2014-11-01 | 17:20:00

Alla helgons dag och Halloween

Stämningen på en kyrkogård som är täckt av ett hav av levande ljus. Den är obeskrivlig.
 
Den här helgen är så mycket mer än bara utklädnader, pumpor och roliga fester. Förutom att det firas Halloween överallt så är det också Alla helgons dag - en dag för att minnas de som lämnat oss. I min släkt har de senaste åren kantats av allt för mycket elände, sorgebesked och begravningar. Många fina människor har lämnat oss och detta har lett till att jag hyser en stor respekt för både livet och döden och framför allt den ständiga närvaron av dem båda. Ikväll var jag och tände ljus på kyrkogårdarna tillsammans med mamma och pappa, och det är en tradition som jag gärna upprätthåller år efter år. Att tända ljus för de man saknar, minnas det som varit och ta in stämningen som vilar över en gravgård som badar i levande ljus är oerhört fint så här i höstmörkret.
 
Det är fint att det finns båda de här vinklingarna av helgen, Halloween och Alla helgons dag, för på sätt och vis kompletterar de varandra. Livet är föränderligt och traditioner kommer och går. Vi lever i en ständig växelverkan med andra länder och deras traditioner och vi kan inte tänka att allt måste se ut precis som det har gjort de senaste årtiondena eller århundradena. Ibland anammar vi nya traditioner, men det behöver ju inte nödvändigtvis betyda att det gamla försvinner. Halloween eller Alla helgons dag? Det är inget ställningstagande. Det är bara två olika traditioner som råkar infalla under samma helg och man kan välja båda. Man ska inte göra problem av saker som egentligen inte är några problem.
 
Jag tycker inte att man behöver ha ett svartvitt antingen eller-tänkande gällande de båda högtiderna som råkar infalla den här helgen. Istället kan man mycket väl uppmärksamma båda, för livet är så fullt av tråkigheter och allvar att man kan gott kan tända sina roliga pumpalyktor och pynta med knasiga spindelnät ibland för att få lite variation. Den där fascinationen för döden som jag tror att alla människor har behöver få ta uttryck i spökutklädnader, monstermat och skräckfilmer ibland. Bara man samtidigt också kommer ihåg verkligheten och vågar vara allvarlig. Bara man vågar minnas det som varit och tala om döden också i andra termer än zombies och vampyrer. Döden - den är något som alltid har funnits och alltid kommer att finnas här i världen. Men man får inte glömma bort att leva.
 
Ha en fortsatt fin kväll, kära ni! Ta hand om er. ♥

Finheter
Mamm

<3

Svar: <3
TIDSTJUVEN

2014-11-01 | 17:43:38
Sandra A

Bra skrivet! :)

Svar: Tack Sandra! :)
TIDSTJUVEN

2014-11-01 | 17:56:57 | http://Sandramarias.com
daniela

så fint skrivet maria!! <3

Svar: Tack så jättemycket Daniela! <3
TIDSTJUVEN

2014-11-01 | 20:34:37 | http://ddanielas.blogg.se
Maria

Bra skrivet, jag håller med! :)

Svar: Tack ska du ha Maria! :)
TIDSTJUVEN

2014-11-01 | 21:26:43 | http://www.marvelicious.blogg.se
Saragunmarie

Så klokt o fint inlägg <3

Svar: Tusen tack Sara <3
TIDSTJUVEN

2014-11-02 | 09:23:58 | http://saragunmarie.blogg.se/
Christina

Verkligt fint skrivet! :)

Svar: Tack så mycket. :)
TIDSTJUVEN

2014-11-02 | 09:50:44 | http://finachristina.com
Maria Linnea - Finlandssvensk, Drömmer om att resa jorden runt.

Bara kom ihåg att respektera oss som inte firar halloween! :) Det är något av det viktigaste, att respektera varandra! :) Jag vill inte på något sätt provocera! :)

Svar: Åh ja, det har du så rätt i. Respekten ska förstås vara ömsesidig! :)
TIDSTJUVEN

2014-11-02 | 15:28:32 | http://majkki.blogg.se
Maria Linnea - Finlandssvensk, Drömmer om att få resa jorden runt

Förstås! :)

2014-11-02 | 16:44:51 | http://majkki.blogg.se
Johanna

Jag håller inte riktigt med. Tycker inte om att de två dagarna firas samma veckoslut. Har ingenting emot halloween och tycker om att klä ut mig och går gärna på maskerad men inte den här helgen.

I år hade min familj en till grav att tända ett ljus på. Min pappa dog i vår efter en tre års lång kamp mot cancer och för mig var den helgen en tid att minnas honom och de andra som lämnat oss för tidigt. En mycket tung helg men samtidigt mycket vacker. Att facebook samtidigt svämmar över med bilder på zoombier och vampyrer och folk som "skojar" om döden känns fel.

Klart man ska få ha kul men för mig som har döden så nära har jag svårt för halloween just nu.Svar: Åh nej, så hemskt Johanna. Jag beklagar sorgen och kan inte ens föreställa mig hur det måste kännas att leva utan sin pappa.

Jag förstår att du behöver tid för att bearbeta allt efter den enorma livsförändringen och det FÅR ta precis så mycket tid som behövs. Du ska absolut inte känna att du måste stressa på något vis. Det kan verka väldigt respektlöst att andra klär ut sig till zombies när det här också är en helg då många tunga tankar väcks till liv. Men på något vis kan man ändå försöka ha en förståelse för andras beteende, för alla har vi så olika syn på livet och döden. Ibland är det helt enkelt lättast att låta bli att logga in på Facebook och Instagram, så slipper man se alla dessa vampyrer och monster som kanske inte alls passar in då man själv väljer att ägna helgen åt att minnas och bearbeta.

Tunga tider gör ofta att man växer. Jag sänder massa massa styrkekramar till dig! ♥
TIDSTJUVEN

2014-11-02 | 16:50:37
Karro

Jättefint skrivet, håller med dig helt och hållet :)

Svar: Tack Karro! :) Fint att höra.
TIDSTJUVEN

2014-11-02 | 18:23:55 | http://kjld.blogspot.com
Patricia

Poängen är egentligen att golk inte vet vad som firas och vad helgen handlar om. Många vet inte ens varför halloween existerar. Det tycker jag är synd. Skrev ett inlägg på min blogg i fredags om samma ämne! Läs den gärna :) Och visst är det vackert på kyrkogårdar, speciellt den här helgen!

Svar: Där sätter du absolut ord på en mycket viktig poäng. Jag läste ditt inlägg och tycker att det var väldigt bra förklarat. :) Själv är jag riktigt fascinerad av hur kristna traditioner ofta blandas ihop med gammal folktro och resulterar i ett intressant hopkok av både det ena och det andra (t.ex. påsken med sina påskhäxor och påskbrasor och julen med sina tomtar). Läser man på litegrann så blir det bara mer och mer intressant.
TIDSTJUVEN

2014-11-02 | 18:36:56 | http://borknasliv.blogg.se
Johanna

Tack Maria!

Tänkte mest bara kommentera om min situation för att försöka förklara varför det för vissa blir ett ställningstagande och att man känner att man inte kan fira både halloween och alla helgons dag samtidigt.

Jag tror säkert att det kommer att kännas bättre för mig redan nästa år. Men nu är jag medveten om hur jobbig helg det kan vara om man nyligen mist någon nära anhörig och kommer knappast att klä ut mig till ett spöka nästa år på grund av respekt för de som sörjer.

En annan orsak till varför jag tycker att helgerna inte borde firas samtidigt är att jag ju tycker om att klä ut mig och gå på fest men i det här fallet prioriterar jag alla helgons dag framom halloween och det betyder ju att jag missar massa roliga fester jag gärna skulle gå på om det bara inte var just den här dagen.

(och ja, logga ut från facebook är ju ett alternativ men monstren och spökena finns ju överallt den här tiden så det är nog lite svårt att undvika.)

2014-11-03 | 17:09:04
Kommentera:
Kom ihåg mig?