Kiwigranen står så grön och grann i stugan

 
I förrgår trotsade min käre far kylan och begav sig ut i den snötäckta skogen för att hämta hem årets julegran. Julgranen brukar nämligen vara hans årliga bidrag till julförberedelserna. Nåväl, julgranen blev hämtad och placerad i sin fot. Lite spinkig och klen var den, men fin ändå.
 
 
Efter att den stått en tid inne i värmen började en mystisk lukt som påmindre om rutten kiwi sprida sig i huset. Efterforskningar visade att boven i dramat var ingen mindre än julgranen! Den stackars julgranen hamnade därefter ut på backen innan den ens blivit pyntad och farsgubben begav sig ut i skogen än en gång.
 
 
Hem kom han sedan med den finaste julgranen i mannaminne! Som tagen ur en Disneyfilm. Den kläddes och pyntades med juleljus, glitter och kulor. Den fina gamla guldkotten fick såklart sin hedersplats i granen. Kotten fick min morfar i gåva någon gång i sin barndom. På den tiden var vackra julgransprydnader ingen självklarhet och kotten har bevarats i ursprungsskick i alla dessa år för att pryda julgranen, även nu när morfar själv inte är med oss längre.
 
 
Gnistrande och ståtlig står årets andra julgran nu och förgyller vardagsrummet. En svag doft av kiwi kittlar i näsan, men den här gången låtsas ingen om den. Om inte annat, så för husfridens skull.
#1 - JUNITJEJ

Vilken vacker gran! DIn blogg är toppen!
GOD JUL!

Svar: Tack fina du. :) En riktigt GOD JUL till dig också! Kram
TIDSTJUVEN

#2 - Anna

va ha hänt me granarna i år? vår luktar starkt till björk!?:D ..mutationer...kanske händ de nå skumt 21.12.2012 iaf ;)

Svar: Haha, någonting underligt är i görning verkar det som.. Beware...
TIDSTJUVEN

#3 - Anonym

Brukar bli så om man tar in granen direkt från kylan. Granen skall stå i garaget i vatten nåra dar innan den tas in. Annars blir temperaturchocken alldeles för stor och den börjar barra nästan direkt och ja den brukar då även lukta.

Svar: Thank you Captain Obvious. :) Nu stod ju granen ifråga faktiskt i garaget en hel dag innan vi tog in den i värmen.
TIDSTJUVEN

#4 - Anonym

http://skogssverige.se/nyheter/stinkande-julgranar?PageAction=get&Blogg_id=411&Bloggar_id=10

Stinkande julgranar
Published: tisdag, 28 december, 2010 - 01:00
De har inkommit rapporter om illaluktande julgranar , bland annat från Jämtland. I Finland har rapporter om liknande problem inkommit .

Det finns några anledningar till att julgranen kan lukta illa. Här kommer några anledningar (punkt 2 och 3 är vilda gissningar.)

1

Granen har vuxit i anslutning till en sumpmark, t.ex, en myr eller en mosse. I sumpmarker bildas metangas. Granen har då fått i sig metangas via sitt rotsystem. När granen kommer in i värmen börjar granen avge metangas, vilket luktar som kattpiss.
Lukten går inte att tvätta bort för lukten kommer inifrån via klyvöppningarna på granbarren


2

Ett nerfall av nägot ämne har skett under hösten Därefter blev det kallt utan att något regn hann skölja av granarna. När granarna tinar inne i rumsvärme kan det börja lukta (minst troligt) .
En tvätt av granen med ljummet vatten kan hjälpa

3

Granarna har besprutats med någon kemikalie och granen har frusit ihop ganska snart efter behandlingen
-Samma sak som under punkt 2 händer.


4 Det kalla vädret kan ha förstört cellhinnorna i barrens celler. Detta kan hända om granen fått tina upp för snabbt. Skogsforskaren Tapani Repo på Metla i Finland har en teori om att stora temperaturskillnader gör att isen mellan barrcellerna smälter för snabbt vilket får cellhinnorna att spricka. Därför borde man inte ta in granen direkt i rumstemperatur om den stått utomhus i kölden. Det här går att undvika genom att lyfta granen in i garaget, eller duscha av den stelfrusna granen med iskallt vatten så att den tinar längsamt under längre tid (6-8 timmar)
Då hinnorna spricker frigörs olika kemiska föreningar som avdunstar i inomhusluften och därmed avger lukt. En gran som skadats på detta sätt återhämtar sig inte eftersom barren inte längre kan suga åt sig vatten, trots att den står i vatten och vatten också finns i stammen. Den kommer därför att ganska snabbt börja barra. Granen är därför räddningslöst förlorad

Svar: Sumpmarksteorin var vår teori till lukten. Därför hämtades gran nummer två från en helt annan skog. Få se om den här barrar direkt istället då. ;)
TIDSTJUVEN

#5 - Anonym

Önskar dig en riktigt GOD JUL!:)

Kram!

Svar: God jul till dig också! :) Kram
TIDSTJUVEN

#6 - Annika

Jag kikar in och önskar en God Jul! :)