2015-08-27 | 12:02:00

Handelns och kulturens kväll i Jakobstad

 
Igår vankades det Spotlight i Jakobstad så jag rattade iväg norrut för att spendera kvällen tillsammans med Ida-Marie. Spotlight är lite som Jakobstads motsvarighet till Konstens natt i Vasa - det vill säga en handelns och kulturens kväll. Butikerna har kvällsöppet och massa härliga rabatter, det ordnas modeshower och musikuppträdanden i stadens alla hörn och olika kulturella platser har öppet hus. Temat för årets Spotlight var multikulturellt.
 
Tyvärr inleddes kvällen med regn och rusk, men det finns som bekant inget dåligt väder... Jag hade själv laddat upp med både regnrock och paraply, och stadens invånare hade tänkt likadant. De regnblöta gatorna fylldes med folk och när godiskanonen avfyrades kom många på att paraplyerna kom till dubbel nytta - man kunde ju vända dem upp-och-ner för att fånga upp så mycket godis som möjligt!
 
 
En av mina favoritbloggerskor och -företagare Malin Båtmästar (ni vet, hon som driver butik, skriver recept, bloggar och ger ut böcker) var på plats i bokhandeln för att signera böcker. Malins första bok Söta öde är en av mina favoritbakböcker och nu har hon nyligen kommit ut med en ny receptbok.
 
 
Jag kom hem med ett signerat exemplar av Malins nya mat igår och är så här ivrig på att få testa alla smarriga glutenfria matrecept! Stay tuned. :)
 
 
Ute på gågatan uppträdde det österbottniska bandet Charcoal Grey med låtar från sitt nya album. Pieces är ju bara för härlig!
 
 
Lite senare gick vi iväg till Code för att kika på deras modevisning.
 
 
Sedan var det dags för lite dansuppträdanden kombinerat med hårmodeshow. Intressant och kul koncept!
 
 
Kvällens höjdpunkt och det som alla väntat på var förstås Musta Barbaari och Prinssi Jusuf. Jag skäms lite för att erkänna att jag knappt visste vem de var förrän igår. Jag var tvungen att googla på dem innan showen för att få reda på varför folk var så tokiga i dem. *pinsamt* Och alltså jissses, nu fattar jag verkligen vad grejen är! Killarna är ju genier. De är en finsk rapduo som gör klockrena låtar med antirasistiska budskap. De driver bland annat med fördomarna kring att vara ung och mörkhyad i Finland.
 
 
Vi var förstås tvungen att ta en Salil eka, salil vika-selfie med killarna efter spelningen. Jag älskar Jusufs "Vad sjutton håller de på med?"-min på bilden.
 
Ida-Marie var med och ordnade hela Spotlight, så jag måste bara berätta om en kul grej som hände när vi hängde backstage också. Under spelningen läste killarna upp dikter på knagglande svenska som mellansnack, för att visa hur svårt det är att prata svenska men att de ändå försöker, och en av dikterna var av lite mer... eh, lättklädd, natur. Publiken vred sig av skratt när Jusuf läste dikten och efter spelningen frågade Jusuf vad det var som var så roligt med dikten. Han höll på att skratta ihjäl sig när han fick förklaringen till vad dikten egentligen handlade om. :'D Han som bara hade googlat på "svenska dikter" och tagit första bästa. Oops.
 
 
Sedan kutade vi iväg till Skolparken där Ida-Marie skulle vara speaker.
 
 
Kvällen avslutades med ett vackert uppträdande av Jennie Storbacka. Vilken härlig augustikväll det blev!

Finheter
Christina

Det låter som en mycket trevlig kväll.. Tänkte nog på alla Jeppisbor igår när jag såg vilket väder det blev, men det finns ju som bekant inget dåligt väder... ;)

Svar: Exakt. Med regnkläder och paraply klarar man sig! Som tur klarnade det dessutom upp under kvällens gång, så vi behövde inte lyssna på artisterna i spöregn i alla fall. :)
TIDSTJUVEN

2015-08-27 | 17:46:56 | http://finachristinas.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?