Ett paradis fem timmar bort

Jag gissar att ni är många som har väntat med spänning på att få läsa mer om resan till Egypten. Nu är det äntligen dags! Ni har ju redan fått ta del av den något tålamodsprövande hemresan, så nu fortsätter vi med resan dit och själva hotellupplevelsen. Är det något ni undrar över får ni hemskt gärna fråga!
 
 
De senaste åren har flygtrafiken från Finland till Egypten legat på is på grund av att det varit bombattacker och allmänt oroligt i vissa delar av landet (främst området kring Sinaihalvön). Vi bokade därför vår resa via svenska TUI och reste från Arlanda, eftersom turistflyg från Sverige till Egypten går regelbundet. Före vi bokade resan läste vi förstås på om läget i Egypten och alla rekommendationer vi kom över påstod att det skulle vara tryggt att resa till turistorterna Hurghada och Marsa Alam vid Röda havet (även enligt det finska utrikesministeriets utlåtande), så vi kände oss inte oroliga när vi bokade resan till Marsa Alam. I höst/vinter kommer Finland även att återuppta flygresorna till Egypten, så då blir det även möjligt att boka resor till Egypten direkt via finska resebolag. Jag känner att det är en bra orsak att åka tillbaka dit någon gång. 😉
 
Att som finländare med finskt signum boka en resa via svenskt resebolag gick smidigt. Det enda problemet vi stötte på var att vi inte lyckades checka in via självincheckningen på Arlanda eftersom Ida-Maries pass inte godkändes (mitt hade fungerat, av någon konstig anledning). I övrigt var det inga problem alls med varken bokning, betalning eller själva resan. Flygtiderna från Vasa till Arlanda passade dessutom bra ihop med resan, så det blev inga långa väntetider. 
 
Från Arlanda till Marsa Alam var flygtiden dryga fem timmar. Med fem avsnitt Outlander på Netflix gick de fem timmarna i ett huj och vips var vi framme. 😍 Egypten befinner sig i samma tidszon som Finland, så det var dessutom ingen tidsskillnad jämfört med hemma när vi kom fram. 
 
 
Väl framme i Marsa Alam åkte vi raka vägen till hotellet. Resväskorna fick åka på taket av vår minibuss. Vi var de enda som reste med enbart handbagage och jag vet inte hur många gånger vi fick frågan "Only these?" när någon undrade över våra väskor. Ni kan inte tro hur mycket som ryms i en kabinväska och en Kånken! Spana in Ida-Maries packningsguide för att bli proffs på att packa smart ni också.
 
 
Vi bodde på hotellet Three Corners Fayrouz Plaza Beach Resort, alldeles invid Röda havet.
 
 
Själva hotellet var relativt nytt, med bara tio år på nacken. Det var femstjärnigt och riktigt fräscht och snyggt. Vi välkomnades med svalkande drinkar och en piccolo som bar våra väskor till rummet (efter att han frågat "Only these?" förstås). 
 
 
Första intrycket av hotellrummet var mycket positivt. Det var stort och fräscht, med bra luftkonditionering.
 
 
Och det bästa av allt; vi bodde på marknivå och utanför vår terrass fanns...
 
 
...en pool! Det var bara att hoppa över räcket och slänga sig i en solstol ifall man inte hade lust att gå ner till den stora poolen eller stranden. Lyxigt värre. 
 
 
Vrålhungriga som vi var hade vi verkligen sett fram emot middagsbuffén. Vi hade inte ätit sedan vi åt frukost på Arlanda, så det smakade verkligen bra med ordentlig mat. 
 
 
Hotellets huvudrestaurang serverade buffé till frukost, lunch och middag. Det fanns förstås såväl förrätt som huvudrätt och efterrätt, så vi behövde verkligen inte gå hungriga på resan. 
 
 
Efterrättsbuffén blev snabbt en favorit. 😋
 
 
Den första kvällen gjorde vi inte mycket mer efter middagen än att utforska området. Vi gick en sväng ner till stranden och försökte sedan orientera oss i den labyrintlika trädgården. Hotellområdet var verkligen enormt, och varje gång man trodde att man kommit till slutet så kom man till en ny omgång med hotellrum eller bungalows. 
 
 
Det fanns förstås också en sidobyggnad av hotellet som enbart bestod av små butiker och souveniraffärer. Där kikade vi in i en liten papyrusaffär med riktigt fina konstverk. 
 
 
Det hela ledde till en timmes (!) lång diskussion med butiksägaren, några souvenirinköp och gåvor från ägaren. 
 
 
Nästa dag vaknade vi till strålande sol och över 30 graders värme. 
 
 
De andra dagarna blåste det lite, men den här dagen var det alldeles vindstilla vilket gjorde att det kändes ännu varmare. 
 
 
Gissa om vi var nöjda över valet av semesterort. 😉
 
 
När vi körde från flygplatsen till hotellet hade vi bara sett öken, öken och mera öken. Men hotellområdet var så lummigt och grönt att man knappt kunde tro att vi fortfarande var på samma plats. Under veckans gång konstaterade vi att personalen var väldigt noggranna med att hålla trädgården välskött. Varje dag hade de full sysselsättning med att klippa gräs, formklippa träd, plantera nytt, vattna rabatterna och klippa bort torra växter. 
 
 
Frukosten serverades i samma restaurang som middagen, det vill säga huvudrestaurangen. Där jobbade Ahmed, som vi blev god vän med under veckan vi spenderade på hotellet. 
 
 
Och vilken frukost! Vi blev så otroligt bortskämda med lyxiga juicer av nypressad frukt, omeletter med innehåll som man fick välja själv, våfflor med Nutella, cappuccino och jag vet inte vad. Perfekt uppladdning inför en dag på stranden eller vid poolen. 
 
 
Och medan man var ute ur hotellrummet fixade städaren alltid fina installationer på sängen. 😍
 
 
Men nu får jag bestämt avsluta här innan det här inlägget blir allt för långt. To be continued... 😊
#1 - Ida-Marie Jungell

Åh hur skönt sku de int va att vaka upp där igen, morgonkaffe på terassen och den mumsiga frukosten!!!

Svar: Jaa, det skulle man ju verkligen inte tacka nej till 😍
TIDSTJUVEN

#2 - Angelica Wåhlin

Så himla härligt det ser ut!!

Svar: Det var det! Jag kan absolut rekommendera Marsa Alam om man vill åka någonstans där det helt säkert är soligt och varmt.
TIDSTJUVEN

#3 - ellenlundis

Underbara bilder! Maten såg så gott ut! Härligt!! 🌞
Längtar efter mera bilder från eran resa!

#4 - Marias Memoarer

åh vilken lyxkant på det stället <3 Frukostdrinkarna såg extra smarriga ut! Vi köpte fina papyruskonstverk när vi var i Egypten, som vi ramade in till vackra tavlor som hänger i mammas lägenhet :)

#5 - Carl

Hej Maria! Jag heter Carl och jobbar för TUI. Vilka fantastiskt fina bilder du har tagit, och vad smart att ni kunde boka resan via vår svenska hemsida.

Jag tänkte höra om du skulle vilja lägga in en länk till vår hemsida så att dina läsare enkelt kan hitta var ni bokade resan. Kankse finns det fler finlandsbor där ute som är sugna på att besöka Egypten! :)

Hoppas du har en bra dag!
/Carl