Att spela våldtäktslåtar på fest

 
Det kom in en fråga på Olympiadinlägget häromdagen. Personen undrade varför jag inte tyckte att det var okej att först spela Maskinen - Alla som inte dansar är våldtäktsmän och därefter Robin Thicke - Blurred Lines för de tvåtusen studerande som stod på torget för att ha roligt och åskåda olympiaden i fredags.
 
Så här är det:
1. Båda låtarna handlar om våldtäkt.
2. Våldtäkt är aldrig festligt.
 
Alla som inte dansar är våldtäktsmän må vara en harmlös och trallvänlig låt, men det känns ändå som att vi har kommit ur den där skämta-om-sexbrott-fasen nu. Det finns så otroligt många stämningshöjande partylåtar att välja mellan så varför behöver man då spela en som handlar om just våldtäkt, om än i skämtsamma ordalag? Att sedan spela Blurred Lines direkt efteråt är ju bara idiotiskt. Jag hoppas att det var en slump och inte ett medvetet val.
 
Blurred Lines har ända sedan den kom ut kritiserats för att vara en våldtäktslåt och originalvideon med avklädda kvinnor som dansar runt påklädda män blev bannlyst från YouTube. I den andra versionen av videon har tjejerna i alla fall underkläder på sig. I hate these blurred lines, I know you want it, sjunger Robin Thicke i tjejens öra. Jag vet inte vad ni andra tycker, men jag tycker i alla fall att under årets största festhelg i Svenskfinland behöver man inte spela låtar som förespråkar sex utan medgivande från den andra parten.
 
 
Jag förstår om man tycker att själva melodin i vissa låtar är bra även om inte texten är det, men samtidigt tycker jag att vi borde tänka längre än så. Vad är det egentligen vi understöder genom att spela kvinnoförnedrande låtar, som till exempel Blurred Lines, som partymusik? Bidrar vi rent av till att låta de här tänkesätten leva kvar och bli allmänt accepterade?