2014-11-07 | 13:27:00

Lystring alla menstruerande brudar!

 
Lingonveckan, röda veckan, den tiden i månaden, mens. Kärt barn har många namn. ;) Nästan halva jordens befolkning är menstruerande varelser en gång i månaden i över trettio år = mens är en av världens mest naturliga saker. Och ändå ska det vara ett sånt hysch-pysch runt just mens!? Helknäppt! Idag tänkte jag därför vara sådär jobbigt frispråkig och tipsa om en av världens bästa uppfinningar som har att göra med just mens. Hipp hurra så bra! Det här är inget sponsrat inlägg, utan helt enkelt bara en grej som jag känner att jag vill tipsa om här på bloggen eftersom jag brukar tipsa alla mina tjejkompisar om den. Och ni är ju också mina kompisar.

Har ni hört talas om menskopp? Det hade inte jag, förrän ungefär för ett år sedan. Då blev jag nyfiken på detta mystiska mensskydd som det talas mycket lite om IRL men desto mera på sociala medier (framför allt på Twitter där menskoppen lovprisas till höger och vänster!). För att bilda en egen åsikt om grejen var jag såklart tvungen att testa den, så jag gick till närmaste apotek och betalade lite på 30€ för en menskopp av märket Lunette. Och efter att ha använt den i ett år skulle jag aldrig byta tillbaka till engångsmensskydd på heltid igen!
 
Vad är en menskopp?
En menskopp är ingen engångsprodukt, utan den går att använda i flera år om man behandlar den rätt. Efter lite övning är den precis lika enkel att använda som en tampong, utan att påverka den naturliga fuktbalansen i underlivet eller torka ut slemhinnorna på det viset som en tampong gör. Den är alltså mycket mer hygienisk än tamponger och bindor. Menskopparna är tillverkade av silikon, är giftfria och miljövänliga. Just Lunette är dessutom ett finskt märke och deras produkter tillverkas här i Finland (vilket jag själv tycker att är lite extra bra) men det finns också andra märken att välja bland. Menskopparna säljs i apoteket.
 
Hur använder man en menskopp?
- Man viker den dubbelt innan man för in den i slidan och sedan vecklar den ut sig och sitter tätt där den ska.
- Har man satt dit den rätt så läcker den inte alls, men i början kan det förstås vara bra att använda menskoppen i kombination med trosskydd för säkerhets skull.
- Man kan använda koppen i upp till 12 timmar innan den behöver tömmas.
- Man kan simma med den, idrotta med den, sova med den och gå på toa med.
- När man ska ta bort den trycker man först ihop kanten på den så att undertrycket släpper (det är undertrycket som gör att den hålls på plats precis där den ska vara) och den går lätt att ta bort.
- Menskoppen tömmer man i toan och tvättar med vatten och en mild tvål.
- Ibland behöver man koka menskoppen för att sterilisera den, och sedan är det bara att fortsätta använda den alla röda veckor.
 
Tjohej, menskopp är helt seriöst världens bästa grej!
Supersnäll mot kroppen, plånboken och naturen. ♥
 Spring genast iväg till apoteket! Ni kan tacka mig om en månad eller två. ;)

Finheter
http://carloine.com

Jag har hört såååå mycket om menskoppen och alla bara prisar den, så kanske jag skulle våga ta och pröva på då? :) 30euro en gång är så mycket billigare också än om man tänker på vad man betalar för mensskydd på ett år. :) Bra och informerande blogginlägg! :)

Svar: Det ska du absolut göra! :) De där 30 eurona har man snabbt sparat in med tanke på hur dyrt det är med bindor och tamponger.

Ärligt talat så har jag ingenting negativt alls att säga om menskoppen! :) Ja, eller det skulle väl vara att man måste komma ihåg att välja sådana toaletter där det finns ett handfat bredvid toan så att man kan skölja ur menskoppen. Men annars kan man förstås också ha med sig intimservetter i väskan, för säkerhets skull. Då kan man torka ur menskoppen med en sån ifall det inte skulle finnas något handfat i samma rum som toan. Så nej, det finns inget negativt alls med menskoppar. Bara fördelar! :)
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 14:01:39 | http://carloine.com
Lina

Jag har också bestämt mig för att pröva på menskopp, har inte kommit mig för att köpa en än, men snart så ;) när man tänker efter är det nog upp huvudlöst att lägga en massa massa pengar på (blekta) bindor och tamponger som gör att Kära Kerstin inte alls mår bra, så menskoppens budskap måste spridas. Tänk också att Finland är så vitt jag vet det enda landet som säljer menskoppar på apotek, så där är vi ju iallafall duktiga ;)

Svar: Nästa gång du har vägarna till apoteket ska du absolut passa på att köpa med dig en menskopp. :)

När jag skrev det här inlägget satt jag och funderade på vad okunskapen om menskoppar egentligen beror på. Och det är ju så simpelt egentligen - klart att det inte lönar sig med t.ex. TV-reklamer för menskoppar när en menskopp har en förbrukningstid på upp till 10 år! Det är ju engångsskydden som drar in de stora summorna och kan göra snygga reklamer på TV som leder till ännu mer inkomster. Sjukt samhälle vi lever i. Mer menskoppar till folket säger jag bara! :)
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 14:33:36 | http://stumpanscorner.blogspot.com
Sandra A

Jag är en sån äckligt "tuttu ja turvallinen" människa att jag inte vågat testa .. Men kanske man borde ta sig i kragen och göra det nån gång? :D

Svar: Absolut! Man vinner otroligt mycket genom att kliva ut ur bekvämlighetszonen ibland. :)
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 15:11:45 | http://Sandramarias.com
Lisa

Najs, ska nog testa! Plus för inhemskt

Svar: Det tycker jag att du ska. :) Hurra för inhemskt!
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 15:19:47 | http://livetmedlisa.ratata.fi/blogg/
RASA

Jag har alltid varit lite skeptisk till dessa trots min nyfikenhet. Men numera är jag ett stort fan! :D Köpte min för några veckor sedan och har nu fått chans att använda den. Har faktiskt inget negativt att säga om den hittills iallafall. Lätt bäst!!

Svar: Visst är det häftigt hur frälst man kan bli? :D
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 15:29:28 | http://sara91.blogg.se
Erica

Bra inlägg! :) Jag använder också en kopp och är väldigt nöjd! Vill bara ge er som funderar på att skaffa eller just har skaffat en kopp ett uppmuntrande ord: i början kan det kännas konstigt att använda koppen och det kan vara besvärligt att få in den (och ut den om man börjar spänna sig), men: Hur hopplöst det än känns i nåt skede, så kan jag lova att man vänjer sig och lär sig att använda koppen och sen funkar det! :) HURRA FÖR MENSKOPPEN!

Svar: Bra kommentar Erica! :) Ingen är proffs från början. Det krävs ett par månader innan man vant sig men sedan känns det riktigt bekvämt både att sätta dit den och ta bort den. Hipp hurra för denna fenomenala grej! :D
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 15:49:06
:)

Menskoppar finns också vid Ekoshoppi här i Vasa :)

Svar: Toppen! :) Tack för infon. De borde också finnas på apteekkituotteet.fi.
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 17:25:13
Janica

Ja köpt min första för nästan 8 år sen, och inte en dag har ja ångra att ja vald att byt bort vanliga bindor och tamponger! Första koppen använda ja i nästan 5 år, sen tyckt ja den börja bli lite väl missfärgad så ja köpt en ny av annan tillverkare. Den koppen kosta ca 10€ mindre, men var ju också mycket sämre när den var av annat material. Så det tog inte många månader förrän jag köpte en ny från Lunette, och den har inte svikit en gång :) Och ett stort + för de fina förvaringspåsarna som följer med, en fröjd för ögat att ha en sån liten pryl i toalettskåpet!

Svar: Tack för din kommentar Janica! Härligt att höra att du som är hälsovårdare också har varit så nöjd med menskopparna och rekommenderar dem. Jag håller med dig om att förvaringspåsarna är superfina! :)
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 19:11:37 | http://nartvablirtre.vimedbarn.se
ett ritstift i din rumpa

oj, underbara menskopp <3

Svar: Jaa! :D Ditt menskoppsinlägg från ikväll är också fenomenalt. Jag visste inte ens att det är "kuukuppikuu" den här månaden, så snacka om bra tajming. :)
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 20:03:59 | http://yllestrumpa.wordpress.com
Rebecka

Nu när jag har läst så mycket positiva saker om menskoppen tror jag att jag måste gå och skaffa mig en också!

Svar: Så roligt att höra. Jag hoppas att du också börjar gilla den. :)
TIDSTJUVEN

2014-11-07 | 22:56:28 | http://www.kreativarebecka.blogspot.com
Maria

Kanske jag äntligen ska ta tag i saken och köpa en också... :)

Svar: Det låter som en mycket bra plan. :)
TIDSTJUVEN

2014-11-08 | 10:07:14 | http://www.marvelicious.blogg.se
Hannasvirrvarr

Så bra att du lyfter fram detta! Tänkte också kommentera att den säljs på Ekosoppi. Det borde ju också bara vara en tidsfråga innan den säljs i vanliga matbutiker. Ju mer synlig desto fler lär hitta den.

Jag har använt min i några månader och börjar nu bli vän med den. Tyckte det var ganska jobbigt i början. Värre att få ut den än in. Men när man väl fattar hur man ska göra så är den det absolut överlägsna mensskyddet man kan hitta! Win-win-win-lösning.

Svar: Så roligt att höra att det här inlägget blev uppskattat! :)

Ja, jag hoppas verkligen att menskopparna börjar säljas i helt vanliga mataffärer snart. Även om det inte heller är särskilt jobbigt att gå till apoteket en gång sisådär vart femte år för att köpa en. Härligt att du också blivit menskoppsfrälst! :) Visst kan det vara lite knepigt att få dit och bort den till en början. Men så är det ju när man börjar använda tamponger också. Sedan när man väl har fått in vanan så går det bara bättre och bättre.
TIDSTJUVEN

2014-11-08 | 12:56:07
Sabbe

Hej! Eftersom alla skrivit så mycket positivt så måste jag berätta om min egna erfarenhet. Jag köpte en menskopp och testade den under mensen men fick väldigt ont i magen av den! Försökte använda den men den har blivit i skåpet eftersom jag mår så illa av den. Har någon annan haft liknande upplevelser?

Svar: Hej på dig finis!
Trist att höra att menskoppen ställde till såna besvär för dig. Kan det vara så att du hade den lite för högt upp eller för lågt ner? Det är svårt att veta exakt var den passar bäst till en början, men det märker man när man har använt den några gånger. Överlag så ska den sitta lägre ner än en tampong (man sätter alltså inte in en menskopp lika långt som en tampong), men det är förstås väldigt olika från person till person.

Sen hittade jag också info om att det kan göra ont i magen ifall man inte har släppt in tillräckligt med luft i koppen, för då blir "suget" för starkt. Man kan få in mer luft i koppen genom att vicka den framåt, bakåt och åt sidorna innan man har fört in den helt. Det kanske du kan testa om du ger menskoppen en ny chans? :)

Det kan ju också vara så att menskoppar helt enkelt inte passar din kropp, och det är ju trist men helt okej ändå eftersom alla har så olika kroppar.

Kanske någon annan av er läsare också har tips till Sabbe? Dela gärna med er!
TIDSTJUVEN

2014-11-08 | 13:00:43
Becka

Låter ju huur bra som helst, för att inte prata om smidigt! Det ska absolut testas :D

Svar: Väldans smidigt och bra på alla sätt och vis! :D Jag hoppas att du börjar gilla din kopp du också.
TIDSTJUVEN

2014-11-08 | 17:48:51 | http://beckasofia.blogg.se
Mimmi

nofol man sko måst prov en sånde notå!? har ju nog hört talas om menskoppar men aldri riktit tänkt på att ja sjölv sko prov ein.. om man kan köp dem via näti så ere ju riktit bra! tå böv ju int gubbin funder "vafan e hede" tå man star i butiken ;)

Svar: Do ska absolut test! :D
TIDSTJUVEN

2014-11-08 | 20:49:26 | http://www.mariaheikkila.blogspot.com
V

Mer koppar åt folket, bra inlägg ;)

Svar: Jaa, verkligen! Tackar och bockar. :D
TIDSTJUVEN

2014-11-09 | 10:23:34
Anonym

Bra och informativt inlägg! Och som du säger: kopparna är ju relativt okända och det görs knappt någon reklam, så vill man att fler ska få veta är det bara att börja berätta! :)

Till Sabbe, som skrev ovan: Jag har också råkat ut för att kroppen känns olustig, lite extra mensvärk någon gång eller lite illamående någon annan gång. Det har bara hänt några enstaka gånger, och jag vet ärligt talat inte varför. Kanske olika dagsform eller som Maria skrev: för lite luft eller felplacerad kopp. Jag hoppas du törs prova igen, förhoppningsvis går det bättre nästa gång!

Jag tror inte att menskoppar säljs på apotek i Sverige, men det går jättebra att beställa över nätet. Bara googla så kommer flera alternativ upp.

2014-11-14 | 20:48:25
Marre

(Det var jag som skrev det anonyma ovan...)

2014-11-14 | 20:49:19 | http://arinya.blogg.se/
Marre

Ah, jag kom faktiskt på en negativ sak med menskopp: bidrar till högre grad av kissnödighet! Kanske inte gäller alla, men ett par stycken i alla fall :) Dock är det något jag lätt kan leva med, helt klart värt det!

2014-11-14 | 20:58:41 | http://arinya.blogg.se/
Kommentera:
Kom ihåg mig?