Operationsdags

 
Imorgon gäller det. I två och ett halvt år har jag väntat på att få en tid till sjukhuset, och imorgon är det äntligen min tur. Hur sjutton det är möjligt att stå i operationskö i två och ett halvt år övergår mitt förstånd, men så kan det tydligen också gå till i det här landet. Men imorgon... imorgon ryker X antal visdomständer ur mitt gap!
 
Jag brukar i vanliga fall inte vara särskilt nervös inför tandläkarbesök, men den här gången börjar nervositeten sakta smyga sig på. Jag har länge vetat att tre av mina fyra visdomständer behöver opereras bort istället för att dras ut, men hur många av dem som sist och slutligen stannar i kirurgens skräpkorg på Vasa Centralsjukhus imorgon är oklart. Kanske tar de två på en gång, eller kanske är det bara en som ryker nu till en början. Den som lever får se. Det vore ju rätt skönt att slippa så många som möjligt på samma gång.
 
Men alltså, jag är uppenbarligen lite dum i huvudet, för jag har ägnat kvällen åt att googla på skräckscenarion som kan inträffa i samband med visdomstandsoperationer. Jag har läst om allt från nerborrade käkben, varbildningar och inflammationer till nerver som lätt kommer i kläm och ansiktsförlamningar... Aaahhh. Jag har inte tid att bli sjuk till helgen, så jag håller tummar och tår för att ingreppet går både smärtfritt och komplikationsfritt. Lite värk och en flytande diet i ett par dagar kan jag stå ut med, men feber och ansiktsförlamningar hoppar jag gärna över.
#1 - Janina

Nääää va glad bara!! :) jag gjorde glatt mig av med mina. Fick göra det snabbare än normaltid pga att en av tänderna för 5 år sen skapade en inflammation i munnen som ledde till en halsböld (Alltså fyy hatar ännu ordet) och typ 5 dagar inlagd på sjukhus. Så, istället för att va med om sånt: se fram emot detta!! De går nog bra, dom vet ju va dom gör. Lycka tiill!! :*

Svar: Tack Janina, jag ska tänka på dig och försöka vara glad imorgon jag också. :* Och uuhh, nämn inte ordet halsböld. Been there done that för ett par år sedan, och jag gör helst inte om det.
Hejdå visdomständer, jag kommer inte att sakna er!
TIDSTJUVEN

#2 - Isabella

Hej, oroa dig inte. Bra kommer det att gå! Jag fick tid till VCS efter några månader men jag hade stor smärta och ena var inflammerad. De tog bort en i gången ( 1 års paus mellan första o andra) i och med att operationen klassades som svår då nerverna gick så nära rötterna... Ät tillräckligt med värkmedicin, håll kallt på periodvis och håll "skyddet" de lägger på såret tillräckligt länge på plats! Ladda upp med glass & fruktsoppa så går det nog bra! Lycka till :)

Svar: Tack för tipsen och råden ♥
TIDSTJUVEN

#3 - Yvonne

Det går säkert bra. Jag har också blivit opererad där, och det enda som var problematiskt var värken efteråt. Med facit på hand hade jag begärt starkare värkmedicin genast när jag märkte att den de skrivit ut inte var tillräcklig. Gör det, säg till alltså, om det blir likadant för dig! Lycka till!

Svar: Tack Yvonne!
Värkmedicin, check! Vid såna här tillfällen är det ingen vits att försöka vara tuffare än vad man egentligen behöver vara.
TIDSTJUVEN

#4 - Hanna

Heja heja! Nu efteråt så har du ju iallafall det mesta (ska vi tro) över och du slipper dem för alltid! :D Netflix, glass, värkmedicin och kattmys tror jag är en bra kombo för att tillfriskna ;)

A7 har jag varit till med käklederna nu i vår, och de sa att ifall det visar sig att mina visdomständer måste ut så tar de dem i Vasa på A7 istället för vanliga hvc-tandläkaren i Jeppis, på grund av mina käkproblem. Så ska se hur de utvecklas och när de behagar börja komma upp (med hopp om aldrig eller att de inte orsakar mer problem än jag redan har...). Trevliga är de ju som tur är där uppe på A7!

Svar: Netflix, värkmedicin och kattmys var det första jag tog sikte på när jag kom hem efter operationen. ;) Tyvärr får jag inte äta någon glass ännu då jag måste undvika sådant som är hett och sådant som är riktigt kallt nu det första dygnet.

Jag håller tummarna för att dina visdomständer inte orsakar några problem, och att du får plocka ut dem vid VCS om/när det är dags. Jag håller verkligen med dig om att personalen på A7 var hemskt trevliga. Och proffsiga.
TIDSTJUVEN

#5 - Stephanie

Operera för guds skull inte bort fler än två samtidigt. Jag opererade bort alla mina tre kvarstående tänder samtidigt tots att läkaren tyckte det var aningen riskabelt. Bra gick det i efterhand, men operationen tog för alltid och jag var otroligt sjuk efteråt. Däremot tror jag ju inte att jag skulle ha kommit tillbaka dit senare haha!

Svar: Men skönt ändå att du slapp alla på en gång, även om det kanske inte var världens trevligaste upplevelse.
TIDSTJUVEN