Om livets flyktighet

Låt oss tala om döden. Döden ska inte behöva vara ett ämne som vi ständigt måste vara lite hysch-hysch om. Man ska inte behöva vara rädd för att trampa någon på tårna genom att tala om livets slut, anhöriga som går bort, känslor av sorg och saknad och ens egna rädslor gentemot döden. Döden och sorgen är inte ämnen som är tabu - de är en del av livet. Vi måste tala om döden oftare, för den är ju ständigt närvarande. Vi måste tillåta oss att sörja. Faktum är att vi bara är människor och vi är inte mer än dödliga.
 
Det senaste dygnet har varit ett av de psykiskt jobbigaste dygnen i mitt liv. Gamla sår som jag trodde hade läkt har än en gång rivits upp, samtidigt som nya har kommit till. Det sägs ju ibland att olyckor kommer i tretal, och det verkar sannerligen stämma...
 
 
Pojkvännens farmor somnade in igår kväll. Hon var en riktig krutgumma som levde till den aktningsvärda åldern av 103. Etthundratre år. Döden kom därmed inte som någon överraskning, men även om man på sätt och vis är beredd på att det ska ske och även om man till viss del hinner förbereda sig psykiskt så kommer ändå den där chocken. Den där känslan när allt plötsligt är så definitivt. När allt är över. Den känslan kan man aldrig förbereda sig inför.
 
När vi körde hem från bäddavdelningen sent igår kväll satt vi och pratade med tårar i ögonen, pojkvännen och jag. Vi pratade om hur fort livet kan förändras, om osäkerhet och rädslor. Och plötsligt stod den där. Älgen. Med frambenen på asfalten, på väg upp på det körfält där vi färdades. En ståtlig älg vars päls glänste i ljuset från billyktorna.
 
Genom mitt huvud flög tusen tankar samtidigt och jag skrek, vred på ratten och körde över på andra sidan vägen av ren instinkt. Sekunder senare var vi förbi älgen. Kanske passerade vi bara någon meter ifrån den, kanske hade den gått tillbaka ner i diket innan vi ens kommit fram till den. Det lär vi aldrig få veta och vi hade klarat oss med rena förskräckelsen. Med darriga spagettiben körde jag in till vägkanten och stannade bilen. Jag skakade som ett asplöv och grät hysteriskt. Tänk att den där älgen skulle komma ut på vägen framför oss, precis den där kvällen! Precis den där kvällen när ögonen redan var dimmiga av tårar och koncentrationsförmågan inte var hundra. Så ofattbart.
 
Imorse vaknade jag av att telefonen ringde. Med bultande huvudvärk och gårdagens händelser i starkt minne fick jag, som genom ett vakuum, höra att min farfar var på väg till akuten med ambulans. Min härliga farfar, vars hjärta inte är vad det brukar vara. Då svartnade det nästan för ögonen på mig. Det blev för mycket. I skrivande stund är läget under kontroll med min farfar och han får förhoppningsvis den vård han behöver. I eftermiddags satt jag bredvid hans sjukhussäng och pratade och drack kaffe med honom. Men att så många hemskheter ska behöva hända på ett och samma dygn - det är ofattbart.
Idag känns livet så skört så skört och jag vill att ni ska vara uppmärksamma på hur snabbt livet kan förändras, även om ni kanske inte behövt uppleva det ännu. Hög ålder, ett svagt hjärta eller en älg - döden är ständigt närvarande i våra liv och jag hoppas och tror att vi tillsammans vågar stödja varandra och prata om sådana saker som känns svåra och tunga i våra liv också. För livet är inte bara tulpaner och roliga fester, det är så mycket mera därtill. 
 
Ta hand om varandra! ♥
#1 - Ida

Åh, hemska saker :( Kram till dig!

Svar: Kram! <3
TIDSTJUVEN

#2 - Carro

Usch vilket hemskt dygn du har haft! Kram!

Svar: Kram! <3
TIDSTJUVEN

#3 - Linda

fint skrivet. hemskt att saker o ting händer så snabbt, vet själv att e kan händ åt mig när som helst med en i släktet. vet bara int när, om någon vecka eller om något år? ta hand om dig, & micki!

Svar: Tack Linda! <3 Ovisshet e hemskt, men samtidigt ere skönt att man int veit exakt. Kram
TIDSTJUVEN

#4 - Anonym

Åj hjälp va ni ha fått va med om! :( KRAAM! <3

Svar: Kram! <3
TIDSTJUVEN

#5 - Anonym

// Dani

#6 - Pia

Oj hjälp vilket dygn ni va med om. Å allt fick du sammanfattat i en så fint skriven text. Kraaam!

Svar: Tack Pia! Kram <3
TIDSTJUVEN

#7 - Saragunmarie

Åh, va myki på sama gang :( Ja beklagar sorgen ang. M's fammo, o hoppas att din faffa får leva ett tag till! STOR KRAM, ta hand om er! <3

Svar: Tack så myki Sara. Kram <3
TIDSTJUVEN

#8 - Malin

Oj hjälp Maria! Låter som ett hjärtslitande dygn. Men, vet du, älgar är bra! Fast du blev väldigt rädd och uppskakad av händelsen nu såklart kan jag säga att älgar, rent symboliskt nu då, representerar inre styrka som "kraftdjur". De klampar rakt genom skogen, tar inga omvägar. Älgen är skogens konung och är inte rädd för någonting alls. De klampar rakt igenom bekymren med mod och beslutsamhet. Så om jag får vara mer än lagom flummig nu så skulle jag vilja påstå att du fick ett "tecken" fast det kanske mera kändes som en käftsmäll... Var stark, gå med huvudet högt. Du kommer att klara dig. Så tolkar jag det i alla fall. :) Jag har aldrig haft så flyt i mitt liv som när vi hade älgar på gården i en vecka, just saaayin. Ha det bra! /h. flumm-Malin

Svar: Tusen tack för din fina kommentar, Malin. <3 Vilken fin liknelse med älgarnas mod, beslutsamhet och styrka. Precis så ska jag försöka tänka när det är tungt.
Ha det bra du också! Många kramar.
TIDSTJUVEN

#9 - daniela

kram!

Svar: <3
TIDSTJUVEN

#10 - Angelica Henriksson

Oj nej huvadå vilket dygn du ha havi! Hoppas e rejder åpp se fö faffa diin. Man bord håx på att liivi e såde oförutsägbart å slut funder på små skitsaker som bara tar åpp onödi tid. Riktit bra skrivi som vanligt :)

Svar: Ja, så ere. Men he e så lätt att glöm bort att va tacksam för va man har så läng allt flyter på som e ska. He e först tå na sånde oväntat händer som man håxar se. Tack!
TIDSTJUVEN

#11 - Christina

Styrkekramar Maria! Ibland känns det som om alla jobbiga saker händer samtidigt och så verkade ju det vara för dig nu det senaste dygnet.Glad är jag att din farfar mår bättre, beklagar sorgen över krutgumman och usch ja, älgar är det värsta som finns. :/

Svar: Tack! Det är nästan lite ironiskt hur det så ofta blir just sådär att allt jobbigt händer samtidigt. Men efter regn kommer solsken.
TIDSTJUVEN

#12 - Monica Ståhlberg

ojdå, det var för mycket inom ett dygn! många kramar till er <3
Annars gick det en bra serie om döden i SVT1 före julen. det var åtta avsnitt om olika rädslor som vi har inför döden. Det kommer säkert att gå i repris så titta då om du inte redan sett det. Ev finns det på svt play ännu? Det hette Döden, döden.

Svar: Tack Monica! <3 Jag hittade serien på SVT Play och ska absolut se den.
TIDSTJUVEN

#13 - Madeleine Karf

Vilket hemskt dygn ni har behövt uppleva! :( Beklagar sorgen, styrkekramar!

Svar: Tack Madde! Kram <3
TIDSTJUVEN

#14 - Sara

Jättefint skrivet. Och viktiga saker. Jag beklagar! <3 Jag fick också ett tungt besked idag, så det var liksom väldigt träffande att läsa detta just idag. Tack! Styrkekramar!

Svar: Tack Sara. Styrkekramar till dig också! <3
TIDSTJUVEN

#15 - Ida

Oj nej va jobbigt e måst ha vari :(
Att så myki kan händ på så kort tid!!
Men jättebra skriva som vanligt.
Sköt om er. Kraaam!

Svar: Ja, he e verkligen konstigt att allt ska måst händ nästan samtidigt. Tungt.
Tack Ida! Kram <3
TIDSTJUVEN

#16 - Hanna

Ja usch de gånger allt kommer på en gång, då känner man hur liten man faktiskt är i världen. Jag beklagar sorgen efter M:s fammo och hoppas att det reder upp sig för din faffa! Kraam från Åbo!

Svar: Så är det. Plötsligt slås man av hur liten förmåga man har att påverka saker och ting och hur yttepytteliten man är här i världen. Stora tankar och många frågor väcks. Tack Hanna! Kraam
TIDSTJUVEN

#17 - Sandra -vardagsflow

Det är lite väl grymt av livet att låta er uppleva så här mycket på en och samma gång. Man ÄR inte så stark att man klarar sig undan utan att påverkas på något sätt. Jag vet. Min moffa var nära döden i början av december, och när han kom hem fick svärfar en stroke och är fortfarande på bädden. :/ Det är tufft att leva, som dem pa säg! Kram!

Svar: Nej, man ÄR ju inte så stark. :( Hur gärna man än skulle vilja vara det. Men det är tur att man inte behöver gå igenom allt ensam i alla fall. Familj och vänner är verkligen ovärderliga vid såna här tillfällen. Och du, jag tror förresten att din svärfar och min farfar är på samma bäddavdelning nu.
Många kramar till dig Sandra!
TIDSTJUVEN

#18 - P e t r o n e l l a

Men usch vad tråkiga händelser. Sånt där är aldrig roligt att vara med om. Själv har man nog varit med om en hel drös med liknande, aldrig roligt..
Man påverkas även om det inte är inom egen familj/släkt som drabbas. I december, bara dagarna innan jul, drabbades hela hembyn av ett dödsfall, så kändes det i alla fall.

Svar: Så jobbigt att du också har varit tvungen att gå igenom sånt. :( Ibland är livet rätt förfärligt ändå. Men tur att det har så många fina dagar däremellan, så att man orkar. Kram <3
TIDSTJUVEN

#19 - Linda

Vilket hemskt dygn! Du har så rätt som du skriver Maria, livet är bra mycket mer än bara tulpaner och fester.. Styrkekramar till er båda! <3

Svar: Tack Linda! Kram <3
TIDSTJUVEN

#20 - . Pjumas . ♥

Usch vad hemskt :( Kan inte ens tänka mig hur ni har det nu :/ Styrkekramar till er båda!!<3

Svar: Tack! Kram <3
TIDSTJUVEN

#21 - malin

styrkekramar till er båda, tur ni har varar!

Svar: Jaa, he har du verkligen rätt i. Tack Malin!
TIDSTJUVEN

#22 - ellenlundis

Va jobbigt! Bamsekramar till dej och din kille <3 Kram! :(

Svar: Tack! Kram <3
TIDSTJUVEN

#23 - Anonym

Vilket tungt dygn! Jag hoppas att du fått landa lite. Det verkar ju iallafall som att du har bra stöd kring dig, skönt att inte behöva vara ensam mitt i något sådant.

Tack för att du delar dina tankar med oss, det är verkligen viktigt det du tar upp.