5 saker jag stör mig på

Mimmi skrev häromdagen ett inlägg om saker hon stör sig på, vilket fick mig att tänka på att jag också har lite grejer som jag gått och stört mig på nu på sistone. Ibland kan man liksom inte hålla sig från att bli irriterad, hur mycket man än försöker. Här kommer därför min version av saker som gör mig irriterad.
 
 
1. Folk som inte kan trafikregler
...men ändå rör sig med bil i trafiken. Ibland undrar man verkligen om vissa bilförare fick körkortet i ett cornflakespaket. Folk som använder omkörningsfilen som en helt vanlig körfil till exempel. Suck.
 
2. Folk som har budgivning på samma pryl i flera Facebookgrupper samtidigt
Jag undrar hur många av de där "Nu kom det ett högre bud i en annan grupp"-kommentarerna som ens stämmer. Helt säkert finns det försäljare som är så oärliga att de hittar på att det kommit in högre bud någon annanstans för att höja priset utan att folk fattar det. Det borde inte vara tillåtet att ha parallella budgivningar på samma pryl i flera grupper och så borde det inte vara tillåtet att ta emot bud via privata meddelanden heller.
 
3. Lördagsdeadlines
Det borde vara förbjudet att sätta deadlines på lördagar.
 
4. Hemlighetsfulla facebookstatusar
Ni vet de där statusarna som är så hemlighetsfulla att man inte fattar ett skvatt av vad personen egentligen har varit med om eller vill få fram. Varför måste man över huvud taget säga A om man ändå inte tänker säga B?
 
och sist men inte minst...
 
 
5. Vardagssexism
Vardagssexism finns överallt och folk borde helt klart bli mer uppmärksamma på den. Ta den här affischen som jag nyligen fick som eventinbjudan via mailen till exempel. Modevisning låter ju hur kul som helst och jag skulle gärna gå på den om jag inte redan hade planer för lördagen den 14:e. Men hur har de riktigt tänkt med det där vita kladdet på tjejens huvud? Vad har det med mode att göra och varför skulle det få mig att bli intresserad av att se deras visning? Provokation är så 2010. Måhända har de som gjort affischen inte ens tänkt på det (vilket jag har svårt att tro), men den ger väldigt obehagliga porrindustrivibbar... Osmakligt, tycker jag. Inte okej.
#1 - ida

Stöttar dessa irritationsmoment till 110%!

#2 - Ellen Delin

Håller så med dig på sista punkten!

#3 - Hanna

Vissa har nu mer dirrty minds än andra. Tjejen på bilden är vackra Anna-Kajsa, hon symboliserar världen, gröna skogar och växter. Sörjan symboliserar smuts, den tar sakta men säkert över Anna-Kajsa. Om vi människor fortsätter att konsumera och hålla på att skita ner världen som vi gör, kommer smuts att ta över världen helt. Future Fashion 2055 helt enkelt! Beklädnads visar att de har lärt sig att återanvända och göra om plagg och även designa egna från scratch för att försöka förebygga så att världen inte blir till en radioaktiv smutshög!

#4 - Jenny

Jag går själv på beklädnads och varit med och gjort affischen, såklart ser vi alla olika på bilden som första intryck, och jo kanske de e lite provocerande må man tro men den har ett rent budskap som kopplas till fashion 2055.

#5 - linda

Håller helt klart med dig om alla punkter! sånt jag irriterar mig mest på är nog mycket trafikrelaterat.. finns så många som man faktist kunde tro har hittat körkortet i cornflakespaket!! Haha :D

sista punkten har jag också funderat på.. tycker också personligen att bilden är osmaklig och inte en sekund att man tänker på modeshow när man ser bilden...

#6 - Robin

Som sagt vissa tolkar bilder olika och vissa kanske inte förstår sig på konst och mode! Men som Hanna sa så representerar bilden ett fint budskap!!!

#7 - TIDSTJUVEN

Tack så mycket för era kommentarer Hanna, Jenny och Robin! Det är intressant att få höra den ursprungliga tanken bakom bilden. Hur mycket jag än försökte analysera kom jag inte fram till vad som var budskapet med den, men nu när ni har berättat så är det förstås lättare att förstå hur ni tänkt. :)

Får jag fråga varför ni valde vitt istället för svart om det är meningen att sörjan ska symbolisera smuts och världens förfall? Ni tänkte aldrig på hur bilden kan misstolkas?

#8 - Christina

Håller helt med dig på 2an. Jag blev så irriterad på alla människor och deras sätt att både sälja och köpa saker på fb, så jag gick helt enkelt ur alla loppisgrupper.

#9 - robin

vi valde vit för att vi ville att det skulle representera nuläget av jorden vilket är väldigt kaotiskt, eländigt och smutsigt fast ingen egentligen ser det och bryr sig!

#10 - Sara

Söndagsdeadlines suger lika myki som lördagsdeadliner. har man dessutom en torsdagsdeadline på samma vecka o måndagsdeadline följand vecka så suger e ännu mer..

#11 - Anna-Kajsa , den jävla tjejen som far fallit offer för vardagsrasismen.

Hej.
Har det alls slagit dig att det kanske var jag som själv valde att ha vit yoghurt rinnande över mig ?
Har det slagit dig att vi kanske inte alls tänkte det på ett porrigt sätt ?
Kanske det bara är andra människor som tolkar bilden . Vi lever i ett land där man får tolka fritt , men tala inte i någon annans ställe. Jag tyckte att det var en av de roligare fotograferingarna jag har varit med om och det gör inte mig till en porr stjärna eller en hora.

Om vi faktisk skulle ta upp det här med vardagsrasism , varför inte fråga en som har utsatts för det. Till exempel mig. . .
Anledningen till att rasismens syns så mycket är för att alla tror att den är där, att allt och alla ska skyddas, att pepparkakor inte får gå i luciatåg och jag vet inte vad .!
Tänk om man nån gång, en enstaka individ eller grupp av människor faktist skulle göra något utan att ha en sexistisk tanke bakom allt.. ?
(radioaktiv smuts, antagligen kommer den vara vit. Och bara så du vet , VIT är det nya SVARTA)

ps.jag är emot rasism för jag är ett offer. men jag tänker inte gömma min kreativitet för det.

#12 - Sara

Shit vilka reaktioner det blev på bukkakebilden.
Jag är inne på ditt spår, såg bildenför någon dag sedan och blev lite shockad över att ingen lärare satt stopp för den.
Den har ju extrema porrvibbar.

#13 - Hanna

Inga lärare satte stopp för detta för att de inte har så där dirrty minds och ser faktiskt skillnaden på konst och porr. Men som Robin redan hade nämnt, inte alla förstår konst och mode. :) Här är en liten inspo vi hade: http://www.allure.com/celebrity-trends/cover-shoot/2014/cara-delevingne-gets-nude Berätta gärna hur bilden är porrig!

#14 - Michelle

Haha, håller så med om alla punkter förutom den sista. "vissa bilförare fick körkortet i ett cornflakespaket" tror ja dör av skratt, hihi.

Angående sista punkten så slog mig faktiskt inte tanken att bilden alls skulle kunna vara porrig förrän jag nu läste det här blogginlägget. Tyckte reklamkampanjen är super eftersom det helt klart väcker känslor och intresse! :)

#15 - hanna, förbanna

woah vilka kommentarer du fick över din bildfundering. Konst ska väl vara fritt att tolka?
Håller med till 100% på första punkten, och då har vi inte speciellt svår trafik här på Åland! ;)

#16 - Victoria

Jag måste nog också slänga in en kommentar att jag blev aningen chockad när du har tolkat bilden som porrig/sexistisk. Emellanåt känns det som om allt i vår värld överanalyseras och man gör saker och ting större än vad de egentligen är. Samma sak gäller bilder med halvnakna kvinnor som många gånger klankas ner på och ses som "sexism". Vad jag aldrig kommit underfund med är hur det handlar om sexism när personen bakom kameran valt att göra det själv? Borde personen på fotot inte ha rätt att välja själv vad hon gör med sin egen kropp? I detta fall gäller samma sak. Idén bakom bilden är inte sexism, varför skall den då behöva framföras som sexistisk? Det är fritt att tolka bilder, men i detta fall kan din kommentar påverka deras evenemang på ett negativt sätt. Många kanske ser på bilden på ett sexistiskt sätt nu, som dom annars inte ens skulle ha gjort innan. Viktigt, ack så viktigt, att läsa/ta reda på tanken bakom en bild/ett projekt innan man dömer. Och har man en åsikt bör man tänka på att framföra den som just det: en åsikt, inte som fakta. Bara några tankar från min sida som också hör till den kreativa branschen :)

#17 - Linda

Kom ihåg alla modenissar där ute som tycker bilden visar ett klart budskap, att vitt skulle vara smutsigt (jag hade nog använd svart istället!) .. man måste kunna ta kritik i vilken bransch som helst! modebranschen ser jag väl speciellt som en bransch där man inte kan komma framåt om man inte får "negativa kommentarer" först! ta folks åsikter i beaktande och gör en förändring till nästa gång ni gör något liknande! :) ni som går på 3an på optima nu e ju inte speciellt gamla, ni har mycket att lära ännu!

#18 - Elin

Oj, blev lite chockad över bilden! Och när det gäller sexism (undrar vad rasism som nån nämnde har med saken att göra...) så handlar det ju inte riktigt om modellerna utan om tanken bakom - i detta fall - marknadsföringen, på samhällsstrukturen och att man anspelar på sex och i de allra flesta fall kvinnor som sexobjekt. Och du nämnde ju inte heller modellens roll så förstår inte vissa kommentarer. Eftersom vitt som färg i allmänhet står för renhet förstår jag inte alls tanken att det vita ska symbolisera smuts, kanske kunde en catchy slogan förklarat saken men bilden kan nog hur som helst ifrågasättas.

#19 - Karro

Alltså Maria nu håller jag verkligen med dig på alla punkter - även den sista. Ser att det har blivit lite uppståndelse här i kommentarsfältet så därför vill jag skriva lite åt er som är "chockade" över Marias reaktion...

Man behöver väl inte ha en extremt dirty mind för att associera vitt kladd i ansiktet på en tjej med porr? Jag förstår inte hur tanken INTE slår en. Att några sen skriver att vi "inte förstår oss på konst" är ju bara befängt. Konst är väl till för alla att tolka fritt, eller hur? Speciellt en affisch som ska locka besökare! Jag är övertygad om att skulle man visa bilden åt random personer (speciellt män) på stan och fick deras ärliga svar skulle majoriteten spontant tänka på porr.

Det finns SÅ mycket sexuella anspelningar i reklam och media, även ganska tydligt i bilden du länkar till mamahannas. Sen att man gömmer detta bakom ett budskap gör att det liksom blir mer oskyldigt.

Det hade gett en HELT annan effekt om smörjan varit grå/svart och faktiskt sett ut som smuts som ni menar att den symboliserar.

#20 - Jessica

1. Håller med, jag har inte körkort men kan bli ganska irriterad på de som inte kan trafikregler
2. Asså jag tror inte man får hålla på med "kohandel"
3. Japp
4. Men eller hur?!! Asså vill man bara ha uppmärksamhet så kanske man kan be om den på annat sätt. Galet irriterande att läsa hemliga eller skumma eller halva statusar... haha
5. Asså jag hoppas inte att alla på modevisningen skall gå med kladd på sig, blää jag hade vägrat som modell!

#21 - Victoria

Men varför hakar man upp sig på det vita som hällts över henne? Om man nu då analyserar bilden, borde man inte analysera den som en helhet? Hon är inte naken (tolkningsfråga förstås, hon kunde vara naken). Fotot är av ansiktet och ner till axlarna. Inget kränkt/obekvämt/sexistiskt uttryck i ansiktet (enligt mig). Stor blomkrans kring halsen. Och ja, något vitt på huvudet. Jag ser helt enkelt inte det sexuella i den här bilden om jag ser den som helhet.

Jag håller med om att budskapet kanske gått fram bättre med mörk färg, men då skulle kanske någon annan uttryckt sig om hur kvinnor trycks ner, eller ja vad vet man hur det skulle kunna tolkas då. Och ärligt talat är fotot bra mycket vackrare med vitt ist för brunt eller svart. Men ja, en catchy slogan skulle kanske funkat allra bäst för att helt säkert klargöra budskapet med bilden! Jag personligen tycker den har potential!

#22 - Anonym

Jag blev också lite förvånad över den sista punkten. Jag såg inget sexistiskt över bilden och skulle knappast ha gjort det om jag inte skulle ha läst vad du skrivit. Om de allra flesta assoccierar det vita "kladdet" med något porrigt anser jag att det är majoriteten som har ett dirty mind. Fast med dagens sexistiska samhälle kanske det inte är så konstigt att många nästan "letar" efter något sexistiskt i allt, bara för att kunna klaga på att "allt är sexistiskt"...

#23 - Jenna

Jag vill också bidra till diskussionen och börja med att säga att jag verkligen hoppas att folk låter blir att gå till personangrepp i den här frågan. Att Maria uppmärksammar något som fler än hon tolkat ska inte hon anklagas för. Jag tror definitivt inte att hon är ensam om sin tolkning av bilden och även om hon vore det så har hon all rätt att uttrycka sin åsikt. Jag förstår att de som varit med och organiserat tillställningen och planerat alla detaljer kring eventet har jobbat extremt hårt och därför kanske inte kan ta emot kritik även om den är välmenad.

Jag har en examen i marknadsföring och jag är helt övertygad om att stylister, modeller och alla andra inblandade inte hade någon som helst ond avsikt eller var ute efter att provocera i och med den här bilden - men jag finner det märkligt att INGEN kom på tanken hur den kunde uppfattas eller feltolkas och att ingen såg anspelningen till porr i något skede av produktionen... Jag tycker det är en jättehäftig bild och förstår tanken bakom den, men FÖR MIG blir undertonen märklig och snudd på kvinnoförnedrande,

Ibland kan det bli så, att konstnärer blir så uppslukade av sin konst att de inte ser verkligheten som konsten sedan placeras i och det är tyvärr det jag tror hänt här. Det är olyckligt att bilden ska behöva tolkas så som den gör men det är tyvärr den verklighet och det samhälle vi lever vi. Det är varken fotografens, stylisternas, modellens eller lärarnas fel.

Jag tror och hoppas att modevisningen blir en succé, för som sagt är jag 100% säker på att intentionerna med bilden var goda och äkta!

#24 - Malin

Såg verkligen inget sexistiskt med bilden. Skulle aldrig ha tänkt på det om du inte hade skrivit det. Och ser det fortfarande inte som något porrigt..

#25 - Natalie

Jag tycker att egentligen borde ju inte de ta illa upp de som gjort affishen .. Med konst är ju all uppmärksamhet - bra uppmärksamhet?! :P

#26 - Annie

Ni som säger att ni inte ser det sexuella i den här bilden, vad lever ni under för sten egentligen? Har ni nångång ens sett porr?! Man behöver inte vara särskilt erfaren på internet för att direkt se kopplingarna till porr i den här bilden! Det är inte som att man behöver "söka efter något sexistiskt" i det här - det är rakt in your (eller hennes) face.

#27 - Hanna

Anna-Kajsa njöt nog inte av att få kall naturell yoghurt hällt över sig kan jag säga! En bild säger mer än tusen ord och det är väl upp till var och en vad deras "tusen" ord sägs. Det var inte meningen att provocera med denna affisch och inte heller göra den sexistiskt som en del ändå vill påpeka även om vi har försökt att förklara storyn bakom. Såklart ska alla få ha en åsikt men nu tycker jag det mest blir "vem får sista ordet" och att vi nog gjorde jätte fel, borde ha gjort si och så istället och blahiblaha. Missförstå mig inte, all kritik mottages och också råd för den delen. Bra att man kan lära sig nya saker varje dag. - Kom på modeshowen vettja så får ni alla se vad som bjuds på!

#28 - Captain NN

Är det bara jag eller blir det kul om någon frågar "Vill du komma på modeshow?"

#29 - Cindy Ekman

Jag tror det ligger till så att de som har en estetisk syn på saker och ting tolkar bilden som en modebild/konst och de som inte har det tolkar den som porrigt, am I right? Kanske borde tagit in en bankdirektör att analysera bilden :D

#30 - Victoria

Jag vet inte vilka kommentarer som riktas till vem, men jag tycker i alla fall att det är intressant att se hur olika man kan se på saker. Jag strävar sen inte efter att få sista ordet, så kommentarerna får fortsätta även efter mig (förlåt Maria för att vi spammar ditt kommentarsfält). Vad jag ville ha sagt från början är i alla fall, att alla har rätt att tolka denna bild som dom vill och säga sin åsikt. Vad jag kanske stör mig mest på är att emellanåt framstår dessa åsikter som ren fakta. Att det här ÄR vardagssexism. Istället för att "jag tycker....".

För att citera Marias text: "Vardagssexism finns överallt och folk borde helt klart bli mer uppmärksamma på den. Ta den här affischen som jag nyligen fick som eventinbjudan via mailen till exempel.". Här uppfattar i alla fall jag det som om Maria vill lära oss att detta ÄR vardagssexism. Och Annie kommer med rent ut av provocerande åsikter: "Ni som säger att ni inte ser det sexuella i den här bilden, vad lever ni under för sten egentligen? Har ni nångång ens sett porr?!" och "Det är inte som att man behöver "söka efter något sexistiskt" i det här - det är rakt in your (eller hennes) face.". Hon anser alltså att alla som inte tycker att denna bild är sexistisk lever under en sten och att vi aldrig sett porr. Hon framför det som om det är ren fakta att denna bild är sexistisk.

Jag önskar att alla skulle kunna vara mera öppna för att det finns fler sätt att se på saker, och att alla sätt är ok. Vi behöver inte alltid vara av samma åsikter. Men som Jenna redan lite tog upp, att när det gäller marknadsföringsmaterial måste den som gör det granska det med ett kritiskt öga. Om materialet kan misstolkas så grovt att det blir sexistiskt borde man kanske fundera ut en lösning på problemet (ifall man verkligen inte strävar efter att det skall vara provocerande och sexistiskt!). Hoppas evenemanget ändå blir lyckat och att ni tänker detta som "learning by doing". Tack för mig, and no hard feelings. :)

#31 - Jenna V.

Alltså vi först och främst säga att bara för att någon tycker att en bild är sexistisk är det inte personangrepp på varken personen på bilden eller personen som skapat den.

Sexism kan vara omedvetet och medvetet, men oavsett är det något som man absolut måste ha i åtanken. Speciellt om man vill jobba inom media i dag. Som tur är ni som jobbat med modeshowen så pass unga att detta knappast kommer påverka er framtida karriär väldigt mycket, MEN det här är ett perfekt tillfälle för er att lära er av era misstag.

Bilden i säg är det inget fel på och tanken är god, men om detta är något som kommer spridas måste man tänka på varje liten detalj. Hur kommer detta tolkas? Att ha någon som har inga emotionella band till projektet/de som jobbat med projektet är bra, för då kan personen vara opartisk i bedömningen av bilden.

Bara för att Maria tyckte att den gav porrvibbar betyder inte det att hon menar att personen på bilden njuter av att få vit vätska över sig, det är bara hennes opartiska tolkning av bilden. Och om ni någonsin vill jobba med och inom media är det här så så viktigt att tänka på:

1. Ta det inte personligt. Det är inte en kritik till era kunskaper i att fotografera/modella/marknadsföra osv. utan konstruktiv kritik.
2. Tänk på alla möjliga scenarior. Vad händer OM någon tycker den är provocerande? HUR ska vi hantera det och VAD ska vi tänka på till nästa gång?
3. Och till sist. Ni är i det skedet att detta knappast kommer påverka era framtida karriärer, MEN om detta skulle ha varit ett känt märke/medibolag/whatevs så kan man INTE regera som ni gjorde, för då skjuter ni er bara i foten ännu mer och svartmålar både de ni jobbar för och er själva för en lång tid fram över. Och tack vare internet så glöms inte saker bort lika fort längre.

Ta det inte så hårt. Livet går vidare och som Victoria sa, "learning by doing".

Mvh,
Kulturproducentstuderande, journalist och person som jobbar aktivt inom mediafältet :)

#32 - daniela

Jösses sån uppståendelse de ha blivi kring sista punkten. Ja måst säga att min första tanke nog int var att det var nånting porrigt över bilden, men att jag nog int heller på någo sätt sku ha kommi fram till att den vita geggan i hennes ansikte föreställer smuts..?

Hur som helst, min åsikt gällande den här saken e att eftersom bilden (enligt mig i alla fall) inte har ett TYDLIGT budskap som alla fattar direkt när de ser på bilden, utan hon har nån mystisk vit gegga i ansikte och blommor runt halsen, borde de som skapat affischen vara förberedda på att folk helt enkelt tolkar den på olika sätt. Det, att folk av sig själva skulle fatta att budskapet är att vår jord är nedsmutsad, tycker jag verkligen inte att de kan förvänta sig.

#33 - PJ:s byffé – från by till fe

Den reklamen har verkligen gått hem! All reklam är bra, även den dåliga, är ett gammalt påstående. Nu känner snart sagt alla till att det är modevisning 14 februari på Optima Arena.

Om man sedan tycker bilden är bra eller dåligt är en högst individuell sak. Själv funderade jag: varför har hon glasyr i håret? Jo, en sak till: varför står det 2055? Det är ganska långt fram i tiden och då vet vi inte ens om Optima Arena finns kvar.

#34 - Karin

Fint att du uppmärksammade den här affischen! Nu hoppas jag att man också inom utbildningen diskuterar hur kvinnor (och män och andra könstillhörigheter) porträtteras.

#35 - Camilla

Jag tycker främst bilden är konstig. Förstår inte vad som är poängen med den och det vita kladdet. Och jag tycker att om de som skapat planschen måste förklara vad tanken är, eller som någon skrev att det är viktigt att ta reda på vad som är bakom en bild/projekt, så har de inte lyckats med annonseringen. Alla som ser den har ju knappast tillgång till förklaringen om att det vita är smuts.

Kan ju förstå att de som gjort planschen går i försvarsställning men att försvara bilden med att alla inte förstår sig på konst känns ganska långt. Hur ofta måste konst normalt förklaras? Mycket går väl ut på att betraktaren får tolka saken som den vill

#36 - Anonym

Men här kommer en till kommentar.
Har ni någonsin sett sperma i klarvit färg? Inte jag ialf...
Min första tanke var nog bara mås-skit på huvudet. Eller en tjej som fått en vit färgburk över sig.
Och varför ta detta med vardagssexsism så negativt?
Get loose, sex is good!

#37 - anonym

Håller med föregående, sperma är ju inte enns hel vitt.. Och om ni tolkar det så tolkar ni allt som är vitt och rinner som sperma?

#38 - Anso

På sista punkten håller jag med dig Maria till 100 procent. Förstod faktiskt int att det vita föreställde radioaktivt smuts :)
Dessutom måste jag säga att jag heller inte förstår pratet om rasism här som någon nämnt i en kommentar?