2014-09-07 | 19:11:00

Om att tjäna pengar på sin blogg

 
Jag fick en fråga i kommentarsfältet för ett tag sedan och kände att det här är ett ämne som jag gärna svarar på i ett inlägg. Så här lyder frågan som kom in från Niini:
 
 
Nu har jag ju inte någon blogg som jag livnär mig på rent ekonomiskt och jag har väldigt sällan annonser här på bloggen. Ärligt talat tjänar jag för tillfället inte en cent på att blogga och så är det för de allra flesta bloggare. De företag som jag samarbetar med är sådana som jag verkligen gillar eller vars produkter jag gärna recenserar. Jag bloggar inte för att tjäna pengar, utan för att det är roligt och givande på andra sätt än ekonomiskt! Livet handlar nämligen inte bara om pengar. Tjänar man en slant på att skriva om det man brinner för så är det ju en stooor fördel förstås, men har man den ekonomiska vinningen som huvudmål med sin blogg så tror jag inte att det blir någon särskilt bra blogg i slutändan.
 
Jag dömer inte dem som väljer att gå in helhjärtat för att tjäna pengar genom bloggandet (har man en blogg som man lägger ner mycket tid på så kommer ofta ekonomi in i bilden vare sig man vill det eller inte - speciellt om bloggen blir stor och populär) men jag läser personligen inte bloggar där de betalda inläggen kommer allt för tätt. Annonser och reklamer i sidospalten är helt okej tycker jag, men det känns som att bloggarna tappar en del av sin genuinitet och tilltro om det ena inlägget efter det andra handlar om någonting som personen bakom bloggen aldrig skulle skriva om ifall hen inte fick betalt. Ni förstår säkert hur jag menar?
 
Men nu kom jag visst av mig litegrann. Jag skulle säkert kunna babbla om det här i all evighet, men det var ju Niinis frågor jag egentligen skulle svara på.
 
 
Här kommer ett par konkreta råd på vägen till dig Niini
och andra som vill sälja tjäna en liten slant på att blogga: 
 
SKAFFA PAYPAL
Ska man börja tjäna pengar på sin blogg löns det garanterat att skaffa ett konto på Paypal. Då behöver man inte ge ut sin egen kontonummer till de företag man samarbetar med och det är tryggt och säkert för alla inblandande. Själv har jag inte kommit mig för att skaffa Paypal ännu, men jag har övervägt det både en och två gånger.
 
SÄLJ DIG INTE FÖR BILLIGT
Hur mycket man ska ta betalt är förstås svårt att avgöra, men man bör alltid ha i åtanke att företaget ifråga får otroligt mycket reklam via en blogg. Jag tycker absolut inte att man ska sälja sig för billigt även om man bara har en "liten" blogg. Skriver man sponsrade inlägg eller lägger ut en annons från ett företag ska man absolut ta betalt för det också! En annons eller ett inlägg där man skriver om en eller flera produkter är otroligt bra PR för företaget. Främst eftersom en blogg anses som pålitlig av de som läser den (såvida de betalda inläggen inte kommer för ofta, som sagt). Rekommenderar man en viss produkt så litar bloggläsarna i allmänhet på att den är bra.
 
GOOGLA FÖRETAGET
Är man inte bekant med företaget som kontaktar en sedan tidigare ska man alltid googla innan man går med på någonting. Verkar företaget trovärdigt? Vad har andra för åsikter om företaget? Hur ser hemsidan ut? Om ens magkänsla säger att det är någonting lurt bakom det hela ska man absolut inte gå med på någonting - vare sig om det rör sig om ett samarbete av något slag eller köp av annonsplats.
 
VAR ÄRLIG
Personligen samarbetar jag aldrig med företag som jag själv inte understöder som privatperson. Jag skulle aldrig skriva om ett företag eller en hemsida som jag inte gillar (till exempel alla dessa casinohemsidor som kontaktar en i tid och otid!), även om jag skulle tjäna pengar på att ljuga ihop någonting på bloggen. Det går helt enkelt emot mina principer och känns väldigt falskt och oetiskt, och jag hoppas att andra bloggare också tänker på det viset. Man vill ju att en blogg ska vara pålitlig och ärlig, och då är det viktigt att även de samarbeten man gör med företag är ärliga. Det är ju upp till var och en att bestämma själv förstås - är man bara ute efter att tjäna pengar så kan man givetvis skriva om vilka underliga företag som helst som betalar, men då får man förmodligen räkna med att inte ha några återkommande bloggläsare heller.
 
Slutligen bör man också minnas att all inkomst man gör via en blogg även är beskattningsskyldig och ska deklareras.
 
Har ni andra några bra tips till Niini och alla andra får ni gärna dela med er.
 
Jag är förstås också väldigt nyfiken på att få höra hur ni andra bloggare och
bloggläsare tänker kring det här med att tjäna pengar på bloggen. Hiss eller diss?

Finheter
Ida-Marie

Precis sådär skulle jag också svara, speciellt de med att tänka på sig själv, passar det här, kan jag skriva om det/ha annonsen! :)

Svar: Ja exakt! Man kan ju inte hålla på och tipsa om sånt som man egentligen inte alls gillar.
TIDSTJUVEN

2014-09-07 | 19:49:13 | http://ziio.se
Christina

Vilket intressant inlägg. Själv är jag inte så intresserad av att läsa bloggar som har allt för många inlägg med reklam i. Visst skulle jag gärna samarbeta med företag som jag genuint gillar som privatperson och skulle vilja skriva om i bloggen. Men samtidigt är det inte huvudtanken för mig och mitt bloggande.

Svar: Vi verkar vara inne på precis samma linje då!
TIDSTJUVEN

2014-09-07 | 19:55:38 | http://finachristina.com
Majken

Jag har en fråga gällande paypal, jag förstod inte riktigt grejen med det. Varför skulle det på nåt sätt vara dåligt att ge sitt kontonummer till nån? Fast man sku sprida ut papperslappar med ens kontonummer och namn på från ett flygplan över staden så sku inte nån kunna göra ngt illa med det!

Svar: Det där gör man ju som man själv tycker. Men med Paypal behöver man bara uppge en e-postadress, vilket åtminstone jag skulle föredra om jag sysslade med pengaöverföringar med "okända kontakter" via nätet.
TIDSTJUVEN

2014-09-07 | 20:12:05
Linda

Jag måste säga som så, att jag gärna skulle tjäna pengar på min blogg. Jag skulle gärna leva på mitt bloggande. Främst för att det skulle ge mig mer tid för mitt pysslande och mitt bloggande. Jag skulle få göra det jag gillar mest hela dagen lång.
Men att verkligen tjäna storkovan på bloggandet nog riktigt svårt. Man borde då kanske få chansen att blogga under indiedays eller suomen blogimedia eller något i samma stil.
Därför har det för mig också lämnat på den nivå att jag gör små samarbeten med företag, oftast lokala, som jag själv gillar. Ofta "puffar", reklamerar man ju också för saker man gillar helt gratis, utan att företaget i fråga ens någongång får reda på det.
Jag vill absolut inte att någon ska tänka och tro att jag är "köpt" då de läser min blogg, därför är jag alltid noga med att påpeka och skriva ut tydligt när jag gjort något samarbete. Och sen skulle jag aldrig samarbeta med något jag själv inte gillar.
Har fått erbjudanden om allt från tandblekning till extraljus för bilen. :D

Svar: Tack så mycket för dina tankar och åsikter Linda! :) Jag tror att många drömmer om att kunna leva på sina bloggar om det bara vore möjligt men det är ju verkligen en utopi i dagens samhälle där det svämmar över av bloggar. Det som desto fler lyckas med är ju däremot att tjäna pengar på en bisyssla tack vare bloggen. Typ genom att starta en webshop, ett eget företag eller genom skriva en bok baserad på sitt bloggkoncept. Då tjänar man ju indirekt pengar genom att blogga. Det är knepigt det där med att balansera nytta med nöje.
TIDSTJUVEN

2014-09-07 | 20:17:51 | http://www.lindaslantliga.com
Kamomilla

Nuförtiden måste man också nämna om ett blogginlägg är sponsrat. Lagen kräver det.

Svar: Ja precis. Det glömde jag nämna här i inlägget. Bra att du påpekade!
TIDSTJUVEN

2014-09-07 | 20:27:42 | http://lillakamomilla.blogspot
Karro

Jättebra svar av dig! Jag skulle ännu lägga till att det är viktigt att kolla upp att personen/företaget är seriöst. Jag har fått flera mail av folk som "vill samarbeta" som sen inte hört av sig eller så ger deras företagsnamn inte en enda träff på google. Jag förstår inte riktigt vad de är ute efter när de luras på det sättet eftersom de inte får något ut av det. Så ibland är det bara humbug som är onödigt att ens svara på!

Svar: Tack! Och bra synpunkt hördu. Ibland får man verkligen så otroligt knäppa och absurda mail att det inte är klokt. Man kan ju fråga sig var alla konstiga typer ens hittar en.
TIDSTJUVEN

2014-09-07 | 20:53:21 | http://kjld.blogspot.com
Jessica

Fantastiskt bra svar! =)

Svar: Tack! :D
TIDSTJUVEN

2014-09-08 | 18:26:24 | http://lifetale.blogg.se
Niini

Tack så hemskt mycket för ditt superbra svar, uppskattas verkligen! :)

Svar: Härligt att det uppskattades! :D Har du fler undringar så är det bara att fråga på. :) I annat fall önskar jag dig lycka till med din blogg och dina samarbeten!
TIDSTJUVEN

2014-09-22 | 10:27:59
Kommentera:
Kom ihåg mig?