Lika olika som alla andra

 
Idag är det den Internationella Downs syndrom-dagen, World Down Syndrome Day. En dag som är väl värd att uppmärksammas, inte minst för att sprida kunskap om Downs syndrom och motverka fördomar. Downs syndrom är faktiskt ingenting mer än en extra kromosom - en pytteliten DNA-krumelur som kommit i trippel uppsättning istället för dubbel. För sånt händer ibland och det är faktiskt ingenting konstigt med det. 
 
 
Alla människor är unika individer med egna viljor, tankar, förmågor och intressen i livet. Jag är till exempel totalt usel på fotboll och skulle aldrig kunna bli fotbollsproffs hur mycket jag än övade, eftersom jag förvandlas till en elefant utan bollsinne genast när jag stiger ut på en fotbollsplan. Om jag övade jättejättemycket och verkligen satsade på det så kanske jag kunde bli rätt så bra - fast aldrig riktigt proffs ändå. Men vet ni, jag är bra på andra saker istället. Till exempel att svänga ihop världsgoda kladdkakor på rekordfart! ;)
 
Människor är olika, och precis så är det för de som har den där extra lilla kromosomkrumeluren också. Personer med Downs syndrom är precis lika olika som du och jag. Varendaste kotte på jorden är en egen individ och det finns ingen som är exakt likadan som någon annan. Spana till exempel in Tim här under som driver sin egen restaurang (och gör det med världens härligaste attityd!) - det skulle jag inte klara av.
 
 
Alla av oss har sinsemellan lite olika förutsättningar och förmågor, och det är precis det som är det fina. Knixet är att ta fasta på de där positiva egenskaperna, allt det där som man är bra på, istället för att haka upp sig på det som man inte kan. Vad spelar det till exempel för roll att jag är urusel på fotboll? Det finns det ju andra som är bra på istället. :) Hipp hurra för mångfald!
 
 Rock your socks people!
 
Livet vore så mycket tråkigare om alla hade matchande strumpor. Om alla var likadana.
Downs syndrom är inte konstigare än ett par udda strumpor. Olika är fint. 
#1 - Viktoria

Tänk om vi alla skulle vara likadana, så tråkigt det hade blivit.

Svar: Ja, verkligen! En sån värld skulle inte jag vilja bo i.
TIDSTJUVEN

#2 - Linda

fint inlägg som vanligt :)

Svar: Tack så jättemycket Linda! :)
TIDSTJUVEN

#3 - Karolina

Superbra inlägg!

Svar: Tack! Härligt att du gillade det.
TIDSTJUVEN

#4 - daniela

än en gång; så bra skrivet!

Svar: Tusen tack Daniela!
TIDSTJUVEN

#5 - fotograferats.blogg.se

Aha, så det är därför jag sett massor av bilder på uddastrumpor idag! Förklarar ju en hel del :)

Svar: Jaa! Den där strumpkampanjen var ett väldigt smart sätt att väcka nyfikenhet. :)
TIDSTJUVEN

#6 - Anonym

En sån viktig attitydfråga! Ju längre bort från normen man råkar vara, desto konstigare attityder verkar folk tycka att det är ok att ha...

Men det handlar väldigt mycket om okunskap och fördomar också, vilket jag märker i mitt yrke. Man har fått vara med om en hel del konstiga situationer... Varför inte bara behandla andra som medmänniskor? Behandla alla som jämlikar?

#7 - Marre

(Det var jag som av misstag skrev anonymt. )

#8 - VERONICA - modeblogg

Har vart med på detta jag med! Så himla bra och fint skrivet tjejen, riktigt fint! :) Håller med! Kramkram

#9 - Saragunmarie

Bästa inlägget nånsin!! :)

#10 - Anna

Jättefint skrivet! :)