Att utmana sig själv

Att våga utmana sig själv är väldigt viktigt tror jag. Man hamnar så lätt in i den där bekvämlighetszonen där man enbart gör sådant som man vet att man klarar av och känner sig trygg med. Man bara flyter med och låter andra ta hand om utmaningarna, för man har ju det så bra där i sin lilla trygghetszon. Men vet ni, ärligt talat gräver man bara ner sig i en allt djupare bekvämlighetsgrop när man låter bli att ta sig an de där uppgifterna som det kanske inte är helt självklart att man klarar av.
 
Med tiden blir det allt svårare att ta sig upp ur den där gropen, och just precis därför behöver man höja ribban och utmana sig själv litegrann mellan varven. Genom att våga kasta sig ut i någonting nervkittlande och spännande kan man upptäcka att man klarar så mycket mer än man hade trott. Ibland måste man helt enkelt våga för att vinna, hur läskigt det än låter.
 
 
Jag har bestämt att i år ska vara året då jag utmanar mig själv och tänjer på gränserna, så när jag fick förfrågan om att vara med i en paneldiskussion som gick av stapeln idag var jag helt enkelt tvungen att tacka ja. Paneldiskussion handlade om islam i skolan och mångkulturalitet i allmänhet. Det är två väldigt intressanta ämnen som jag personligen är intresserad av, men ni kanske kan gissa att jag var sjukt nervös imorse när jag inte hade en aning om vad jag egentligen skulle göra eller bidra med. Jag visste bara att jag skulle delta i en diskussion och komma med lite studerandeåsikter kring ämnet. Tillsammans med experter. I två timmar. Framför publik. I Åbo Akademis största auditorium. Inte inom ramarna för min bekvämlighetszon precis...
 
Men där satt jag alltså och såg viktig ut i två timmar, med egen mikrofon fastklämd i skjortkragen, en egen vattenflaska på bordet och papper i famnen. Och två bästisar som supporters längst fram i publiken. Jag bidrog knappast med så värst mycket vettigheter (inte så konstigt kanske med tanke på att de andra panelisterna var docenter och doktorander inom ämnet). Men jag var med. Jag vågade. Jag inflikade tankar och snubblade inte ens ner från scenen. Jag tog steget ut ur trygghetszonen och jag lyckades - wow, vilken känsla!
 Idag vill jag alltså uppmuntra er alla till att utmana er själva.
Att ta ett steg, om så bara ett litet, ut ur bekvämlighetszonen.
På det personliga planet, inom studierna eller varför inte träningen.
Jag lovar att det är världens härligaste känsla när man märker att man faktiskt kan lyckas med någonting som man inte hade förväntat sig - att man klarar mer än man hade trott. Och lyckas man inte så är det inte världens undergång det heller. Huvudsaken är att man försöker.
#1 - Saragunmarie

Va härligt, bra jobbat! :)

Svar: Tack Sara! :)
TIDSTJUVEN

#2 - Linda

WOW MARIA, SNYGGT JOBBAT! :D

Svar: Taack bästaste Linda! :D ♥
TIDSTJUVEN

#3 - Emelie

Bra gjort, tummen upp!

Svar: Tusen tack Emelie! :)
TIDSTJUVEN

#4 - Christina

Suveränt, steget ut ur komfortzonen må vara jobbigt, men det är så värt det ibland.

Svar: Det har du helt rätt i. Man måste helt enkelt ignorera den där känslan av att det är jobbigt, för det är ju så värt det i slutändan. :)
TIDSTJUVEN

#5 - Pia

Härligt Maria! Det var verkligen inte illa att våga ställa upp på en paneldiskussion inför publik!

Jag känner såå igen mig i att hållas innanför min trygghetszon. Jag vill alltid veta vad som ska ske före jag ger mig in i någonting vilket ofta leder till att jag inte vågar prova på nya (skrämmande) saker.

Svar: TACK! :) Ja alltså ibland kan man ju nog vara lite för bekväm för sitt eget bästa. Men jag tycker att det var SVINCOOLT att du åkte till Norge på fältpraktiken. :D Det var verkligen ett jättehäftigt beslut som jag är säker på att väldigt många hade undvikit.
TIDSTJUVEN

#6 - Mimmi

nice! ska håll dehär i tanke nästa gang nanting "obekvämt" kombär emot :) kanski t.ex. imåro tå ja ska vis me i bikini, känder int me riktigt redo än för beach 2014. men äh, vafan, he finns allti ti som e värr!

Svar: Va kul att hör att du uppskatta inläggi! :) Man kommer väldigt langt på att låtsas va självsäker å. Ingen veit t.ex. att du e osäker i bikini ifall du int själv visar e. ;)
TIDSTJUVEN

#7 - Louise

Grymt jobbat! Jättebra inlägg! :)

Svar: Tusen tack! :)
TIDSTJUVEN

#8 - Dani

Jättecoolt tycker jag!:) Man växer av att gör sånde saker... Duktigt!

Svar: Tack Dani! :D Jaa, he har du verkligen rätt i att man gör.
TIDSTJUVEN

#9 - Joe

Vilken fin blogg du har!!

Svar: Tack du! :)
TIDSTJUVEN

#10 - Ida-Marie

Oj nemen jisses va häftigt :D modigt av dej å ställa upp, sku gärna ha hört ^^

Svar: Tack så jättemyki! :)
TIDSTJUVEN

#11 - Saragunmarie

SV: Åååh, tack! <3
Du måst koma o häls på ti Kovjoki san :D

Svar: Ooh, he kommer ja så gärna! :D
TIDSTJUVEN

#12 - clara

Åh jag vet precis den där känslan, varje dag. Jag vill inte påstå att jag är osäker, men jag tycker det är jobbigt att gå in i osäkra situationer, eller snarare nya situationer där jag inte vet vad det är som gäller, ny praktik eller nytt jobb som exempel, eller åka någon stans där jag inte varit själv och inte hittar. Jag vill inte göra fel, eller gå vilse, så i stället väntar jag på att någon kan följa med eller att det blir så illa att jag verkligen måste ta tag i saker. Nu har jag börjat utmana mig varje dag, och försöka intala mig själv till att det är okej att göra fel och alla har varit nya någon gång. Samma sak gäller när jag pratar med främlingar och lite okända personer, jag blir så nervös runt dem och jag vet inte riktigt hur jag ska göra, för jag vill verkligen att de ska förstå vem jag är, se vem jag verkligen är, men att ta det där steget att visa vem jag är är svårt för mig. Jag arbetar mig dock mot det hållet och samma som dig så är det det här året som jag ska försöka ändra på min bekväma zon!

Svar: Wow Clara, verkligen starkt av dig att berätta det här! :) Du ska veta att du absolut inte är ensam om att känna på det där viset, och det låter verkligen som att du har kommit en lång bit på vägen mot att våga ta dig an utmaningar. Jag tror på dig. Klarar jag så klarar du. Heja heja! :)
TIDSTJUVEN

#13 - Ida-Marie

Svar:
Nästa gång di har nå happening så kommer du me, de va så värt en fruktansvärt tidig väckning :D

Svar: Nå absolut! :D Bara e sku va lite närmare än ti Helsingfors så... ;)
TIDSTJUVEN

#14 - Denise

Så sant! Riktigt bra inlägg, och vad modigt av dig att du vågade vara med! :D

Svar: Tusen tack Denise! :) Så roligt att höra att du uppskattade inlägget.
TIDSTJUVEN

#15 - anna

wohooo vad grymt! man måste våga för att vinna ;)

Svar: Tack! :D Så är det.
TIDSTJUVEN

#16 - Felicia

Håller med dig, det är verkligen viktigt, kul att du vågade!

puss

Svar: Kul att du håller med. :) Tack så mycket! Kram
TIDSTJUVEN

#17 - Tommy

intressant inlägg :)

Svar: Roligt att du tyckte det. :)
TIDSTJUVEN

#18 - clara

Tack för det här inlägget! Ska skriva mitt anförande (nationella prov i svenska) med tema 'olika världar' och är verkligen inte bekväm med att prata inför klassen, mEN jag har bestämt mig för att prata om något jag verkligen brinner för (=olika världar bokstavligt talat, i filmer och böcker). Och då är det nice att läsa såna här inlägg haha:)

Svar: Härligt att du uppskattade inlägget! :) Så glad jag blir. Jag är säker på att du klarar ditt anförande med bravur! :) Det är ju verkligen superbra att du har valt ett ämne som du själv tycker är intressant och spännande, för då är det så mycket roligare och lättare att prata om det framför andra också. Lycka till!
TIDSTJUVEN

#19 - Marre

Bravo! :D

Svar: Tack! :D
TIDSTJUVEN

#20 - daniela

härligt maria!

Svar: Taack! :D
TIDSTJUVEN