasares-brev/2012-01-16/finland-ett-tryggt-land-alla

Svar: Tack för din långa och mycket läsvärda kommentar Heidi! Du fick mig att inse att slutknorren på mitt inlägg kan misstolkas.
Vad jag menade var förstås inte att man ska ignorera händelsen genom att gå därifrån, utan att man ska REAGERA. Att man ska sätta ner foten och visa att man tycker att det som händer är fel. Att man själv ska vara den som tar makten över situationen. Att "vända på klacken och gå ut" menade jag mest som en liknelse, men det kanske blev en dålig liknelse eftersom man kan tolka saken bokstavligt. Jag har många gånger varit den som sagt emot när både bekanta och obekanta hasplat ur sig kommentarer som jag själv ansett som kränkande och diskriminerande. Just i den här situationen blev jag bara så förvånad och ställd att jag inte ens hann överväga att göra någonting innan personen ifråga hade gått därifrån.

Ett av mina tidigare inlägg om rasism kan du läsa här: http://tidstjuven.com/2015/april/mitt-finland-ar-inte-rasistiskt.html
TIDSTJUVEN

#6 - Silje

WORD! Verkligen bra inlägg!

#7 - Jhennifers mode & livsstilsblogg

Bra inlägg!!

#8 - PJ:s byffé – från by till fe

Den rasism du såg var öppen och provokativ; även om pojkarna inte själva förstod situationen. Det som jag tycker är svårare är smygrasismen som finns där man minst anar det och kommer till tals även bland släkt, vänner och bekantas bekanta. Hur gör man då? Det är en ständig kamp mot fördomar och ren dumhet. Tyvärr ingen lättbotad sjukdom. Ibland blir jag så trött men vi får inte ge upp!

#9 - marianorrgard

nej usch, att det finns såna inskränkta människor även i Oravais som är sällsynt multikulturellt för att vara en liten by..! :/ Eller nå, nog vet jag att det finns rasister och människor med fördomar redan där, men tycker det har handlat mera om "smygrasism" som en del pratat om vid matbordet hemma hos någon, alltså att våra invånare med utländsk härkomst inte skulle bli direkt och öppet "påhoppade" med fula ord så alla kan höra - av en vuxen människa dessutom. Det där var sorgligt :(

#10 - Mimas Hälsa&Skönhet

Rasism är så fult, onödigt och oacceptabelt. Fattar inte att folk orkar "välja att hata" till höger och vänster. -.-

#11 - Yvonne

Jag blir också så ledsen, jag har märkt att rasism också förekommer bland människor som jag lärt känna som kärleksfulla och omtänksamma... det är så korttänkt att dra alla över en kam bara för att man träffat på någon oärlig eller kriminell person från något visst land eller från någon viss folkgrupp. Som om det inte skulle finnas oärliga och kriminella finländare, kristna osv.