Mitt Finland är inte rasistiskt

 
När jag städade för ett par dagar sedan hittade jag mina gamla fotalbum. De innehöll bland annat de här bilderna, som är tagna för ganska exakt fem år sedan. Då gick jag och mina klasskompisar andra året i gymnasiet och vi åkte iväg på en efterlängtad klassresa till Berlin. Det var lite knepigt med den där resan, för vulkanutbrotten på Island gjorde att vi blev tvungna att skjuta upp den på grund av inställda flyg. Men till sist fick vi spendera några soliga majdagar i vackra Berlin. Vi åkte U-bahn och S-bahn, hyrde cyklar och tittade på sevärdheter, shoppade i Kurfürstendamm och kände oss vuxna.
 
 
Och så besökte vi Sachsenhausen. Sachsenhausen är ett nazityskt koncentrationsläger som användes mellan åren 1936 och 1945. Senare användes det också av den sovjetiska staten som ett läger för tyska krigsfångar. Idag används Sachsenhausen som ett museum - en påminnelse om den tid som varit och vi aldrig får glömma bort. Flera av de ursprungliga byggnaderna finns kvar. Toaletter, sovsalar, matsalar... till och med resterna av det som var gaskammaren.
 
När man är sjutton år och beskådar detta under en klassresa, då berörs man något otroligt. Man kan inte på något vis förstå vidden av människans ondska och hat, men när man ser byggnaderna där människor har spenderat år av sina liv, när man går på grusvägarna där tusentals dödsdömda människor gått, när man ser foton på de oskyldiga individer som blivit satta i lägret (till och med små barn!) och blivit avrättade enbart för att de hade "fel" ursprung, tro, hudfärg eller läggning... då snörps hjärtat ihop. Att någon människa har kunnat göra så mot sina medmänniskor, det är ofattbart.
 
 
Själv står man där, sjutton år med hela livet framför sig, i en värld som är långt mera accepterande än 1930- och 1940-talets Tyskland. Man inser att ens egna problem är obetydligt små och att dagens samhälle har kommit otroligt långt på vägen bort från koncentrationslägrens och förtryckens tid.
 
I söndags var det riksdagsval här i Finland. Tyvärr visade riksdagsvalets resultat att vi kanske inte lever i ett så accepterande och fint land som jag trodde då när jag var sjutton år. Det näst största partiet i riksdagen blev Sannfinländarna - ett parti vars åsikter i stor utsträckning grundar sig på hat och fördomar. Ett parti som jag inte på något vis sympatiserar med. Många åsikter som de sannfinländska riksdagsledamöterna står för är så extrema att de faktiskt är jämförbara med de som rådde i nazityskland. Linnea sammanfattade detta i ett mycket bra blogginlägg (läs det!). Det finns riksdagsledamöter som tycker att homosexuella och invandrare ska omplaceras på Åland, att invandrare inte ska få vistas på Vasa torg, och så finns det sådana som vill tillåta hets mot folkgrupp. Och alla dessa har folket själva valt att rösta på så att de ska få ta plats i riksdagen. När jag tänker på allt detta skäms jag över att vara finländare.
 
Förbundet Ungdom mot rasism har nu efter valet startat en mycket fin kampanj på Instagram. Den går ut på att man ritar ett hjärta på sin hand och lägger upp ett foto med taggen #umrfinland. Med detta vill Ungdom mot rasism möta hatet från det parti som vill göra Finland till ett hårdare land att leva i för etniska, språkliga, religiösa och kulturella minoriteter. Ungdom mot rasism vill möta hatet med ännu större kärlek och på så sätt visa att man inte understöder de åsikter som Sannfinländarna står för. Enkelt. Simpelt. Och visst är det ju precis så vi ska göra. Vi ska inte möta hat med hat. Vi ska möta hatet med kärlek och vi ska visa att världen blir en mycket trevligare plats att leva i om man hjälper sina medmänniskor och står upp för dem som blir orättvist behandlade. Rasism är något av det värsta som finns och vi ska inte behöva tillåta den. Vi har kommit så mycket längre än så.
Mitt Finland är inte bakåtsträvande och främlingsfientligt.
Mitt Finland är öppet, demokratiskt och jämlikt för alla.
#1 - Sandra

När jag var 17 fanns det inte i min värld att vi skulle återgå till något som ens liknade 30-talet. Världskrigen kändes som sååå längesen. Och ingen kan väl längre vara dum? Så fel jag hade... Och ju äldre det blir, desto mindre längesen känns andra världskriget. Det känns så otroligt sorgligt att ni som nu är unga och mina egna barn inte ens ska få växa upp i tron att det bara blir bättre. Samtidigt är det ni som är hoppet! Sluta inte kämpa, det tänker inte jag.

Svar: Tack för din kommentar Sandra. Vi ska aldrig sluta kämpa. <3
TIDSTJUVEN

#2 - Elvira

Ja usch och fy ...kändes ju inte så jättetrevliga, dessa valsiffror. Nåja, med ett leende på läpparna mot framtiden då, tänker jag. Så bra skrivet förresten!

Svar: Tusen tack för de fina orden Elvira! Ja, vi måste ta sikte på framtiden och göra det bästa vi kan av den.
TIDSTJUVEN

#3 - Linda

Du e så otrolit bra att uttryck de i text så he int kloukt :D !! väldigt bra skrivat Maria <3

Svar: Tusen tack Linda! Va glad jag blir att du tycker så. <3
TIDSTJUVEN

#4 - Jarina

Usch, det där med koncentrationsläger är inget roligt. Jag besökte ett en gång i Nederländerna och det kändes riktigt hemskt att stå där och tänka hur illa människor blivit behandlade just där.

Svar: Ja visst är det obehagligt att besöka resterna av koncentrationslägren. Men samtidigt är det en upplevelse som man bär med sig för resten av livet.
TIDSTJUVEN

#5 - Challo

Applåådeer!

Svar: <3 <3 <3
TIDSTJUVEN

#6 - Isabel Bjon

Jättebra skrivet! Jag ska ju själv på en liknande resa om en vecka, då kommer vi behandla just det här med förintelsen och åka till bl.a. Koncentrations lägret i Auschwitz.
Men att sannfinländarna kom andra i riksdagsvalet gör mig verkligen förbannad! Om ja sku ha fått rösta sku ja nog ha gjort det!!!

Svar: Tack så mycket Isabel! Du har verkligen en tankeväckande och berörande resa framför dig och det är fint att höra att du kommer använda din framtida rösträtt.
TIDSTJUVEN

#7 - Maria

Jag har också besökt flera koncentrationsläger, bl.a. Sachsenhausen, det är hemskt men lärorikt och något jag tycker alla behöver göra om de har möjlighet :)

Jag är annars glad att jag inte behöver vara i Finland under dessa trista omständigheter, för ett Finland där ett främlingsfientligt parti är näststörst är inget Finland jag vill bo i. Men naturligtvis ska vi antirasister se till att synas mera än rasisterna!! :)

Svar: Det är otroligt hemskt att besöka ett koncentrationsläger. Hela atmosfären vittnar på något vis om det hemska som skett där. Men bra ändå att man inte suddat ut spåren av koncentrationslägren, utan låter dem finnas kvar och berätta sin historia.
Du har rätt i att det är viktigt att vi som är emot rasism vågar stå upp för vår åsikt. Jag såg att du också har bloggat om Ungdom mot rasisms kampanj. Heja!
TIDSTJUVEN

#8 - Emelie

Jämlikt är ordet! Såsom vi kan hjälpa andra nu har också vi blivit hjälpt en gång i tiden. Finland har inte haft det lätt i sin tid och tänk hur många länder som hjälpt oss på fötter. Dagens samhälle är mångkulturellt och blir det mer och mer för varje dag. Finland måste verkligen öppna ögonen för andra människor i denna värld och sluta sjunka in sig i finskan och finska traditioner. Finland borde bli ett öppnare land som skulle våga vara mera utåtriktat tycker jag.

Svar: Du har en så viktig poäng här Emelie! Världen globaliseras och det är inte hållbart att tänka att Finland ska leva kvar i en avskärmad liten bubbla från resten av världen. Mångkulturalitet är en rikedom.
TIDSTJUVEN

#9 - Oscar

bra inlägg respekt!

Svar: Tack Oscar!
TIDSTJUVEN

#10 - Erik, Umeå

Så länge det finns sådana som du och dina likasinnade, ni unga och kloka, så finns det hopp för Finland.

Svar: Tack så mycket Erik. Jag hoppas att du har rätt.
TIDSTJUVEN

#11 - Daniela

Applåder! Klockrent skriver Maria! :)