2019-04-07 | 20:23:30

Tremånadersvaccin och biverkningar

 
Om jag tyckte att det gjorde ont i hjärtat att se våra djur sjuka så kan jag nu konstatera att den hjärtsmärtan ändå inte är någonting i jämförelse med maktlösheten man känner när ens lilla bebisskrutt är ledsen och sjuk. 😔
 
Amelie fick sina tremånadersvacciner i torsdags och sedan dess har hon varit krasslig. Feber är ju en vanlig biverkning av vacciner, och ett par timmar efter vaccinationen blev hon mycket riktigt både gnällig och hängig. Mot kvällen blev det rena rama skrikfesten hemma hos oss. Hon panikskrek tills hon somnade i famnen, sov en stund och började sedan skrika igen. Någon feber hade hon inte när vi mätte, men vi gav henne en dos Panadol för säkerhets skull. En halvtimme senare lugnade hon ner sig och sov lugnt hela natten (med några amningspauser förstås), så jag är verkligen glad att vi hade Panadol hemma. 
 
I fredags var hon rejält trött och hängig hela dagen – stackaren orkade knappt vända sig från rygg till mage fast hon försökte – och mot kvällen blev det favorit i repris av skrik- och gråtfesten. 😔 Oj, vad det gjorde ont i mammahjärtat att se henne så ledsen! Speciellt eftersom vi ju visste att det var vi föräldrar som orsakat smärtan genom att vaccinera henne.
 
Igår vaknade hon till på köpet upp med en redig förkylning, så om det inte vore nog med vaccinationseftersviterna så är hon nu rosslig i halsen och näsan, hostar och är så hes att hon låter ungefär som en sälkut när hon tjuter till. Gårdagens förmiddagsvila blev från 10 till 13, sedan orkade hon vara vaken en timme och så sov hon från 14 till 18! Idag har det varit ungefär likadant. Sömn verkar vara vad hon behöver just nu, men blir det inte bättre tills imorgon får vi nog ringa rådgivningen. 
 
Foton: Rebecka Hägert
 
Angående vacciner tänker vi att biverkningarna av själva vaccinerna ändå är lätta att hantera i jämförelse med de sjukdomar vi vaccinerar mot, så vi har valt att följa det rekommenderade vaccinationsprogrammet. Amelie är grundfrisk, och genom att vaccinera henne ökar vi flockimmuniteten så att de som på grund av sjukdomar inte kan ta vaccinerna också är skyddade. Vi lever ju inte i någon isolerad koja i skogen utan rör oss i samhället, så det är viktigt att vaccinera sina barn också för andras skull anser jag. Jag är verkligen glad att vi lever i en tid då vacciner finns och barnadödligheten är låg. 
 
Men inte blir man ju förvånad egentligen att en liten skrutt blir sjuk efter att ha fått sina tremånadersvacciner när man läser vilken cocktail de innehåller. Hon fick nu kombinationsvaccin, rotavaccin och pneumokockvaccin på samma dag, vilket betyder att hon blivit vaccinerad mot meningit, lunginflammation, blodförgiftning, öroninflammation, rotavirusdiarré, difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar. Allt detta på en och samma gång! Inte konstigt att immunförsvaret i en liten sexkiloskropp slås ut och en förkylning kommer på kuppen. 
 
Det om det. Jag är som sagt verkligen inte vaccinationsmotståndare (tvärtom!) men man tycker ju kanske att vaccinationerna kunde fördelas under lite fler tillfällen så att det inte blir en sådan chock för den lilla kroppen. 

Finheter
Christina

Vi diskuterade det där med vacciner i helgen och vi är båda ense om att här blir det också att följa grundprogrammet sen när vaccinationer blir aktuellt.

Svar: Fint att ni tagit upp det till diskussion. :) Jag upplevde att vi fick bra info från rådgivningen om de olika sjukdomarna som vaccinationsprogrammet innehåller vacciner mot.
TIDSTJUVEN

2019-04-07 | 23:13:24 | http://finachristina.wordpress.com
Anonym

Nej lilla vännen :( vi har också detta framför oss och börjar bli nervös. En bekant tog till sitt barn något vaccin uppdelat på fler tillfällen, vet dock inte om det är detta 3 månaders vaccinet. Sen funderar jag att måntro det oberoende ger biverkningar normalt sätt, att de vill minimera tilmfällena.. att det lixom inte spelar nån roll fast man delar upp det?!

Svar: Ja, det är ju svårt att säga om det kanske bara blir dubbelt upp med biverkningar ifall man delar upp det på två tillfällen. Knepigt när man egentligen inte vet vad som är bäst förrän i efterhand.
TIDSTJUVEN

2019-04-08 | 08:16:34
Anna-Lena

Jag har kikat på din blogg några gånger och glatt mig åt din växande mage, å bebisen som kom, men har inte tidigare kommenterat. Vi jobbade tillsammans inom åldringsvården för några år sedan och jag tyckte så bra om dig :) Jag tänkte precis likadant om vacciner när vi blev föräldrar första gången för 18 år sedan, och lät vaccinera våra barn. Det är det största misstaget vi gjort som föräldrar och jag ångrar djupt att vi inte läste på innan. Det är så man blir vaccinmotståndare. Sista 10 åren har jag studerat vacciner noga å hittills tackat nej till alla. Det är SÅÅ mycket som vi inte får veta... Din lilla tös fick nu alltså 7 vacciner samtidigt, 7 läkemedel å alla har en mängd olika biverkningar. Så många vacciner samtidigt ger man inte ens åt vuxna. :( Det finns inga studier som visar att hela vaccinationsprogrammet e säkert som det ser ut idag, å att det ger friskare barn. Tvärtom! Många läkare kan intyga att de ovaccinerade barnen är friskast av alla. Man är helt medveten om att en del barn skadas svårt av vacciner, men tänker att de får offras för vad man tror är allmänhetens bästa. Men är det just ditt barn som offras så överväger inte fördelarna med vacciner längre nackdelarna :( Varken rådgivningstant eller läkare har något ansvar för ditt barn när det gäller vacciner å biverkningar, spelar ingen roll om det får kramper, hjärnhinneinflammation, förlamning, eller om det dör. Allt ansvar ligger på föräldrarna. För vacciner ges enligt principen "one size fits all", vilket man inte gör med några andra läkemedel. Så det är din uppgift att studera de olika vaccinerna å avgöra när å hur många som ska ges. Man får skjuta upp, å dela upp dem hur man vill, vissa ger första vaccinet vid 3 års ålder. Eller som i vårt fall, konstatera att nästa barn får inga vacciner alls. Man kan ändå få alla sjukdomar man är vaccinerad emot. Att barn gallskriker i flera timmar efter vaccination beror oftast på att hjärnan sväller, "hjärnskrik" kallas det å är en allvarlig biverkning. Om det är Pentavac din dotter har fått varnar man t.o.m. i bipacksedeln om att inte ge fler doser ifall barnet fått en hjärnskada av tidigare kikhostevaccin eller om det skrikit otröstligt i 3 h efteråt. Att barnet sover onormalt länge är också en biverkning. I bipacksedeln står också att vaccinet kan orsaka "längre andningsuppehåll än vad som är normalt", och majoriteten av de barn som får diagnosen PSD, dör inom 3 dygn efter vaccination. :( Så jag hoppas du förstår varför jag var tvungen att kommentera, å jag hoppas du läser på innan ni vaccinerar mer. Boken "Vaccinationer: risker och skador" skriven av Dr Mayer Eisenstein är bra och enkel att börja med, där finns all info man inte får på rådgivningen. Finns både att köpa, å låna på bibban. Önskar er allt gott å håller alla tummar för att din dotter inte får några allvarliga men av vaccinationerna.

Svar: Tack för kommentaren Anna-Lena! Jag gillade att jobba med dig också. :) Det är ett stort ansvar som läggs på föräldrarna när det kommer till att göra rätt beslut för sitt barns del. Och gällande vaccinskador är det förstås lätt att vara efterklok... Jag tror absolut att vaccinskador existerar och likt alla föräldrar hoppas jag att inte mitt barn kommer bli drabbat. Trots det kommer vi i fortsättningen också att vaccinera, men mängden vacciner som får ges samtidigt ska vi absolut ta en funderare över.
TIDSTJUVEN

2019-04-10 | 11:26:31
Linda

Jag tycker att det blir för grymt att ge så mycket på en gång åt en liten liten baby. Så vi har delat upp alla vacciner. Man får helt fritt bestämma själv om och när man ger. I andra länder ger de max två vaccin samtidigt. Värt att fundera på till nästa gång. Man vill ju bara sitt barn det bästa. Men ibland känns det som att rådgivningen har bråttom bråttom o vill få vaccinerat alla så snabbt som möjligt. Hoppas lilltösen snart mår bättre!

Svar: Tack för kommentaren! Ja, det är ju ett faktum att det blir färre antal rådgivningsbesök om man tar många vacciner samtidigt, vilket sparar på resurser för hälsovården. Hmm…
TIDSTJUVEN

2019-04-11 | 18:07:56
ellenlundis

Lilla gumman :'(

Svar: <3
TIDSTJUVEN

2019-04-12 | 21:49:45 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?