Vi är vad vi tänker

 
I onsdags gick jag på en föreläsning som hölls av härliga och sprudlande glada Lisen Kullas-Nyman i Vasa. Föreläsningen var förra veckans program på Träffpunkten och den handlade i korta drag om hur man blir en nöjdare människa med en positiv livssyn. Det var verkligen ett tema som föll mig i smaken. Jag försöker själv se på livet ur en positiv synvinkel och tror starkt på att man inte mår bra av att gräva ner sig allt för mycket i motgångar och negativiteter. Jag gör mitt bästa för att inte ta ut problem i förskott helt enkelt.
 
Lisens föreläsning var verkligen lika härlig som Lisen själv. Hon poängterade bland annat att något av det viktigaste när det kommer till att skapa en positiv livssyn handlar om viljan att se positivt på livet. Genom att vårda våra relationer, träna på att känna tacksamhet, sprida kärlek runt oss och göra saker vi tycker om blir vi lyckligare människor. Det låter kanske som självklarheter, men det är ändå viktigt att påminna sig själv om de här sakerna allt emellanåt. Att vara nöjd handlar till stor del om vad man väljer att fokusera på i sitt liv. För det mesta kan man hitta någonting positivt också i det som man först uppfattar som negativt. Till och med i sorgen kan man glädjas åt fina minnen.
 
Vi är vad vi tänker. Positiva tankar leder till ett lyckligare liv.
 
Lisen tipsade om en bra övning som går ut på att man varje kväll ska tänka igenom dagens händelser och sammanfatta tre saker som man blev glad av under dagen. På så vis fokuserar man på det positiva som hänt under dagen samtidigt som man gör att varje dag blir unik. Det här bestämde jag mig genast för att testa och tvingade med min något motvilliga sambo i påhittet. Varje kväll när sambon och jag går och lägger oss berättar vi numera för varandra om tre bra saker som gjort oss glada under dagen eller tre saker som är bra i våra liv just nu.
 
Jag har hittills märkt att den här övningen leder till att vi verkligen lyssnar på vad den andra haft för sig under dagen, att vi gläds med varandra och att vi avslutar dagen med en mysig känsla av att det var en lyckad dag. Jag förstår att ni kanske tycker att övningen låter supertöntig, men jag kan varmt rekommendera er att testa den. Har ni ingen att göra den gemensamt med så går det precis lika bra att skriva ner tre saker i ett häfte eller helt enkelt att bara tänka på de tre sakerna som man blivit glad av under dagen som gått. Varför inte testa redan ikväll? :)
#1 - Pia

Instämmer verkligen i att föreläsningen var riktigt bra och härlig! Samma sak med Lisen, jag sa riktigt åt kompisarna jag var dit med att tänk om alla föreläsare man stöter på skulle vara lika härliga och inspirerande :)

Svar: Eller hur! Jag och kompisarna som jag var där med reflekterade över samma sak, att (skol)världen skulle vara så mycket bättre om folk var lite mer som Lisen. :)
TIDSTJUVEN

#2 - Linnéa

Vad fint att ni gör det tillsammans. Då får ni ett gemensamt positivt avslut på dagen och tar del av varandras vardag på ett bra sätt. Superbra idé :)

Svar: Precis. Det känns som att vi avslutar dagen på ett fint och gemensamt sätt trots att vi oftast spenderat dagen på varsitt håll. Jag hoppas verkligen att vi orkar fortsätta med den här övningen länge. Testa den du också. :)
TIDSTJUVEN

#3 - ddianasliv.blogg.se

Åh. Vilken fin övning! Jag tror också att viljan att se positivt på livet är så viktig, och att det går att träna upp. Vad fint att ni gör övningen tillsammans också. Det måste bli extra speciellt. :)

Svar: Javisst går det att träna upp det positiva tankesättet, det tror jag också. Och ju mer man övar desto bättre blir man på det. :)
TIDSTJUVEN

#4 - Malin

Verkligen jättebra övningen!
Körde den för länge sen, men dags att ta upp det igen känner jag
/ Malin
malinedlund.blogg.se

Svar: Så roligt att du också har använt den Malin! :) Jag tror att det är sådan övning som man behöver återkomma till ibland för att inte köra ner sig i negativa spår.
TIDSTJUVEN

#5 - Emma Grann Fotografi

Det lär som en bra övning ju! :) Skall testa detta!

Svar: Ja, gör det! :) Berätta gärna vad du tyckte om övningen sedan.
TIDSTJUVEN

#6 - Hanna Karlsson

Vilket bra inlägg. Jag försöker redan att inte gräva ner mig i dåliga saker utan fokusera på det som är positivt. Jag upplever att det hjälper.

#7 - Petra

Vilken fin övning!! :) Väldigt bra inlägg dessutom, fick mig att tänka lite! :)

#8 - Cassandra Haraldsson

Så bra övning!!

#9 - Sunniva Lindh

Vilken jättefin text. Övningen verkar väldigt bra och nyttig. Det är verkligen sant att man blir lyckligare av att tänka positiva tankar. Det är lika lätt att fastna i positiva cirklar som i negativa, det är bara att välja hur man vill se på livet!

#10 - Malin

Helt sant!
/ Malin
malinedlund.blogg.se

#11 - När Annie fotograferar i Kalifornien

Det som låter enklast är oftast allra svårast att begripa, för man vill förkasta det som enkelt ;-) Bra skrivet!

Och sjukt söt katt!

#12 - Patricia

Låter som en riktigt härlig föreläsning! :)

#13 - Josephine

Jag håller verkligen med, vilken bra och nyttig föreläsning! Jag försöker alltid vara positiv och det har hjälpt mycket. Men ibland är det skönt att bara gråta ut och sen ta tag i sig själv/sitt liv igen :) jätte bra inlägg!

#14 - Carin

Vilket tänkvärt inlägg. Hur mycket jag än försöker fokusera på det positiva är det svårt. Jag ska verkligen testa att tänka tre positiva saker varje kväll, tack för tipset!

#15 - Jennifer

Verkar ha vari ein jätte intressant föreläsning, sko gärn ha deltagi i an jag å om ja sko ha vita åv e. :p men ande övningen ska jag definitivt ta å pröv på, tack för tipset :)

#16 - Nora Bååth

Åhh så söt :D

#17 - På andra sidan Atlanten

Jag började med det för ett par år sen och har gjort det varje kväll sen dess. Det funkar verkligen! Jag brukar sammanfatta dagen lite snabbt, tänka på att positivt som hänt men också det som jag eventuellt kunde gjort annorlunda.

#18 - Lis Mari

Jag ska testa övningen :-D