2014-10-19 | 19:49:00

Visdomständernas förbannelse

 
Alltså visdomständer. Så otroligt onödiga.
Kunde inte naturen bara ha fixat bort dem för ett par årtusenden sedan
så hade man inte behövt gå runt med tandvärk år 2014?
  
Senast jag var till tandläkaren, det vill säga i våras, så förvarnade de om att min ena visdomstand kommer att växa snett, för det syntes på röntgenplåtarna. Men aldrig hade jag väl trott att det skulle vara så här jobbigt att ha en visdomstand som växer upp snett. Hela vänstra sidan av munnen är uppsvälld och öm och jag befarar att det är en inflammation i tandköttet på gång. Jag trodde att det skulle vara övergående, men nu har jag inte kunnat äta normalt på hela helgen, så jag antar att jag måste ringa till Studenthälsans tandläkarmottagningen imorgon och beställa en akuttid.

Finheter
Christina

Voi äsch... visdomständer är nog den mest inödiga som finns. Peppar, peppar så har jag inte haft några stora problem med mina ännu.

Svar: Eller hur! Visdomständer skulle man verkligen klara sig utan. Jag hade trott att jag skulle klara mig utan krångel jag också, men sån tur har man tydligen inte. Jag ser fram emot att slippa dem.
TIDSTJUVEN

2014-10-19 | 20:24:47 | http://finachristina.com
Visdomstanden

Hej!

Då vet du inte vad du har framför dig... Förhoppningvis har du en litet snällare visdomstand än vad jag hade.

För när de skulle ta bort min visdomstand på tandkliniken vid VCS, så var det nog inte fråga om något vanligt tandläkarbesök. För det första jag noterar när jag kliver in genom dörren till åtgärdsrummet är att det på en skåpdörr står "elvytyslääkkeet", alltså återupplivningsmediciner (ibland önskar jag att man inte kunde finska...) - så redan det satte ju litet nivån.
Sen efter omfattande bedövning, så satte tandläkaren igång och skar upp tandköttet för att komma åt tanden. Sen tog han sonika borren och körde den med full kraft ner i visdomstanden så att den skulle gå i flera småbitar som plockades ut. (Du kan föreställa dig ljudet av höghastighets roterande borr som tar i tanden med ett knax.) Dessvärre var slangen till sugen genomskinlig så man såg precis vad som kom ut... Nåväl på mycket darrande ben tackade jag för mig och sedan väntade ytterligare en vecka med återhämtning och mestadels flytande föda.

Lycka till, och försök att inte tänka så mycket på förhand!
Svar: Hej du!
Hehe, ojdå. Det där låter verkligen som rena skräckhistorien. Vilken tur att de inte behövde använda återupplivningsmedicinerna i alla fall (om man ska se någonting positivt i det hela). ;) Du kan skatta dig lycklig som har den där historien bakom dig och nu slipper du förhoppningsvis ytterligare komplikationer.

Tack för omtanken. Jag ska ta åt mig av dina tips och minnas att inte titta på sugslangen om den råkar vara genomskinlig. :)
TIDSTJUVEN

2014-10-19 | 20:36:54
Jessica

Hua din stackare =/
Hoppas du får tid snabbt så du slipper ha ont!

Svar: Tack! Vi ska hoppas det, för det här känns ju allt lite onödigt.
TIDSTJUVEN

2014-10-19 | 20:46:05 | http://lifetale.blogg.se
Pieni Lintu

Minulta on yksi poistettu alhaalta, oli osittain näkyvissä - toinen alhaalla on kokonaan näkyvissä. Mutta ylhäällä molemmat viisaudenhampaat röntgenin mukaan on ihan vinossa siellä jossain syvällä ja jossain vaiheessa ne pitää leikata esiin ja poistaa. :(

Svar: Uuu, så otrevligt. Hoppas att operationerna går bra sedan. Tänk så mycket krångel några tänder kan ställa till med. :(
TIDSTJUVEN

2014-10-19 | 21:47:01 | http://www.pienilintu.blogspot.fi/
Saragunmarie

Mina visdomständer har också kommit upp snett, och det är nog tyvärr bara att åka in och dra ut dom så fort som möjligt! Jag kan lugna dig med att jag inte har haft nå problem alls efteråt, jag har inte ens behövt äta värkmedicin. Jag håller tummarna för att du får ha samma tur :)

PS. Alltså shiiiit va du e snygg i din nya hårfärg. DAMN!!

Svar: Så skönt att höra att du inte har haft några problem efteråt. :) Hoppas att jag har lika tur. Jag ringde till tandläkarmottagningen idag, men de hade inga lediga akuttider idag så nu måste jag överleva till imorgon och göra ett nytt försök då. Håll tummarna för att jag får en tid!
Och TACK! :D
TIDSTJUVEN

2014-10-20 | 06:24:23 | http://saragunmarie.blogg.se/
Paula´s Blogg

Mina visdomständer har dom också tagit bort! Dom växte upp jättesnett o gjorde ont...
Hårfärgen din är jättesnygg :)

Svar: Det verkar vara ett vanligt problem det där att de växer snett. Så irriterande! Jag hoppas att jag får en tandläkartid imorgon så att jag slipper värken.

Tack så mycket! :)
TIDSTJUVEN

2014-10-20 | 10:34:47 | http://paulazliv.blogspot.fi
Sara

Usch för visdomständer!
Har en som e delvis fram o som enligt tandläkarn kommer an få trångt o di måst dra ut an. Som tur värker an int ännu, men e kommer nog bli plågsamt tå an kommer fram helt..

Hoppas di drar ut an åt de så att du slipper värken! :)

2014-10-20 | 11:28:49
Mymlan

Håller med, usch för visdomständer!
Mina har också vuxit snett. I vintras var det meningen att jag skulle operera bort alla fyra på samma gång, så jag åkte till närmsta större sjukhus för att få det gjort. När jag sen sitter i stolen, så säger tandläkeren att "Ja, jag tar nog bara två tänder idag, för annars kommer du int kunna äta något på hela helgen" (det här var en fredag). Här var vi rakt på sak! :P Det gick bra med bedövning, men sen var det rena helvetet! Värkte som bara den, jag kunde i princip bara äta mixad mat några dagar, plus att jag fick en infektion i ett av "tandhålen" sen. Så nu har jag en "operation" kvar att "se fram emot", antagligen nångång i höst. Men, sen har man ju undan det för resten av livet. Hoppas det går bra för dig :)

2014-10-20 | 18:18:27 | http://litenmymla.papper.fi
Emelie

Jag har ingen aning om det stämmer men det var någon som sade att ifall man mister någon tand så flyttar tänderna framåt och i så fall var det kanske inte så dumt med extra visdomständer för si så där ett par årtusenden sedan... Ifall det stämmer tycker jag det är lite tufft.

Svar: Åhå! Ja, det låter ju onekligen lite coolt. :D
TIDSTJUVEN

2014-10-22 | 20:58:26
Kommentera:
Kom ihåg mig?