2014-10-21 | 09:09:00

Hellre vägarbetare än osynlig

 
Dagens tips: Reflexer!
 
Inspirerad av Linda som tog upp ämnet "reflexer" på Facebook imorse känner jag att jag måste skriva ett blogginlägg om det, för jag vet inte hur många gånger jag reagerat på att alla ungdomar (och gamla tanter också!) som står och väntar på bussarna på morgnarna inte har en enda reflex på sig. Ni må tycka att jag är en moraltant, men en liten blänkande reflex fäst i jackan eller på ryggsäcken kan göra så otroligt stor skillnad. En skillnad mellan liv och död, i värsta fall.
 
Nu är det ju mörkt nästan dygnet runt här i depp-Finland, så reflexerna är extremt viktiga när man rör sig på vägarna. Speciellt om man rör sig på livligt trafikerade landsvägar där belysningen kanske inte är den bästa. I stan upplever jag att problemet är likadant, om inte ännu värre. Där verkar alla tro att eftersom det finns gatulampor överallt så kan man gå med helsvarta byxor, svart jacka och svart mössa och ändå synas i morgondimman och kvällsskymningen. Sorry to break it to you, men nej. Ni syns inte.
 
Själv är jag den som hellre ser ut som en vägarbetare som kommit raka vägen från omfartsvägen med min reflexväst, än att jag går ut i mörkret utan någon reflex alls. Men då är jag ju tillräckligt gammal för att inte bry mig om min coolhetsnivå längre också. Jag förstår om man inte vill ha reflexväst på sig om man är 15 bast (då är det väl ungefär lika ocoolt som att ha hjälm när man cyklar?)(vilket i och för sig också är helknäppt) men vad sägs om vi försöker vända på trenden. Trafiksäkerhet är coolt! Man behöver ju inte ha en ful skruttreflex som man fått av någon gammal moster. Man kan ju ha en snygg reflex (t.ex. vid Anttila brukar det finnas snygga och roliga reflexer och H&M har en reflexväst som är svart!). Huvudsaken är att man har någonting, så att man inte står där i kolmörkret och är osynlig för bilarna. Okej?

Finheter
Matilda

Skönt att någon tar upp det här! Vaknade på fredagen av ett meddelande av min vän som berättade att hennes klasskompis hade blivit överkörd och dött genast. Chansen finns att hon ännu skulle leva om hon hade använt reflex så jag ber er alla som ser det här, använd reflex, hur fula ni än tycker att de är, de kan rädda liv!

Svar: <3 <3 <3
TIDSTJUVEN

2014-10-21 | 09:19:01 | http://tildasofias.blogg.se
hanna, förbanna

vi har precis köpt oss varsin reflexväst, sambon och jag. Vi har ju haft andra reflexer på oss när vi varit ute och gått, men det är så mycket lastbilar och traktorer som kör här och man syns nästan inte ändå, känns det som. Nu syns vi, i alla fall, trots att sambon tycker västarna är fula ;) hellre ful och vid liv, dock...

Svar: Bra köp! Det är ju era liv ni investerar i genom att skaffa reflexvästar. :)
TIDSTJUVEN

2014-10-21 | 09:39:49 | http://hannaforbanna.blogspot.com/
Sara

Ja alltså ja blir så sur (o rädd) varenda gång ja kör bil o siir en en mörk figur gå/cykla över gatan rakt framför mig utan att ja ha sett dem. Att folk int tänker på hur skört livet är..

Upplever också att folk i stan använder mindre reflex än folk på landet. Som om folk tror di syns bättre i stan bara för att de finns gatubelysning, o därför kan man gå med helt svarta kläder och utan belysning på cykeln.. suck.

VIsst, reflexväst e lite fult, men hellre e ja ful (o syns) än cool o farlig i trafiken. Dessutom finns e ju snygga reflexvästar (bl.a. Stadium har jättesnygga!) så att skylla på att de e fult med reflexväst e bara löjligt :)

Svar: Ja, alltså det händer verkligen allt för ofta att mörkklädda filurer kommer rusande över vägen! Både på morgnar och kvällar. Jag vet int om folk helt enkelt int e medvetna om farorna med att röra sig i trafiken utan reflexväst (det e ju så lätt att tänka att chauffören i bilen ser en, bara för att man själv ser bilen på långt håll när man kommer gående) eller om folk överlag int bryr sig. Hur som helst så är det livsfarligt.

Bra tips med Stadium-reflexvästarna! Jag fick tips på FB också om att e finns svarta reflexvästar på H&M. Så alternativa reflexvästar finns e absolut, om man int gillar gula (trots att gula färgen också har en funktion).
TIDSTJUVEN

2014-10-21 | 10:13:16
Saragunmarie

Bra Maria, nån behövde verkligen ta upp det här!

Svar: Tack! Ju fler som blir uppmärksamma på det desto bättre.
TIDSTJUVEN

2014-10-21 | 10:43:08 | http://saragunmarie.blogg.se/
Ida

tycker det borde vara lag på att bära reflexväst, både människor och djur (hundar, hästar etc)

Svar: Ja! Låt oss införa en sådan lag.
TIDSTJUVEN

2014-10-21 | 14:04:01
PJ

Visst, reflexvästar kan rädda liv.

Reflexvästar borde också finnas i varje bil, åtminstone en. Händer det något på vägen, när det är mörkt och framför allt regnigt, allt från rensa vindrutetorkarna till trafikolycka där man kanske måste hjälpa till är reflexväst ett utropstecken och kanske en egen livförsäkring.

På tal om vindrutetorkare så är det också skäl att ha dem i skick denna tid på året. Många slarvar med det.

2014-10-21 | 19:23:15 | http://villniles.com
Minna O

Bra och viktigt inlägg. Hemma hos oss ska mor och jag ta ett allvarligt samtal med min lillasyster som helt plötsligt slutat använda cykelhjälm och reflexväst. Hon är snart 14 men vi måste övertala henne på något sätt så hon slipper känna sig generad över att ta på sig västen och hjälmen. Man vill ju inte att en familjemedlem blir påkörd, får en skallskada mm.

2014-10-21 | 19:27:15
http://carloine.com

Jag tycker jag är high-fashion med min gula reflexväst. Kör ju i arbetet mest hela tiden, och ärligt så att jag inte de människor som väljer attgå ut utan reflexväst. De med små reflexer ser jag dock en liten bit framför bilen.

2014-10-21 | 19:49:42 | http://carloine.com
Jonna

Själv har jag flera gånger hållit på att dö av rädsla i Vasa då cyklister kastar sig ut på skyddsvägar framför min bil i mörkret. Livsfarligt och så gott som omöjligt att upptäcka! Om man envisas med att cykla på övergångsställen är lampa eller mycket bra reflex ett måste! Trafiken blir så väldigt mycket farligare då människor syns dåligt i mörkret.

2014-10-22 | 13:13:59
Kommentera:
Kom ihåg mig?