En lärorik hudvårdskurs hos Cosmetique

 
Torsdagkvällar är oftast tråkiga och händelselösa. Det är sista kvällen före helg och man hittar sällan på någonting storslaget. Men den här torsdagkvällen var precis tvärtom!
 
Jag hoppade i bilen och körde iväg till Jakobstad för att gå på hudvårdskurs hos Cosmetique. Väl framme i Jakobstad tappade jag först bort mig i Campus Allegro och hittade sedan en hiss som inte ville samarbeta. Precis när jag höll på att bli riktigt uppgiven kom en hjälpsam person till min undsättning och guidade mig upp till rätt våning (tack fina du!) så att jag kunde sälla mig till resten av Cosmetique-skaran. Kurskvällen drog igång och jag fick umgås med bloggkompisen Jannike och en handfull andra härliga kvinnor i ett par timmar.
 
 
Det bjöds på skumpa, snacks och en väldigt pedagogisk och välplanerad föreläsning. Jag har väl kanske blivit lite studieskadad efter fyra års speciallärarstudier, men fina presentationer är något som jag verkligen uppskattar.
 
Sabina som ledde kursen berättade om hur huden, vårt största organ, behöver tas väl omhand för att kunna skydda oss mot farliga partiklar och rensa ut skräpet. Ni har kanske hört talas om fria radikaler? Enkelt förklarat är det små elaka partiklar som kroppen tar skada av, och såna vill vi inte få i oss. Tyvärr finns de överallt, och då är det viktigt att kompensera för dem med antioxidanter. Antioxidanter är supersnälla små partiklar som finns i saker vi äter (till exempel avokado och citron, som det bjöds på under kvällen) men också i ekologiska hudvårdsprodukter eftersom de är skapade av saker som växer i naturen. Inga konstgjorda molijoxer och mystiskheter.
 
De hudvårdsserier som presenterades under kvällen, Odylique och Organic Pharmacy, är sådana som är snälla mot huden och hjälper till att skydda den. Eftersom alla ingredienser är ekologiska behöver man inte vara rädd för att de ska kunna skada kroppen på något vis. I och med detta är de förstås också lite dyrare än de stora kedjornas produkter, men den här kursen fick mig att inse att det är värt de där extra slantarna.
 
 
Vi fick testa en hel hudvårdsrutin som man kan göra på kvällen - allt från rengöring till fuktighetskräm - och Sabina berättade om de olika produkterna. En sak som jag fastnade för var att man inte ska vara rädd för att använda olja i ansiktet. Jag är knappast den enda som undvikit oljiga produkter eftersom jag inte vill att ansiktet ska se "flottigt" ut, men faktum är att huden behöver oljan.
 
 
I slutet av kvällen hjälpte Mia och Sabina oss att hitta produkter som passar vår hudtyp. Under kursens gång blev jag röd som en kräfta av produkterna och jag fick veta att jag har en väldigt "ung" och känslig hud (babyface, här hej!) trots att jag är över 20. Jag ska alltså inte använda produkter som är ämnade för åldrande hy.
 
 
Under kvällen kom jag också att tänka på att jag faktiskt har hela det där lyxiga Organic Pharmacy-kitet liggande i en låda här hemma, vilket jag lite skamset berättade för Sabina. Jag vann det i en utlottning på bloggjulfesten i november och har inte ens öppnat det ännu... Nåväl, i slutändan var det bra att jag inte har öppnat det, för alla produkter passar inte min hud. Sabina gick igenom dem en åt gången och berättade hur jag ska använda dem och vilka jag ska ge över åt mamma. Guld värt!
 
Detta fick mig osökt att tänka på att om till och med skonsamma ekologiska hudvårdsprodukter kan vara opassande för min "bebishud", hur kan jag då veta att billiga produkter som jag slumpmässigt köper från någon stormarket passar den? Oftast läser man (eh, jag...) ju inte igenom innehållsförteckningen på de produkter man smetar på huden, utan man litar blint på de fina och löftesgivande texterna på framsidan av förpackningarna. Jag har tidigare tyckt att kosmetologbesök och liknande bara är onödiga, men det här fick mig att inse att det är viktigt att kolla upp sin hudtyp, få professionella råd och använda sådana produkter som passar en.
 
Det blev en väldigt lärorik och tankeväckande kväll. Tack Cosmetique!
#1 - Ida-Marie

Åh ni ser ut ti haft en riktigt bra kväll, och såååå intressant! Du får så dela med dig av tips nästa gång vi ses, hehe ;)

Svar: Ja, riktigt trevligt! Så lyxigt att bara få sätta sig ner och bli bortskämd med härliga produkter. :) Jag lovar att dela med mig av tips sedan!
TIDSTJUVEN

#2 - Maria

Åh så härliga och lyxiga produkterna ser ut! Jag älskar dessutom allt som har med rosor att göra :) Mitt personliga favoritmärke vad gäller hudvård m.m. är förresten Dermosil :)

Svar: Som godis för huden! :) Om du älskar rosor är jag säker på att du skulle bli stormförtjust i ansiktssprayen med rosdoft. ;)
TIDSTJUVEN