Glädjen var stor hos 1-åringen när hon insåg att det stora paketet som vi hämtat ut från posten innehöll hennes första alldeles egna cykel! En limegrön balanscykel av märket Puky. Komplett med ringklocka på styret och stänkskärm längst bak!
Att skriva det här inlägget i samarbete med Polkuped känns så roligt. Polkuped är ett litet familjeföretag beläget i Molpe i Österbotten, och företagets hjärtefråga är att värna om barn och ungas fysiska aktivitet. I tider då barn blir allt mer stillasittande är det viktigare än någonsin att uppmuntra en aktiv vardag redan från tidig ålder. Personligen tror jag att något av det viktigaste man som vuxen kan göra för barn är att skapa förutsättningar för rörelseglädje istället för att bädda för prestationskrav (här kan ni läsa mer om min syn på idrott och motion), och Polkupeds värderingar går hand i hand med mina egna.
Polkuped är ett företag som verkligen brinner för sin sak. Eva, som driver företaget tillsammans med sin man Thomas, har jag varit bekant med via sociala medier sedan urminnes tider. När vi båda studerade vid Åbo Akademi för några år sedan gick vi en kurs tillsammans, och det var så lustigt att plötsligt träffas i det sammanhanget efter att ha varit bloggbekanta i 10 år.
Det var också via Evas blogg som jag lärde mig vad balanscyklar är för någonting. En balanscykel är en tvåhjulig cykel utan trampor, och när barnet går eller springer med en balanscykel övar det automatiskt upp sin balans och motorik. Barnet tar alltså fart och bromsar med fötterna, och när det sedan är dags att övergå till en trampcykel behövs sällan stödhjul.
Puky dag 1
Så här såg det ut hemma hos oss första dagen med Pukyn.
Lite ostabilt men väldigt roligt!
Vilken storlek på Pukyn ska man välja?
Polkuped rekommenderar att man utgår från barnets längd och individuella utveckling i valet av cykel. För de allra yngsta barnen finns fyrhjuliga varianter som kallas Pukylino och Wutsch. Dessa kan användas från att barnet har lärt sig att stå upp. Rekommendationen för Pukylinon är en ålder på 9-12 månader och en längd på minst 75 cm. Rekommendationen för Wutschen är en ålder på 1-1,5 år och en längd på 80 cm. Den minsta storleken av de tvåhjuliga balanscyklarna, Puky M, riktar sig till barn från 1,5-2 års ålder och 85 cm. Därefter finns också en L- och XL-modell av balanscyklarna så att man kan byta storlek vartefter barnet växer.
Amelie blir 1,5 år i sommar och senast vi mätte henne saknades någon centimeter till längdgränsen för M-modellen. Men centimetrarna kommer snabbt i den här åldern, och med tanke på hur fysiskt aktiv och nyfiken Amelie är så tror jag inte att det tar länge före hon behärskar balanscykeln. Vi konstaterade att en fyrhjulig modell hade blivit tråkig innan sommaren är slut, men en Puky M kan hon använda länge innan det är dags att byta till en större storlek. Valet föll därför på en Puky LR M kiwi +. Det som skiljer plusmodellen från den vanliga M-modellen är att plusmodellen har ringklocka, stänkskärm och stödfot.
Är man osäker på vilken storlek eller modell man ska välja går det bra att ta kontakt med Polkuped så hjälper de en att hitta rätt. Deras kundservice håller toppklass! 👌
Vi låter cykeln ligga framme, så att Amelie får bekanta sig med den i egen takt. Hittills är det mest dockorna och gosedjuren som åker från den ena ändan av huset till den andra på den, men allt emellanåt vill hon själv cykla också – eller pe-pe som hon kallar det (ped = cykel på dialekt). Och med cykla menar jag alltså att testa sitta på sitsen eller att stå med benen över cykeln och gå en bit.
Jag tänker att det värsta man som förälder kan göra när ens barn ska lära sig något nytt är att sätta press och döda den naturliga entusiasmen och nyfikenheten, så vi har ingen brådska med att Amelie ska använda cykeln utan låter saker och ting ske på hennes nivå. Flera av Amelies kompisar har balanscyklar, och modellinlärningen är som bekant stark hos barn, så min gissning är att hon kommer ta sig fram galant på Pukyn innan sommaren är slut.
Med en cykelstol på min cykel utomhus och en Puky (tillsvidare) inomhus har jag på känn att det här kommer bli en riktig cykelsommar. Den snygga hjälmen kommer precis som cykeln från Polkuped och modellen heter Ked Meggy Unicorn Paradise.
Jag älskar att mönstret ser ut som vattenfärg och att den är färgglad med en gullig enhörning trots att basfärgen är blå. Vi klär gärna Amelie i alla möjliga färger och mönster, men försöker undvika att köpa saker i rosa (loppiskläder undantaget) eftersom det lätt blir för mycket rosa annars. Den här hjälmen är liksom det bästa av det bästa. 👌 Den har bra passform och knäppningen under hakan är dessutom vadderad, så man behöver inte vara rädd att huden ska komma i kläm (finns ju inget värre!). Baktill på hjälmen finns blinkande röda led-ljus för att säkerställa att barnet syns bakifrån när höstmörkret faller.
Din bästa Puky-historia?
Jag är säker på att många av mina läsare har barn som använder balanscykel. Kan ni inte dela med er av era bästa Puky-minnen i kommentarsfältet? Finns det kanske något cykeläventyr eller händelse som fastnat extra starkt i minnet? 😍 Vad har nyblivna Puky-cyklister framför sig?
Våra barn har alltid haft Pukys balanscyklar ( och vår son har ännu) från Polkuped. Vår första resa med Puky var då vår dotter sku fylla 3 är, då fick hon en i present. Fort övade hon upp balansen på den och efter en kort tid fick vi länka och springa med för det gick så hårt. Då hon blev 4 ville hon testa cykel med trampar och övergången var så smidig så jag kunde inte fatta. En gång åkte hon in i e stenmur med sin Puky och flög över styret, men hon hade innan det beslutat att vi skulle till parken och dit for vi trots att blodet rann längs med läppen ( fniss).
Vårt tredje barn skall få Pukylinon ( begagnad av storebror) av oss till 1- års dagen. Den var också väääldigt pop då Anian var liten.
Rekommenderar verkligen dessa balanscyklar! Ni har en härlig rörelseresa framför er och förbered dig på att få röra på dig :) Vår son cyklar varenda dag på sin Puky, det går hårt och det blir många roliga motionsrundor för oss alla per dag.
Svar:Åh, vad härligt att läsa att dina barn haft så mycket glädje av balanscyklarna. Tack för att du delade med dig! Så roligt att höra vad vi har framför oss.
Vilken tur ändå att dottern inte blev rädd för att cykla när hon flög över styret utan var snabbt uppe igen och fortsatte. :) Det är ju verkligen ett tecken på att det är roligt att ta sig fram med en Puky! Vad jag förstått är balanscyklarna väldigt tåliga och har på det viset ett bra andrahandsvärde också, så det är ju verkligen toppen att de kan gå i arv till yngre syskon.
TIDSTJUVEN
#2 -
Lucy
Härligt med egen cykel.
Det jag funderar på är hur gör ni vuxna med hjälm, använder ni också det?
Jag gör inte det, men har funderat om man borde göra det.
Svar:Ja visst är det. :) Jag använder alltid hjälm när jag är ute och cyklar med Amelie. Det känns som en billig livförsäkring för man vet ju aldrig när olyckan är framme.