Makeover i barnrummet – dags för växasäng!

 
Att ändra på invanda rutiner är alltid lika spännande. Speciellt när den för närvarande yngsta familjemedlemmen, alltså tvååringen, har älskat rutiner ända sedan hon föddes. Igår var det därmed en spännande dag hemma hos oss, för då möblerade vi om och lyfte in hennes sprillans nyfixade växasäng.
 
Amelie har sett så mycket fram emot att få sin nya storflickssäng och låta bebisen överta spjälsängen, men vi har trots det inte haft särskilt bråttom att byta. Vi har helt enkelt sovit så bra på sistone att det känts dumt att ändra på rutinerna. Men faktum kvarstår att det inte är länge kvar tills vi får tillökning i familjen, och när den tvååriga klätterapan för en tid sedan kom på att det är väldigt roligt att själv ta sig ut ur spjälsängen (trots att vi haft bottnen på lägsta läget 😬) så insåg vi att det nog är säkrast att byta säng nu genast innan vi får åka in till akuten mitt i natten med någon hjärnskakning. Hon slutade dessutom med blöja före jul, så det underlättar ju onekligen med en växasäng istället för spjälsäng för eventuella nattliga pottbestyr.
 
Förra veckan tog jag tag i saken och köpte målarfärg för att piffa till sängen och igår var det dags för premiärnatten. Hittills i sitt liv har Amelie alltid sovit i vårt sovrum, så det blev många förändringar på en gång nu med både ny säng och nytt rum. Jag måste medge att vi var väldigt skeptiska inför att hon alls skulle somna där, men vi tänkte att vi gör ett försök i alla fall. Och tji fick vi! Visst blev det någon timme av spring före hon kom till ro, men sedan somnade hon så gott i sin nya säng i sitt alldeles egna rum. Och där sov hon ända till halv fyra då hon kom över till vår säng som vanligt. När blev hon så stor!!?? ❤
 
 
Sängen fick sig verkligen en rejäl makeover. Minns ni hur den såg ut förut? Här nedan kommer en liten påminnelse. ↓
 
 
Originalfärgen var brun med svarta ornament som dekoration. Efter X antal år ute i något förråd kändes sängen inte superfräsch för ett barn att sova i, men den är ett gediget hantverk som det är lätt att se potential i. Jag började med att tvätta och slipa den, och sedan var det bara att sätta igång och måla. 
 
 
Att hitta den perfekta gula kulören som inte är för skrikig men inte heller för blaskig var inte det lättaste, men det känns som att vi prickade rätt. 😊 Sängen blev en så fin färgklick i det annars rätt grå rummet. Nyansen heter Tikkurila J302 Banana och NCS-koden är 0736-G99Y. Jag målade tre lager för att få färgen täckande, och en litersburk räckte precis. 
 
Utöver färgförändringen så bytte vi också ut skivan i bottnen eftersom den gamla skivan hade bågnat med åren. I övrigt var sängen i så bra skick (jag älskar verkligen gamla hantverk ❤) att vi inte behövde göra desto mer. Det är en stabil säng där man som vuxen kan sitta och mysa bredvid barnet och läsa sagor eller lägga sig ned om det behövs. 
 
 
Totalkostnaden för makeovern blev därmed 5€ för sängen + 30€ för målarfärgen + 16€ för skivan = 51€. En ny madrass köpte vi förstås också till sängen, och som tur passade en helt vanlig 80 cm-madrass från Jysk perfekt på bredden så vi skar bara av den med en kökskniv till den längd vi ville ha. Biten som vi skar bort har vi förstås sparat för att kunna förlänga sängen sedan vartefter barnet växer. I nuläget är sängen 130 cm. 
 
 
Det här rummet har hunnit se ut på många sätt under de tre år vi bott här i huset (från hobbyrum → till bebisrum → till barnrum), men det här är lätt min favoritlook. Inbjudande till lek och lättstädat eftersom var sak har sin plats. 
 
 
En Kallax-hylla måste ju vara den tacksammaste möbeln man kan ha i ett barnrum!
 
 
Och så finns det fortfarande mycket golvyta kvar att hälla ut alla leksaker på. 
 
 
Och det var allt för den här gången. Håll tummarna för att nästa natt också går smidigt! 😊
#1 - Marie

Så fint det vart och roligt att ni gjorde sängen gul

Svar: Tack så mycket! Den blev verkligen en härlig färgklick i rummet.
TIDSTJUVEN

#2 - Jennie

Jättefint rum

Svar: Tack! <3 Både rumsinnehavaren och jag gillar att hänga där om dagarna. :)
TIDSTJUVEN

#3 - ellenlundis

Vilken fin barnrum er dotter har. :) Sängen blev jätte fin!

Svar: Tack snälla! :)
TIDSTJUVEN